Συνομιλίες γύρω από το ζήτημα του χρέους διεξάγονται στις Βρυξέλλες μεταξύ της ελληνικής ομάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της χώρας, σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις και μίλησε στο Reuters. Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων φέρεται να βρίσκεται το ενδεχόμενο μίας αναβολής ή επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, αλλά όχι η διαγραφή μέρους του.

Ads

Η πηγή του διεθνούς πρακτορείου δεν δίνει πληροφορίες για το αν η συζήτηση διεξάγεται μεταξύ Ελλάδας και Κομισιόν ή αν και σε αυτή συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των θεσμών.

Όπως δηλώνει στο Reuters, «υπάρχει ανάγκη για χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι αναμενόταν. Έτσι, η Ελλάδα θα πρέπει να επωμισθεί πολύ περισσότερο χρέος. Αυτό είναι αναπόφευκτο, αν έχεις πιο χαμηλά δημοσιονομικά πλεονάσματα». Κι έτσι επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να επωμισθεί περισσότερο χρέος χωρίς κάποιας μορφής ελάφρυνση».

Το Reuters σχολιάζει πως μια συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους δεν είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει παραγραφή της αξίας του χρέους, κάτι που η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ θα ήταν απίθανο να δεχθεί. Η αναβολή της αποπληρωμής στο μέλλον θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα όμως, σχολιάζει το δημοσίευμα του πρακτορείου. «Η παράταση της λήξης του χρέους θα ήταν αρκετή για πολλά χρόνια. Είναι ένας απολύτως εύλογος οικονομικά τρόπος για να καταστεί διαχειρίσιμο» δηλώνει επ΄αυτού και η πηγή των Βρυξελλών.

Ads

Το πρακτορείο γράφει επίσης πως αξιωματούχοι της ΕΕ αμφισβητούν τη θέση της Ελλάδας ότι το χρέος προκαλεί ασφυξία στην οικονομία. Επισημαίνουν πως η Αθήνα θα αρχίσει να αποπληρώνει τα δάνεια στήριξης το 2023. Το χρέος συσσωρεύει τόκους, πράγμα που σημαίνει ότι θα αυξηθεί τα επόμενα οκτώ χρόνια, όμως το ετήσιο επιτόκιο είναι χαμηλότερο απ’ αυτό που πληρώνει η Ιταλία και σε κάθε περίπτωση η αποπληρωμή των τόκων αρχίζει κι αυτή το 2023.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει από την πλευρά της ότι λύση που δεν περιλαμβάνει και διευθέτηση του χρέους δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Την ίδια στιγμή που οι σκληρές διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και σήμερα στις Βρυξέλλες με τους Νίκο Παππά, Ευκλέιδη Τσακαλώτο, Γιάννη Δραγασάκη και Γιάννη Χουλιαράκη να συνομιλούν με τους εκπροσώπους της Κομισιόν και των θεσμών, η πληροφορία ανάβει ένα φως ότι είμαστε ίσως κοντά σε έναν συμβιβασμό που θα οδηγήσει και σε μία οριστική λύση για το ελληνικό ζήτημα.

Οι ανακονώσεις από όλες τις πλευρές είναι φειδωλές μέχρι στιγμής, με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις να διαβεβαιώνει ωστόσο ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παραμένει σε επαφή με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την εξεύρεση μιας «αμοιβαία αποδεκτής λύσης εντός των προθεσμιών», προειδοποιώντας όμως ότι ο χρόνος εξαντλείται.

Στο μεταξύ, ενδεικτικό του σκληρού πόκερ που παίζεται στη βελγική πρωτεύουσα είναι ο ορυμαγδός διαρροών που έρχεται από τον διεθνή Τύπο, χωρίς κανείς να είναι απολύτως βέβαιος για το τι ακριβώς διαδραματίζεται πίσω από τις κλειστές πόρτες της αίθουσας συνεδριάσεων της Κομισιόν, μα με μόνο σίγουρο συμπέρασμα ότι κάποιοι χρησιμοποιούν την 4η εξουσία για να ασκήσουν πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση.

Για προειδοποίηση Γιούνκερ προς Τσίπρα  στη συνάντηση που είχαν την προηγούμενη Πέμπτη οι δύο άντρες, ότι εάν οι θεσμοί δεν στείλουν γρήγορα ένα θετικό μήνυμα, τότε το Eurogroup θα ξεκινήσει προετοιμασίες για ένα Grexit κάνει λόγο η γερμανική FAZ, ακολουθώντας τη γαλλική Le Monde που επικαλούμενη έναν αόριστο Ευρωπαίο αξιωματούχο είδε στην κυριακάτικη έκδοση της έτοιμη τη χρεοκοπία της Ελλάδας. Την ίδια στιγμή, σε διαφορετική γραμμή χθες, η FAZ επέρριπτρε τις ευθύνες για τον τορπιλισμό της συμφωνίας στο ΔΝΤ, που αν και αρχικά είχε δεχτεί την ελληνική πρόταση για περικοπές στα εξοπλιστικά αντί των συντάξεων, το πήρε πίσω.