Σε μεγάλο της αφιέρωμα, η δημοφιλής ιστοσελίδα eldiario.es, καυτηριάζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την ελληνική δικαιοσύνη για τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών. Αναφέρεται επίσης εκτεταμένα στην υπόθεση της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ όσο και στον έλεγχο των ελληνικών ΜΜΕ από το κράτος και ιδιωτικά συμφέροντα, καθώς και στις καταχρηστικές αγωγές κατά δημοσιογράφων.

Ads

Το άρθρο ξεκινάει από την ημέρα που ο Θανάσης Κουκάκης ανακάλυψε ότι παρακολουθείται μέχρι το ξέσπασμα του σκανδάλου με την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Προσθέτει ότι το Predator έφτασε στην Ελλάδα από την Κύπρο, μέσω της Cytrox (μιας εταιρείας του ομίλου Intellexa με έδρα την Ελλάδα) και δύο επιχειρηματιών «που ήταν πολύ κοντά στον Μητσοτάκη, τον Γιάννη Λαβράνο και τον Φέλιξ Μπίτζιο. «Συμπτωματικά, ο Κουκάκης είχε ερευνήσει αυτά τα δύο πρόσωπα στο παρελθόν», σχολιάζει ειρωνικά το δημοσίευμα.

Στο στόχαστρο Δένδιας και Σαμαράς

Αναφέρεται επίσης στους δημοσιογράφους- θύματα των υποκλοπών, όπως τον Σταύρο Μαλιχούδη και τον Κώστα Βαξεβάνη, ενώ προσθέτει ότι «ότι κατασκοπεύονταν ακόμη και πολιτικοί του κυβερνώντος κόμματος, όπως ο Νίκος Δένδιας, που τότε ήταν υπουργός Εξωτερικών, ή ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς».

Ads

«Η κυβέρνηση χρησιμοποίησε επιχειρήματα σχετικά με την ασφάλεια και την μυστικότητα του κράτους για να μην συνεργαστεί. Επιπλέον, η δικαστική διαδικασία μαστίζεται από παρατυπίες, όπως κατήγγειλαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και διάφορες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών», συνεχίζει η ηλεκτρονική εφημερίδα.

«Τον Αύγουστο του 2022, στριμωγμένοι από τα στοιχεία, ο Παναγιώτης Κοντολέων – τότε επικεφαλής της ΕΥΠ – και ο Γρηγόρης Δημητριάδης – ανιψιός του πρωθυπουργού Μητσοτάκη και επόπτης των υπηρεσιών πληροφοριών – αναγκάστηκαν να παραιτηθούν. Και οι δύο διαβεβαίωσαν ότι η ΕΥΠ δεν χρησιμοποίησε ποτέ το Predator και ότι, αν υπήρξε οποιαδήποτε υποκλοπή, ήταν πάντα για χάρη της ‘’εθνικής ασφάλειας’’ και με βάση το νόμο».

Αγνοήθηκαν σαφείς αποδείξεις. Κούλογλου: δύο τα σκάνδαλα.

«Παρά τις σαφείς αποδείξεις για τη χρήση του Predator στα τηλέφωνα δημοσιογράφων και πολιτικών, στις αρχές Αυγούστου το Ελληνικό Ανώτατο Δικαστήριο, μετά από μια εξαιρετικά αμφισβητούμενη δικαστική διαδικασία, διαπίστωσε ότι ι καμία κυβερνητική υπηρεσία και, ειδικότερα, η ΕΥΠ, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και γενικά η Ελληνική Αστυνομία ή οποιοσδήποτε κυβερνητικός αξιωματούχος δεν είχε εμπλακεί με το spyware Predator ή οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο λογισμικό».

«Η προανάκριση διήρκεσε 26 μήνες, όταν η κανονική είναι μεταξύ έξι και εννέα μηνών. Η προανάκριση έγινε από δύο πρωτοδίκες εισαγγελείς και, όταν ήταν έτοιμοι να απαγγείλουν κατηγορίες στους υπεύθυνους του σκανδάλου, απομακρύνθηκαν από την υπόθεση».

«‘’Στην πραγματικότητα, δεν υπήρξε ποτέ πραγματική έρευνα από το δικαστικό σύστημα. Οι μόνοι που έχουν ερευνήσει είναι οι δημοσιογράφοι, η επιτροπή που συστάθηκε για να διερευνήσει την υπόθεση ελεγχόταν από την κυβέρνηση…

.. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, που ανέλαβε τον έλεγχο ολόκληρης της διαδικασίας, διορίζεται επίσης από την κυβέρνηση. Το πόρισμα που έχει εκδοθεί καλύπτει τους ενόχους, τόσο πολιτικούς όσο και επιχειρηματίες’’», εξηγεί στο elDiario.es ο πρώην ευρωβουλευτής και δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου.

«Ο διευθυντής των υπηρεσιών πληροφοριών δεν κλήθηκε καν να καταθέσει», παρατηρεί ο Σ. Κούλογλου. «Τώρα έχουμε δύο σκάνδαλα: της υποκλοπής και της συγκάλυψης. Αυτό που μένει είναι η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο Στρασβούργο’’».

«Αυτό ακριβώς θα κάνει ο Θανάσης Κουκάκης», προσθέτει το eldiario, παραθέτοντας τη σχετική δήλωση του δημοσιογράφου: «Όλοι οι εμπλεκόμενοι θα καταθέσουν μήνυση στο Στρασβούργο και θα δείξουμε ότι δεν υπήρξε δίκαιη δίκη».

Καραϊβάζ, κυβέρνηση και Ελευθερία του Τύπου

Η υπόθεση των υποκλοπών του Predator έκλεισε «την ίδια στιγμή που αθωώθηκαν οι μόνοι δύο κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του ερευνητή δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο του 2021. Η Δικαιοσύνη έκρινε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν εναντίον τους ήταν ανεπαρκή..

«Με τα χρόνια, τα θέματα ελευθερίας του Τύπου λιμνάζουν και παρατηρούμε ατιμωρησία για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά δημοσιογράφων στην Ελλάδα. Εκτός από τα διαρθρωτικά προβλήματα, όπως μεταξύ άλλων, η έλλειψη ανεξαρτησίας των δημόσιων μέσων ενημέρωσης και οι παρεμβάσεις των ιδιοκτητών στη συντακτική ανεξαρτησία των ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης, έχουμε επίσης καταχρηστικές αγωγές κατά δημοσιογράφων, που επιτρέπονται από την ελληνική νομοθεσία», λέει στο elDiario.es ο Pavol Szalai, διευθυντής των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF) στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια. ο οποίος είναι πολύ επικριτικός για τις πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

«Οι επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων δεν περιορίζονται σε εκείνους που επικρίνουν την κυβέρνηση. Είναι σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θεωρεί την ελευθερία του Τύπου προτεραιότητα και έχει πάρει μόνο κάποια μερικά και διακοσμητικά μέτρα», προσθέτει ο Pavol Szalai. «Οι RSF, καθώς και άλλες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, προειδοποιούν εδώ και χρόνια για την επιδείνωση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα».