Στις 12 τα μεσάνυχτα Σαββάτου βγήκε η καταδικαστική απόφαση, για τον γνωστό δικηγόρο που έχει καταγγελθεί από τρεις έως τώρα γυναίκες με την κατηγορία ότι τις κακοποιούσε σεξουαλικά στα παιδικά τους χρόνια.

Ads

Η απόφαση ορίζει ποινή 10 έτη για γενετήσιες πράξεις με ανηλίκους, 30 χρόνια για κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια, 30 έτη για βιασμό και για την πορνογραφία ανηλίκων 8 έτη και χρηματική ποινή 36.000 ευρώ.

Δηλαδή, συνολικά, 78 έτη τα οποία, κατά συγχώνευση, γίνονται 45, με εκτιτέα τα 20. Δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό και δεν δόθηκε αναστολή στην ποινή. Όλες οι αποφάσεις πάρθηκαν ομόφωνα από την έδρα, τέσσερις ενόρκους και τρεις τακτικές δικάστριες.

«Η απόφαση του δικαστηρίου άργησε να βγει λόγω της υπερπροσπάθειας του εισαγγελέα να αθωώσει τον κατηγορούμενο με αποτέλεσμα να αγορεύει 4 ώρες!» είπε στο tvxs η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Βίας Κική Πετρουλάκη.

Ads

Το tvxs κατέγραψε ό,τι συνέβη στο δικαστήριο και συνθέτει την εικόνα της δράσης του δικηγόρου, της κατάστασης των θυμάτων και το ιστορικό των υποθέσεων. Εικόνα που αναδεικνύει τον γολγοθά που αντιμετωπίζουν τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στην Ελλάδα, που αποφασίζουν να καταγγείλουν τον δράστη και φτάνουν στο τέλος να ανακρίνονται εντός της δικαστικής αίθουσας από τον ίδιο τον κακοποιητή τους και να θυματοποιούνται δευτερογενώς εντός των δικαστικών αιθουσών.

Πριν από δύο χρόνια, η Αρετή κατήγγειλε στο tvxs, ένα εξωφρενικό παράδοξο. Ενώ είχε καταγγείλει την σεξουαλική κακοποίησή της από πρώην σύντροφο της θείας της κατά την παιδική και εφηβική της ηλικία, η έδρα του δικαστηρίου όπου δικαζόταν τα αδικήματα πλημμελημματικού χαρακτήρα, δηλαδή για διακίνηση πορνογραφικού υλικού και προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας, του επέτρεψε να κάνει χρήση του δικαιώματος να υπερασπίζεται ο ίδιος τον εαυτό του. Η Αρετή εξεταζόταν από τον κακοποιητή της και επανατραυματιζόταν σε κάθε συνεδρίαση του δικαστηρίου, χωρίς κανένας να το αποτρέπει αυτό. Ούτε ο νόμος, ούτε η έδρα, ούτε ο Δικηγορικός Σύλλογος.

«Δεν έχει κάτσει ποτέ στα έδρανα του κατηγορούμενου, παρά μόνο στων συνηγόρων. Στο εφετείο δεν άντεξα. Την ώρα της κατάθεσης έβαλα τα κλάματα, κατέρρευσα και διακόψαμε. Με ρωτούσε αν είχα οργασμό μαζί του» είπε μεταξύ άλλων η Αρετή στο tvxs.

Μετά την καταγγελία των γονέων της Αρετής το 2015, κατήγγειλαν τον ίδιο δικηγόρο για βιασμό και άλλα αδικήματα οι κόρες πρώην συντρόφου του, το 2019. Οι ίδιες ήταν 9-11 και 11-13 ετών όταν τις κακοποιούσε σεξουαλικά, αλλά το κατήγγειλαν μετά την ενηλικίωσή τους.

