Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή της για την «αναδιαμόρφωση» ορισμένων παράγωγων τραπεζικών προϊόντων που χρησιμοποιήθηκαν σε κερδοσκοπικές κινήσεις επί του χρέους χωρών, κυρίως της Ελλάδας.

Ads

«Θα προτείνω… ένα κείμενο για την αναδιαμόρφωση των ανοιχτών καθαρά κερδοσκοπικών πωλήσεων, και κυρίως των πωλήσεων που αφορούν τα Συμβόλαια Αντασφάλισης Κινδύνου (Credit Default Swaps, CDS) για ομόλογα χωρών», δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Διευκρίνισε επίσης ότι οι προτάσεις του για τα CDS θα υποβληθούν “λίγο μετά” την κατάθεση πακέτου μεταρρυθμιστικών προτάσεων για το σύνολο των αγορών παραγώγων, τον προσεχή Ιούνιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δεσμεύθηκε εδώ και περίπου δέκα ημέρες να εξετάσει τη δυνατότητα απαγόρευσης των καθαρά κερδοσκοπικών και ανοιχτών πωλήσεων επί των CDS που συνδέονται με τα χρέη χωρών.

Ads

Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη φέτος μεγαλύτερη από το προβλεπόμενο

Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε σήμερα ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη «είναι θετικότερη από την προβλεπόμενη» και προσδιορίζεται στο 4%, έπειτα από την ύφεση του 2009. Στις τελευταίες προβλέψεις που χρονολογούνται από τον Ιανουάριο, το ΔΝΤ έκανε λόγο για μία ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3,9%.