Το ελληνικό αίτημα για παράταση της δανειακής συμφωνίας υπεβλήθη το βράδυ της Δευτέρας, προς έγκριση, στο γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο. «Στο πλαίσιο της παραδοχής εκ μέρους της Ελλάδας των υποχρεώσεών της και της συνεννόησης στο Eurogroup, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της προτεινόμενης παράτασης», αναφέρεται στην επιστολή την οποία απευθύνει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προς τον πρόεδρο της Μπούντεσταγκ, Νόρμπερτ Λάμερτ.

Ads

Σύμφωνα με δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt», το ελληνικό αίτημα έχει πάρει ήδη το δρόμο της έγκρισης, με τον Βολφγκανγκ Σόιμπλε ωστόσο να έχει υποβάλλει το αίτημα υπό την επιφύλαξη της αναμενόμενης λίστας μεταρρυθμίσεων που η ελληνική κυβέρνηση θα υποβάλλει εντός της ημέρας και μιας θετικής αξιολόγησης από την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

«Αυτό το αίτημα θα τεθεί υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα δώσει έναν πρώτο κατάλογο μεταρρυθμιστικών μέτρων και οι τρεις θεσμοί θα δώσουν την εκτίμησή τους ότι αυτά τα μέτρα αποτελούν ένα αρκετά πλήρες σημείο εκκίνησης για μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος», αναφέρεται συγκεκριμένα στην επιστολή που το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απέστειλε στο κοινοβούλιο.

Στόχος είναι η κανονική ολοκλήρωση του προγράμματος, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το ενδεχόμενο επιπλέον βοήθειας, αναφέρει επίσης η επιστολή. Όπως επίσης επισημαίνεται, θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη η δεδομένη ευελιξία εντός του προγράμματος, αλλά και ότι είναι σημαντικός ο έλεγχος από τους τρεις θεσμούς, «οι οποίοι μέχρι τώρα ήταν γνωστοί ως τρόικα».

Ads

Στην επιστολή αναφέρονται επίσης οι παραχωρήσεις που έκανε η ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και γίνεται λόγος για «στενή συνεργασία»με τους θεσμούς και για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της προώθησης της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

«Η Ελλάδα δεσμεύθηκε να μην ακυρώσει ήδη υλοποιημένα μέτρα και να μην εφαρμόσει μονομερώς μέτρα τα οποία θα απειλήσουν τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη και τη δημοσιονομική σταθερότητα», καταλήγει η επιστολή.