H Αρετή αποφάσισε να κοινοποιήσει την ιστορία της, τα δύο κορίτσια όχι. Ευτυχώς, κατά την εκδίκαση των κακουργημάτων που διεξάγεται τους τελευταίους μήνες στο ΜΟΔ, τόσο για την Αρετή όσο και για τα δύο κορίτσια, η έδρα δεν έκανε δεκτό το αίτημα να εκπροσωπεί τον εαυτό του στο δικαστήριο ο δράστης. Όμως σύμφωνα με μάρτυρες, καθόλη τη διάρκεια έπαιρνε τον λόγο από τους δικηγόρους του αυτός ανέκρινε τους μάρτυρες τους απεύθυνε ερωτήσεις στα θύματα, που ήταν είτε προσβλητικές είτε παραπλανητικές, προκειμένου να τις αναγκάσει να παραδεχτούν ανύπαρκτα συμβάντα ή να υποπέσουν σε αντιφάσεις.

Η δίκη

«Ένιωθα εντελώς εκτεθειμένη. Με αντιμετώπισαν σαν να έχω πάει εκεί να πω ψέματα. Ενώ τον κατηγορούμενο τον είχαν στα όπα όπα» έλεγε η Αρετή στη συνέντευξη στο tvxs τον Οκτώβριο του 2022, περιγράφοντας τη δίκη στο εφετείο όπου ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε, τελεσίδικα πλέον, για διακίνηση πορνογραφικού υλικού και προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας. H εκδίκαση για τα κακουργήματα εναντίον της Αρετής με κατηγορούμενους τόσο τον δικηγόρο όσο και τη θεία της, βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετούς μήνες, χωρίς να έχει εκδοθεί απόφαση εξαιτίας διακοπών που κατάφερνε να παίρνει ο θύτης.

Ωστόσο χθες, μετά από πολύμηνη διαδικασία, ολοκληρώθηκε στο ΜΟΔ η εκδίκαση της υπόθεσης των δύο άλλων κοριτσιών και ανακοινώθηκε η πρωτόδικη καταδίκη του.

Όπως λένε μάρτυρες στο tvxs, ο εισαγγελέας κ. Νικόλαος Μύτης, αγόρευε 4 ώρες. Ποιο ήταν το περιεχόμενο της ομιλίας του;

«Ζητούσε να αθωωθεί ο κατηγορούμενος, «όχι λόγω αμφιβολιών αλλά επειδή δεν αποδείχθηκαν οι πράξεις αυτές» Αξίζει να σημειώσουμε πως, λόγω παραγραφής, έπαυσε η ποινική δίωξη για τμήμα των καταγγελθέντων αδικημάτων.» λέει η Κ. Πετρουλάκη.

«Ο λόγος του Εισαγγελέα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα προς αποφυγήν, για να διδάσκονται οι λειτουργοί της δικαιοσύνης την έννοια του όρου της δευτερογενούς θυματοποίησης και πως να την αποφεύγουν. Δεν έλεγε π.χ. δεν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία αλλά “Γιατί λείπουν; Οι λόγοι οφείλονται αποκλειστικά στις εγκαλούσες και στη μητέρα τους”, “ασύστολα ψευδόμενη”, “σκόπιμα ψευδής κατάθεση” την οποία “ανέδειξε ο κατηγορούμενος”. Έθετε ερωτήματα όπως γιατί δεν το αποκάλυψαν τα κορίτσια όταν συνέβαινε; γιατί έδειχναν χαρούμενες στις φωτογραφίες; γιατί, αφού ενηλικιώθηκαν το 2013 και 2015 δεν το κατήγγειλαν αμέσως αλλά το 2019;” “γιατί δεν το θυμήθηκαν (αυτό το περιστατικό) όταν έγραφαν τη μήνυση;”

