Στα χέρια των εκπροσώπων των θεσμών της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ βρίσκεται ο τελικός κατάλογος με τις μεταρρυθμίσεις που δεσμεύεται να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση μέσα στις επόμενες 120 ημέρες. Ο κατάλογος θα κοινοποιηθεί μέσω του Euroworking Group στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, ενώ το απόγευμα θα γίνει τηλεδιάσκεψη του Eurogroup προκειμένου να δοθεί η τελική έγκριση.

Ads

«Εγκαίρως» ελήφθη η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις από την ελληνική κυβέρνηση, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker, η Mina Andreeva μέσω Twitter.

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο Μαργαρίτης Σχοινάς, εκπρόσωπος και αυτός της Κομισιόν, ο οποίος ανέφερε πως η λίστα από την Ελλάδα έχει ληφθεί.

Θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα που έρχονται από τους θεσμούς, μετά την παραλαβή της λίστας μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης.

«Κατά την άποψη της Επιτροπής, αυτή η λίστα είναι επαρκώς περιεκτική ώστε να αποτελέσει αποδεκτό σημείο εκκίνησης για μία επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης», δήλωσε πηγή της Κομισιόν. «Είμαστε ιδιαιτέρως ενθαρρυμένοι από την ισχυρή δέσμευση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς», σημείωσε επίσης.

Στα χέρια του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ βρίσκεται η επιστολή των ελληνικών μεταρρυθμίσεων που θα επισφραγίσουν τη συμφωνία της Παρασκευής. «Λάβαμε την επιστολή, την εξετάζουμε και θα σας ενημερώσουμε» ήταν η λιτή τοποθέτηση του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών. Μιλώντας στην στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε επίσης ότι «η Ελλάδα είναι πολύ σοβαρή αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις» και τόνισε ότι «λεφτά θα εκταμιευθούν μόνο μετά από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης που πρέπει να έχει κλείσει μέχρι το τέλος Απριλίου». Αναφορικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ότι συντάσσεται με την άποψη Γιούνκερ και Ντράγκι ότι «το Grexit δεν υπάρχει στο τραπέζι».

Από τον αντι-καγκελάριο της Γερμανίας ήρθε η πρώτη αντίδραση εκ Βερολίνου, για τη λίστα Βαρουφάκη που εστάλη σήμερα στους εταίρους. «Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες με την Ελλάδα αναφορικά με την επέκταση του σχεδίου διάσωσης μετά την αποστολή της λίστας των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και αντι-καγκελάριος της Γερμανίας Σίγκμαρ Γκάμπριελ.

Διαβάστε επίσης: