Δύο είναι τα στοιχεία των κυλιόμενων μετρήσεων που ανησυχούν το Μαξίμου, ακριβώς 30 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές: Το ένα είναι η υψηλή πρόθεση αποχής, που συνήθως ευνοεί το πρώτο κόμμα. Το πρόβλημα όμως αυτή την εκλογική αναμέτρηση είναι πως η πλειοψηφία εκείνων που δηλώνει ότι δεν θα πάει στις κάλπες είχε ψηφίσει Νέα Δημοκρατία στις εθνικές εκλογές του 2019, άρα το πολιτικό κόστος της αποχής αφορά και την κυβέρνηση.

Ads

Το δεύτερο είναι η σύνθεση της δεξαμενής των αναποφάσιστων που, στις περισσότερες δημοσκοπήσεις, υπολογίζονται λίγο πάνω από το 10% του εκλογικού σώματος. Η κύρια μάζα αυτών των ψηφοφόρων αυτοπροσδιορίζεται στο κέντρο, μετακινείται σχετικά εύκολα σε κόμματα διαφορετικής ιδεολογικής βάσης και δεν δεσμεύεται από το παραδοσιακό δίπολο δεξιάς-αριστεράς. Το γεγονός αυτό δυσκολεύει τις προεκλογικές ισορροπίες της ΝΔ που από την μία επιχειρεί να θωρακίσει τις κεντρώες ψήφους και από την άλλη να ανακόψει τις διαρροές προς τα δεξιά της.

Success story στα…αυτοκίνητα

Μπορεί να είναι και παγκόσμια πρωτοτυπία, αλλά ο νέος δείκτης ευημερίας που επιστρατεύουν κυβερνητικά στελέχη για να πλασάρουν το success story της οικονομίας είναι ο… αριθμός των αυτοκινήτων που εγκατέλειψαν την Αθήνα για την έξοδο του Πάσχα.

Aπό τα φιλοκυβερνητικά media υπήρξε καταιγισμός ρεπορτάζ για την «μεγαλύτερη έξοδο των τελευταίων ετών», ενώ κυβερνητικές πηγές έλεγαν χθες ότι «η οικονομία είναι κλίμα» και πως το θετικό οικονομικό κλίμα αποτυπώθηκε και στο γεγονός ότι περισσότερα από 420.000 αυτοκίνητα πέρασαν τις ημέρες του Πάσχα από τα διοδια των εθνικών οδών. Οι καχύποπτοι πάντως που ανέτρεξαν στα περσινά στοιχεία της Τροχαίας διαπίστωσαν ότι η φετινή έξοδος ήταν πολύ μικρότερη από εκείνη του 2023: Πέρσι ο… δείκτης ευημερίας είχε καταγράψει 576.914 οχήματα στην έξοδο του Πάσχα.

Ads

«Θα το σκεφτόμουν»

Η πρόσδεση του Άρη Σπηλιωτόπουλου στο άρμα του Κασσελάκη σηκώνει πολλή σκόνη στους πολιτικούς και δημοσιογραφικούς όρους. Αίσθηση προκάλεσε πάντως το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή, που αυτοπροσδιορίζεται πλέον ως επικοινωνιολόγος στρατηγικός αναλυτής, δεν απέκλεισε  (ΣΚΑΙ) κατηγορηματικά μία συνεργασία με τη Ν.Δ.  «Θα το σκεφτόμουν πάρα πολύ» απάντησε αρχικά δηλώνοντας, ωστόσο,  ότι επειδή πολιτικά έχει αποστασιοποιηθεί ψυχικά από τη ΝΔ, θα ήταν δύσκολο για εκείνον να συνεργαστεί με το πρώην κόμμα του.

Βολές προς τον Ανδρουλάκη

Ως προειδοποιητικές βολές προς το Νίκο Ανδρουλάκη ερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις  του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και εκ νέου υποψήφιου Νίκου Παπανδρέου.

Όπως τόνισε στον Status FM 107,7: «Αν βγούμε τρίτοι, έχουμε θέμα» ενώ άσκησε κριτική για την στάση του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με το άρθρο 16 τονίζοντας πως δεν δόθηκε καθαρό μήνυμα σε σχέση με τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Ο ίδιος δήλωσε πως είναι υπέρ της αλλαγής του άρθρου 16 για τα ελληνικά πανεπιστήμια με την προϋπόθεση να έρθουν αξιόλογα ιδρύματα. Ερωτηθείς για την υποψηφιότητα Ζαγοράκη, ο Νίκος Παπανδρέου εκδήλωσε, εμμέσως τις αποστάσεις του: «Ο πρόεδρος τον ήξερε και τον επέλεξε», είπε χαρακτηριστικά στέλνοντας σήματα προς την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη.

Καμία αναφορά για την ενίσχυση του ΕΣΥ

Τον ριζικό εκσυγχρονισμό βασικών υποδομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όρισε ως ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της δεύτερης τετραετίας της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψη του στο Νοσοκομείο «Αττικόν».

Σημείωσε ότι με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, γίνονται σήμερα πολύ σημαντικές παρεμβάσεις σε όλη την επικράτεια, από τα μεγάλα μας νοσοκομεία, μέχρι τα μικρά κέντρα υγείας, με έργα τα οποία έχουν ήδη αρχίσει και παραδίδονται και θα έχουν ουσιαστικά ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Λησμόνησε, ωστόσο, να αναφερθεί στο πάγιο και διαρκές αίτημα των υγειονομικών που αφορά την στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας που ψυχορραγούν…