Ο λόγος του ήταν πολύ κακοποιητικός προς τα κορίτσια. Είχε ζητήσει τα πρακτικά των προηγούμενων συνεδριάσεων και τα χρησιμοποιούσε για να διαβάζει μεμονωμένες φράσεις από τις καταθέσεις τους που, κατά τη γνώμη του, ήταν αντιφατικές με κάποιο άλλο σημείο ή με τις αρχικές τους καταθέσεις προκειμένου να συμπεράνει πως υπάρχει αντίφαση, άρα λένε ψέμματα. Έφτασε μάλιστα μέχρι του σημείου να πει πως το μόνο που είχε να κάνει η μητέρα όταν διαπίστωσε την κακοποίηση, το 2009, ήταν “να σηκώσει το τηλέφωνο” και να καλέσει την αστυνομία και μετά, οι εξειδικευμένοι αστυνομικοί θα τα αναλάμβαναν όλα, δηλαδή την καταγγελία, τη συλλογή βιολογικού υλικού και την απόδειξη (πράγμα που όλες γνωρίζουμε πως δεν συμβαίνει ούτε το 2024!).

Είπε δεκάδες φορές ότι η αμφιβολία είναι υπέρ του κατηγορουμένου και πρέπει να λειτουργεί πάντα προς όφελος του, ανέλυσε διεξοδικά το γιατί, κατά τη γνώμη του, παραβιάζεται το δικαίωμα του κατηγορούμενου στο απόρρητο της επικοινωνίας από μηνύματα που προσκομίστηκαν από τη μία καταγγέλλουσα και από τρίτο πρόσωπο στα οποία, ο ίδιος παραδεχόταν τις πράξεις του. Ο εισαγγελέας δεν νοιάστηκε καθόλου για τα προσωπικά δεδομένα των θυμάτων όταν ο κατηγορούμενος εμφάνιζε φωτογραφίες με παιδί που κοιμάται γυμνό για να αποδείξει ότι είχε την άδεια να μπαινοβγαίνει στο σπίτι. Διαρκώς ανέφερε πως μόνο ο κατηγορούμενος μπορεί να χρησιμοποιήσει υλικό, ακόμα και παράνομα αποκτηθέν, και πως αν το δικαστήριο επιτρέπει τη χρήση υλικού από άλλη υπόθεση, αυτό μπορεί να χρησιμοποιείται “μόνο προς όφελος του κατηγορούμενου”… Ευτυχώς η έδρα είχε αντίθετη γνώμη κι έτσι, στο τέλος της δίκης, έστειλε όλη τη δικογραφία σε εισαγγελέα προκειμένου να διερευνήσει εκ νέου εάν έχει τελεστεί αδίκημα παιδικής πορνογραφίας.

Ο Εισαγγελέας φυσικά, δεν νοιάστηκε ούτε για την προστασία των θυμάτων από τις επιθέσεις του κατηγορούμενου-δικηγόρου και των συνηγόρων του αλλά, ευτυχώς, το έκανε ο δικός τους συνήγορος ΚΑΙ η Έδρα με μεγάλη συστηματικότητα και αποτελεσματικότητα.»

Η Κική Πετρουλάκη σημειώνει, πως οι δράστες σεξουαλικής βίας, όπως και οι δράστες ενδοοικογενειακής βίας, έχουν πολλαπλά θύματα και πως εκτός από την υπόθεση των δύο κοριτσιών και της Αρετής, που εκδικάζεται αυτή την εποχή, δεν αποκλείεται να προκύψουν και άλλες καταγγελίες από θύματά του, παιδιά και/ή γυναίκες, που ως σήμερα, κατάφερνε να τρομοκρατεί για να εξασφαλίζει τη σιωπή τους.

Για όλες τις επιζώσες, είναι μια ηθική δικαίωση αυτή η απόφαση της φυλάκισης και μάλιστα χωρίς αναστολή. Είναι όμως και αλάτι στην πληγή ο τρόπος που λειτούργησε η ελληνική πολιτεία επιτρέποντας σε Εισαγγελέα και θύτη να τις επανατραυματίζουν ακόμα και μέσα στις αίθουσες των δικαστηρίων. Αυτός ο γολγοθάς είναι που δεν ενθαρρύνει κανένα θύμα να εμπιστευτεί τις ελληνικές αρχές.