Αντιπροσωπεία της Κίνησης Πολιτών, από τους Γρηγόρη Ζαρωτιάδη, Ρία Καλφακάκου, Κυριάκο Μερελή και Γιάννη Μαγκριώτη, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Λάζαρο Κυρίζογλου και συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της ΔΕΘ.

Ads

Μετά την συζήτηση, ο κ. Κυρίζογλου τόνισε: «Τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει, η θέση μου παραμένει η ίδια, στον χώρο της ΔΕΘ πρέπει να γίνει ένα μεγάλο πάρκο, που έχει ανάγκη το κέντρο της Θεσσαλονίκης, και η ΔΕΘ πρέπει να αναπτυχθεί σε νέες εγκαταστάσεις δυτικά της πόλης, για το καλό της ΔΕΘ και της Δυτικής Θεσσαλονίκης».

Οι εκπρόσωποι της Κίνησης Πολιτών, από την πλευρά τους, τόνισαν:

Οι συνθήκες έχουν πλέον ωριμάσει, ειδικά καταμεσής της κλιματικής κρίσης, για να εγκαταλειφθεί η ιδέα που διάφοροι παράγοντες επί χρόνια προωθούν, για χρηματοδότηση του σχεδίου «ανάπλασης» μέσω ΣΔΙΤ, η οποία φορτώνει το χώρο με άσχετη και αχρείαστη δόμηση. Αν για τη ΣΔΙΤ είχαν μια δικαιολογία «αναγκαίο κακό» το ονόμαζαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης, σήμερα είναι τελείως αδικαιολόγητοι, καθώς υπάρχουν εθνικοί και ευρωπαϊκοί διαθέσιμοι πόροι για ένα έργο πραγματικής ανάπλασης απολύτως επιλέξιμο.

Ads

Με βάση τα νέα δεδομένα, είναι καιρός, Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμος, Διοίκηση της ΔΕΘ, Επιμελητήρια και όσοι άλλοι εμπλέκονται, να αναθεωρήσουν τη θέση τους, και υιοθετώντας μια οικονομικά εφικτή και περιβαλλοντικά απολύτως αποδεκτή προσέγγιση, γρηγορότερη σε υλοποίηση, να δώσουν στην πόλη αυτό που δικαιούται και που η κοινωνία ζητά:

Ένα αληθινό Μητροπολιτικό Πάρκο, πρασίνου και αναψυχής, με σύγχρονες εκθεσιακές εγκαταστάσεις στα μετασχηματισμένα αξιόλογα υφιστάμενα κτίρια, για ελαφρές εκθέσεις, κομμάτι της μεταπολεμικής ιστορίας της πόλης, που δεν θα δημιουργούν ιδιαίτερη όχληση και δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον, σε μια περιοχή, όπου η αέρια ρύπανση με τοξικά σωματίδια, είναι επίσημα χαρακτηρισμένη ως επικίνδυνη για την υγεία, μεταφέροντας παράλληλα τις βαριές εκθεσιακές δραστηριότητες σε νέο χώρο στα δυτικά της πόλης, όπως ήταν πάντα ο σχεδιασμός της πόλης, πολύ πριν εμφανιστεί η κλιματική κρίση και οι απειλές της.

Να ακολουθήσουν δηλαδή τη βιώσιμη πρακτική των ιστορικών μητροπόλεων στην Ευρώπη-και όχι μόνο, που σέβονται την μνήμη της πόλης, αξιοποιούν τον κτιριακό τους πλούτο, και αυξάνουν τους δημόσιους ελεύθερους και πράσινους χώρους, ειδικά στο κέντρο τους.

Να επιλέξουν μια λύση ιδιαίτερα οικονομική, που βοηθά την πόλη και την οικονομία της, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα και την ελκυστικότητά της, και μεριμνά για τους ανθρώπους της και το περιβάλλον της.

Δεν μπορούν από τη μία να διακηρύσσουν την πίστη τους στη βιώσιμη ανάπτυξη και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος και από την άλλη να πράττουν το ακριβώς αντίθετο.

Κούλογλου: «Το κέρδος των ιδιωτών πάνω από τους πολίτες»

Για το ίδιο θέμα, ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την παρακάτω ερώτηση:

Η Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης(ΔΕΘ) φιλοξενείται στο κέντρο της πόλης. Από το 1985, το Ρυθμιστικό Σχέδιο και το Γενικό Πολεοδομικό προβλέπουν τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στη ΔΕΘ με ταυτόχρονη μετεγκατάσταση της Έκθεσης στον δυτικό τομέα της πόλης για την ενίσχυση της ποιότητας ζωής και της ανάπτυξης.

Το σχέδιο ακυρώνεται από την προωθούμενη από την ελληνική κυβέρνηση «ανάπλαση» της ΔΕΘ, βάση ενός παλιού σχεδιασμού για ανάπλαση στη σημερινή θέση με κατασκευή εμπορικού κέντρου και ξενοδοχείου, ως «Κρατικό ΣΔΙΤ», με το δημόσιο να εγγυάται το κέρδος του επενδυτή. Η προτεινόμενη ανάπλαση αντιβαίνει στον στόχο για περισσότερο πράσινο και ανθεκτικότητα αν και, σύμφωνα με κυβερνητικές διακηρύξεις, θα χρηματοδοτηθεί και από ευρωπαϊκούς πόρους.

Επτά δήμαρχοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης με επιστολή τους εκφράζουν την αντίθεσή τους με τον σχεδιασμό, υποστηρίζουν τη μετεγκατάσταση και τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στον υπάρχοντα χώρο της ΔΕΘ.

Η Δυτική Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή είναι περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά υποβαθμισμένη. Η μεταφορά της ΔΕΘ θα αποτελέσει μια στρατηγική επένδυση που θα ενισχύσει τη βιώσιμη, πράσινη και ισόρροπη ανάπτυξη, ιδιαίτερα του υποβαθμισμένου, από έλλειψη υποδομών και ανεργία, δυτικού τομέα.

– Πως θα αντιμετωπίσει η Κομισιόν το γεγονός ότι κρατικοί και ευρωπαϊκοί πόροι θα δαπανηθούν σε κατεύθυνση αντίθετη από αυτή της βιώσιμης ανάπτυξης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής, με αρνητικές συνέπειες τόσο στο κέντρο όσο και στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης;