Προσήλωση στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλαγές στα μισθολόγια του Δημοσίου, αλλά και συγχωνεύσεις των ασφαλιστικών ταμείων, περιλαμβάνονται, σύμφωνα με το Reuters, στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που απέστειλε το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας ο Γιάνης Βαρουφάκης στις Βρυξέλλες.

Ads

Σύμφωνα, πάντα, με το Reuters, στο email του Έλληνα υπουργού Οικονομικών προς τους θεσμούς (Ε.Ε. – ΕΚΤ – ΔΝΤ) περιγράφονται διεξοδικά και οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την κατάργηση των κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση.

Συνοπτικά, η λίστα μεταρρυθμίσεων που προτείνει στις Βρυξέλλες η Αθήνα περιλαμβάνει τα εξής:

1. Τήρηση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των εν εξελίξει χρονοδιαγραμμάτων. Παράλληλα, η Αθήνα δεσμεύεται να αξιολογήσει εκ νέου όλες τις ιδιωτικοποιήσεις, για τις οποίες δεν έχουν προκηρυχθεί ακόμη διαγωνισμοί.

Ads

2. Δέσμευση της κυβέρνησης για την υλοποίηση ενός νέου πλαισίου αναφορικά με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με σκοπό τη σταδιακή αύξηση του βασικού κατώτατου μισθού. Εδώ, επισημαίνεται πως ο ακριβής χρόνος και οι αλλαγές θα προκύψουν κατόπιν συναπόφασης Αθήνας-Βρυξελλών.

3. Αλλάζει το μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα, αλλά χωρίς να καταργείται ο βασικός μισθός, ενώ δεν προβλέπεται αύξηση του μισθολογικού κόστους.

4. Καταργούνται τα κίνητρα αναφορικά με την πρόωρη συνταξιοδότηση, ενώ προωθείται η συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων.

5. Άμεση ανακούφιση των κοινωνικά αδύναμων ομάδων, με υλοποίηση προγραμμάτων για δωρεάν ρεύμα σε φτωχά νοικοκυριά αλλά και δωρεάν γεύμα σε άπορους.

Για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο τoυ email Βαρουφάκη, κάντε κλικ εδώ

Τέλος, σύμφωνα με το Reuters, πρωτεύων στόχος για την ελληνική κυβέρνηση παραμένει η καταπολέμηση των φαινομένων της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, κάτι που, άλλωστε, αποτελεί πάγιο αίτημα των Ευρωπαίων εταίρων.

Διαβάστε επίσης: