Στα χειρότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2019 εκτοξεύτηκε μέσα σε λίγα 24ωρα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Την Πέμπτη «έσπασε» το φράγμα του 4% και την Παρασκευή ξεπέρασε το 4,4%, με την καμπύλη του να αρχίζει να παραπέμπει σε εποχές κρίσης, χρέους και Μνημονίων.

Ads

Την άνοδο στις αποδόσεις εν γένει των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων – και δη της ευρωπεριφέρειας – πυροδότησε η ανακοίνωση της επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ για διακοπή του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων και για αύξηση των επιτοκίων. Ωστόσο στην ελληνική περίπτωση τα πράγματα γίνονται ακόμη δυσκολότερα, καθώς στη χώρα καταγράφεται ένας από τους υψηλότερους πληθωρισμούς στην Ευρώπη, το υψηλότερο χρέος, αλλά και το υψηλότερο κόστος δανεισμού. 

Για αυτό η Ελλάδα – και μετά η Ιταλία – δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση. Είναι χαρακτηριστικό πως από το 3,8% της Τετάρτης, η απόδοση του δεκαετούς ανήλθε την Πέμπτη στο 4,1% και την Παρασκευή αυξήθηκε επιπλέον 30 μονάδες βάσης ξεπερνώντας το 4,4% που είναι το υψηλότερο από τον Ιανουάριο του 2019.

Οι αγορές, «χτυπούν» τα ελληνικά ομόλογα, λόγω της υπερχρέωσης, γεγονός που καθιστά την ελληνική οικονομία  πιο ευάλωτη σε μια πιθανή νέα κρίση στασιμοπληθωρισμού, και πιθανώς και ύφεσης, μέσα σε περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων. Μάλιστα το «σφυροκόπημα» είναι διπλά ανησυχητικό καθώς ακυρώνει και τις δικλείδες ασφαλείας – ειδικού καθεστώτος – που υποσχέθηκε την Πέμπτη η ΕΚΤ για την προστασία της οικονομίας της χώρας. Παρά ταύτα οι αγορές δεν πείστηκαν και οι αποδόσεις και τα spreads των ελληνικών ομολόγων εκτοξεύτηκαν.

Ads

Όπως αναφέρει το Bloomberg, με τις παρούσες συνθήκες το sell off στις πιο αδύναμες αγορές ομολόγων της Ευρώπης δεν δείχνει σημάδια χαλάρωσης. Σε πρώτη φάση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καλείται να καταστήσει σαφέστερο πώς σχεδιάζει να συγκρατήσει τις μεγάλες αποκλίσεις στο κόστος δανεισμού μεταξύ επιμέρους χωρών, όπως για παράδειγμα της Ελλάδας και της Ιταλίας.

«Μια τέτοια ασαφής προσέγγιση (σ.σ. της Κριστίν Λαγκάρντ) για τη δημιουργία backstop στα spread σημαίνει ότι η ευρωπαϊκή αγορά κρατικών ομολόγων πρέπει πρώτα να μεταβεί σε κατάσταση κρίσης με διεύρυνση των spreads, προτού ενεργήσει η ΕΚΤ», έγραψε ο Jorge Garayo, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων στη Société Générale SA.

Όπως αναφερόταν σε προηγούμενο ρεπορτάζ του Tvxs.gr, εάν αυτή η τάση συνεχιστεί τότε τα προβλήματα για την ελληνική οικονομία θα ενταθούν:

► Η πρώτη ορατή συνέπεια θα μπορούσε να είναι η ακύρωση του σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομικών που φέτος έχει προγραμματίσει να δανειστεί από τις αγορές έως 12 δις ευρώ. Μέχρι σήμερα έχει αντλήσει περίπου 3 δις και με το κόστος δανεισμού στα τρέχοντα επίπεδα οποιαδήποτε περαιτέρω έξοδος στις αγορές δείχνει απαγορευτική.

► Για το σύνολο της οικονομίας και της αγοράς η αδυναμία δανεισμού σημαίνει ότι περιορίζονται ακόμη περισσότερα και τα περιθώρια άντλησης νέων πόρων για την χρηματοδότηση μέτρων ανακούφισης από την ενεργειακή κρίση. Και για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά η πίεση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς η στροφή σε υψηλότερα επιτόκια αυξάνει και το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων εν μέσω εισοδηματικής συμπίεσης.