«H Ευρώπη ετοιμάζεται για χρεοκοπία της Ελλάδας», είναι ο κεντρικός τίτλος της εφημερίδας Le Monde, του Σαββατοκύριακου. Δημοσιεύοντας δηλώσεις αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν κατονομάζεται, καθώς και το γεγονός ότι το Χρηματιστήριο της Αθήνας σημείωσε πτώση προχθές Παρασκευή, η γαλλική εφημερίδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «το σενάριο της παύσης πληρωμών γίνεται συγκεκριμένο».

Ads

Στο ρεπορτάζ που ακολουθεί, η εφημερίδα γράφει ότι οι δανειστές αποδέχθηκαν χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά ζήτησαν συγχρόνως «νέα μεταρρύθμιση των συντάξεων και του ΦΠΑ. Επανέλαβαν στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι είναι ελαστικοί. Εάν δεν θέλει να μειώσει τις συντάξεις ή να ανεβάσει το ΦΠΑ για το ηλεκτρικό στο 23%, είναι ελεύθερος να βρει ισοδύναμα μέτρα… Αλλά ο κ. Τσίπρας δεν υποχωρεί».

«Γίνεται συνείδηση στους θεσμούς ότι πρέπει να προετοιμαζόμαστε για χρεοκοπία» είναι η  δήλωση του ανώνυμου αξιωματούχου, τον οποίο το άρθρο φωτογραφίζει ως τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η μόνη επώνυμη δήλωση που φιλοξενείται είναι του… υπουργού Οικονομικών της Λιθουανίας (!) που απλώς σημειώνει ότι «πρέπει να εξετάσουμε όλες τις πιθανότητες».

«Δεν μένουν παρά 4-5 χρήσιμες ημέρες… Μήπως αυτά τα μηνύματα αποσκοπούν στο να αποσπάσουν από την Ελλάδα τον κρίσιμο συμβιβασμό;», αναρωτιέται το ρεπορτάζ.

Ads

«Πιθανώς» απαντά, ακυρώνοντας τον εαυτό του!

Πατήστε για να δείτε το πρωτοσέλιδο της γαλλικής εφημερίδας:

image

* Η φωτογραφία του άρθρου είναι η φωτογραφία με την οποία η Le Monde συνοδεύει το δημοσίευμα της στην ηλεκτρονική της έκδοση!