Πολικές συνθήκες επικρατούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με πυκνό χιόνι και κατά τόπους ολικό παγετό, ενώ στα πελάγη πνέουν θυελλώδεις βοριάδες, με αποτέλεσμα να έχει εκδοθεί απαγορευτικό απόπλου από τον Πειραιά, καθώς και από πολλά πορθμείαΣε πολλές περιοχές ο υδράργυρος έχει πέσει αρκετούς βαθμούς υπό το μηδέν, οι συγκοινωνίες διεξάγονται με δυσκολία, ενώ σημειώνονται και διακοπές ρεύματος, με τα βασικότερα προβλήματα να εντοπίζονται στις Σποράδες. Πολλά σχολεία θα παραμείνουν κλειστά ανά την επικράτεια και θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους μέσω τηλε-εκπαίδευσης.

Ads

Κλειστή είναι από τις 05.30 το πρωί της Δευτέρας η εθνική οδός Αθηνών- Λαμίας για όλα τα οχήματα, σε αντίθεση με την ανακοίνωση του προηγούμενου 24ωρου που ανέφερε ο επιχειρησιακός σχεδιασμός εστιάζει στο μη κλείσιμο της Εθνικής Οδού. Την ευθύνη της σχετικής απόφασης πήρε πάνω του ο Μ. Χρυσοχοϊδης, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης δήλωσε πως το κλείσιμο της Εθνικής Οδού έγινε για «προληπτικούς λόγους».

Η αιφνιδιαστική απόφαση προκάλεσε χάος, με μεγάλο μποτιλιάρισμα εν μέσω χιονιά, καθώς και οργή στα κοινωνικά δίκτυα, ενώ ερωτήματα προκάλεσε και η μη χρησιμοποίηση του «112». Το αποτέλεσμα είναι η κυβέρνηση να ανακοινώσει τελικά τακτική «ακορντεόν» για την κυκλοφορία στην Εθνική Οδό: Έτσι, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, ανοίγει για έξι ώρες, από τη 1 το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η αγορά και οι ανάγκες της βιομηχανίας, όπως δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μετά από σχετική σύσκεψη για την κακοκαιρία.

Στην συνέχεια, από τις 7 το απόγευμα της Δευτέερας, έως τις 7 το απόγευμα της Τρίτης, η Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας θα ξανακλείσει επειδή προβλέπονται πολύ ισχυρά και ακραία φαινόμενα, όπως είπε ο κ. Χρυσοχοιδης. Η κατάσταση, όπως ανακοινώθηκε, θα αξιολογηθεί πάλι αύριο στις 11 το πρωί.

Ads

Κατά τα άλλα, διακοπές κυκλοφορίας έχουν επιβληθεί σε πολλά σημεία και κεντρικούς άξονες του οδικού δικτύου της χώρας. Στο μεταξύ αποκαταστάθηκε πλήρως η κυκλοφορία σε όλη τη γραμμή του Ηλκτρικού, η οποία είχε διακοπή νωρίτερα το πρωί στο τμήμα Ειρήνη – Κηφισιά.

Σε λευκό κλοιό η χώρα…

Η κακοκαιρία «Μήδεια» έκανε αισθητή την παρουσία της ακόμη και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το χιόνι έπεσε πυκνό και το έστρωσε μέχρι την παραλιακή. Τα δύο μέτρα έφτασε σε ορισμένα χωριά της Εύβοιας το χιόνι, ενώ πολλά σπίτια δεν έχουν ρεύμα από την Κυριακή.

Στη Βέροια εκχιονιστικά μηχανήματα δουλεύουν ασταμάτητα από χθες το βράδυ, κατά μήκος της Εγνατίας οδού, για να καθαρίσουν το οδικό δίκτυο. Λόγω της πυκνής χιονόπτωσης δεκάδες νταλίκες παρέμειναν ακινητοποιημένες και οι οδηγοί διανυκτέρευσαν μέσα στα οχήματά τους. Το θερμόμετρο έπεσε στους -4 βαθμούς κελσίου. Τα παιδιά βγήκαν στην πλατεία για παιχνίδι και πολλοί κάτοικοι παρά το τσουχτερό κρύο, περπάτησαν στην πόλη για να απολαύσουν το χιόνι.

Στον Βόλο η συνεχής χιονόπτωση ξεπερνά τις 30 ώρες και συνεχίζεται, με το ύψος του χιονιού να έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Όλη την νύχτα μηχανήματα εκχιονισμού καθάριζαν τις κεντρικές οδικές αρτηρίες και υδροφόρες που ακολουθούσαν έριχναν και συνεχίζουν να ρίχνουν θαλασσινό νερό. Η ίδια εικόνα και στα βόρεια προάστια του Βόλου όπου οι δυσκολίες είναι μεγαλύτερες αφού το χιόνι ξεπερνά τα 40 εκατοστά. Η θερμοκρασία στην πόλη του Βόλου στις 6.30 το πρωί της Δευτέρας ήταν στον -1 βαθμό και έπνεαν ισχυροί άνεμοι. 

Σε πίστες του σκι έχουν μετατραπεί οι δρόμοι στα Γρεβενά. Το χιόνι ξεπέρασε τους 40 πόντους και σταλακτίτες πάγου στόλισαν τις σκεπές. Όλα τα μηχανήματα του Δήμου Γρεβενών, προσπαθούσαν από χθες το βράδυ να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς.

Πυκνό χιόνι έπεσε και στην πόλη της Καρδίτσας. Οι κάτοικοι με φτυάρια στα χέρια, προσπαθούσαν να καθαρίσουν τα πεζοδρόμια.

Οι χιονισμένες σκεπές των σπιτιών δίπλα στη γραφική λίμνη της Καστοριάς συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο. Ωστόσο, το πυκνό χιόνι δημιουργεί προβλήματα στα πουλιά της λίμνης. Πολλοί δρόμοι είναι αδιάβατοι στην πόλη και οι κάτοικοι με φτυάρια προσπαθούν να καθαρίσουν τους δρόμους.

Βάρκες και καΐκια στην Καβάλα ντύθηκαν στα λευκά. Μέχρι τη θάλασσα έφτασε το χιόνι και οι κάτοικοι ξύπνησαν σήμερα με το θερμόμετρο να δείχνει -6 βαθμούς Κελσίου.

Σε λευκό κλοιό η Κοζάνη και τη θερμοκρασία στους -10. Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στο εθνικό, επαρχιακό και ορεινό δίκτυο της περιοχής.

Το έστρωσε και στον… κάμπο. Πάνω από 24 ώρες χιονίζει ακατάπαυστα στη Λάρισα, ντύνοντας στα λευκά όλη την πόλη.

Μέχρι και ένα μέτρο το ύψος του χιονιού στην Π.Ε. Τρικάλων, όπου άνθρωποι και μηχανήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας έδωσαν τη δική τους μάχη για να μείνουν ανοικτοί οι δρόμοι. Χωρίς ρεύμα διανυκτέρευσαν οι κάτοικοι σε Ελάτη και Περτούλι λόγω βλάβης που αποκαταστάθηκε το πρωί, με τη θερμοκρασία στους -3 βαθμούς Κελσίου.

Η κακοκαιρία κύκλωσε την περιοχή της Λαμίας, με πυκνό χιόνι στην περιοχή του Δομοκού, του Μπράλου και στη Δυτική Φθιώτιδα. Δήμοι και περιφέρειες στα κεντρικά και τα βόρεια προσπαθούν με αλατιέρες και εκχιονιστικά μηχανήματα να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς.

image

Η πρόγνωση του καιρού για τη Δευτέρα 15/02/2021

Στη δυτική και βόρεια χώρα παροδικές χιονοπτώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες. Στα Δωδεκάνησα βροχές κατά διαστήματα. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με χιονόνερο και χιονοπτώσεις, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες και στα ορεινά της Κρήτης. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8, στα ανατολικά τοπικά 9 και στο Αιγαίο σε επίπεδο θύελλας έως 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και θα σημειωθεί παγετός, στα κεντρικά και βόρεια ισχυρός. Στα βόρεια ηπειρωτικά ο παγετός θα είναι κατά τόπους ολικός.

Θερμαινόμενες αίθουσες από το Δήμο Αθηναίων για τους άστεγους

Από χθες στις 18.00 και για όσο επικρατήσουν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες-παγετός, λειτουργούνν σε 24ωρη βάση οι εξής θερμαινόμενοι χώροι:

  • Η Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς (Άστρους και Αίμωνος 9 – τηλ: 210.5140877), στην οποία οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη θα μπορούν βρουν έναν καθαρό χώρο, με γεύματα και κουβέρτες. Όλοι όσοι φιλοξενηθούν θα υποβληθούν κατά την είσοδο στο χώρο σε RapidTest.
  • To Πολιτιστικό Κέντρο Γκράβας (Ταϋγέτου 60 – τηλ: 210.011151), όπου οι συμπολίτες μας μπορούν να λάβουν έτοιμα γεύματα, κουβέρτες και ό,τι άλλο χρειαστούν από το προσωπικό του Δήμου. Κατά την είσοδο στο χώρο, επίσης πραγματοποιείται RapidTest.
  • Το Υπνωτήριο του Πολυδύναμου Κέντρου (Αχαρνών 3), θα διαθέτει θέσεις στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του, όπου οι άστεγοι μπορούν να βρουν ένα ζεστό κρεβάτι το βράδυ, αλλά και να διαμείνουν ολόκληρη την ημέρα. Και εκεί, οι πολίτες θα υποβάλλονται σε rapid test πριν εισέλθουν στο χώρο.

Οι ομάδες του Street Work του Κ.Υ.Α.Δ.Α. θα σαρώνουν όλο το 24ωρο τους δρόμους της πόλης για τον εντοπισμό αστέγων, στους οποίους θα παρέχουν ζεστά ροφήματα, φαγητό, κουβέρτες, ενώ θα τους ενημερώνουν για τους διαθέσιμους θερμαινόμενους χώρους όπου μπορούν να βρουν καταφύγιο για να προστατευτούν από το κρύο.

Ακόμη, βρίσκεται σε 24ωρη λειτουργία το τηλεφωνικό κέντρο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (210-5246515), προκειμένου να δέχεται τηλεφωνικές αναφορές από πολίτες για σημεία όπου βρίσκονται άστεγοι που χρειάζονται βοήθεια. Αναφορές για σημεία όπου βρίσκονται άστεγοι μπορούν να γίνονται επίσης στον τετραψήφιο αριθμό επικοινωνίας του Δήμου Αθηναίων 1595 και στο 210 5277000.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