Συντονιστής προσφυγικής εκπαίδευσης, καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και στέλεχος τους Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης εξαπέλυσε ρατσιστική επίθεση, μέσω twitter, στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, για τον οποίο χρησιμοποιεί τον χρυσαυγίτης έμπνευσης χαρακτηρισμό «μαϊμού», ενώ τον αποκαλεί «μαλάκα αράπη του κερατά».  Αφορμή δε για την επίθεση ήταν συνέντευξη του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην οποία ο αθλητής του μπάσκετ επισημαίνει πως υπάρχει πρόβλημα ρατσισμού στην Ελλάδα, με αφορμή τα όσα βίωσε ο ίδιος και η οικογένεια του. Η επιβεβαίωσή του ήταν άμεση… 

Ads

Ο Κωνσταντίνος Καλέμης στην ανάρτηση του αναφέρει: «τι ακριβώς είπαμε ότι κάνει η μαϊμού αυτή; Α, ναι. Παίζει μπάσκετ. Αδιάφορο έως άσχετο. Ας μάθει ποιοι τίμησαν με το άθλημα αυτό μια Ελλάδα. Ο αχάριστος» και απλά επιβεβαιώνει τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Σε δεύτερο tweet δε σημειώνει: «και δεν είναι άνθρωπος, μαλάκας αράπης του κερατά είναι». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τις αντιδράσεις – τα σχόλια έπεσαν βροχή – διέγραψε τις αναρτήσεις. Αυτή τη στιγμή πάντως ο λογαριασμός του φαίνεται ανενεργός. 

image

image

Ads

Σύμφωνα με το αναρτημένο βιογραφικό του, ο Κωνσταντίνος Καλέμης είναι καθηγητής στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και στέλεχος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης. Στη δε σελίδα του αναφέρεται ότι είναι συντονιστής προσφυγικής εκπαίδευσης, υπό το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Παράλληλα πρόσφατη μελέτη του τιτλοφορείται: «Στρατηγικές διαχείρισης κινδύνου από επιδημία μεγάλης κλίμακας: Η έκρηξη της μετανάστευσης και η αντιμετώπιση μεταδοτικών ασθενειών». 

image

Ο Νίκος Φίλης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ έφερε το θέμα στη Βουλή με ερώτηση του προς την υπουργό Παιδείας, τονίζοντας ότι ο καθηγητής οφείλει άμεσα να απομακρυνθεί από τη θέση συντονιστή στη δομή προσφύγων στη Μαλακάσα.  Η Νίκη Κεραμέως δεσμεύθηκε για άμεση διερεύνηση των καταγγελιών και υποστήριξε ότι «το υπουργείο θα προβεί σε άμεσες αποφάσεις». Λίγο αργότερα με ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας γνωστοποίησε ότι ο Κωνσταντίνος Καλέμης παύθηκε από συντονιστής εκπαίδευσης προσφύγων του κέντρου φιλοξενίας στη Μαλακάσα. 

Αντίδραση από τη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ

«Άνθρωποι σαν τον κ. Καλέμη δεν χωράνε ούτε στα Υπουργεία, ούτε στα αμφιθέατρα, ούτε στις γειτονιές, τονίζει σε άμεση αντίδρασή της η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. «Ο Κ. Καλέμης, Καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και υπεύθυνος του υπουργείου Παιδείας για θέματα εκπαίδευσης προσφύγων, εξαπέλυσε ρατσιστική επίθεση, μέσω twitter, στον Γιάννη Αντετοκούμπο, αποκαλώντας τον “Μαλάκα αράπη του κερατά” και “μαϊμού”. Κρίμα για τα τόσα χρόνια ανθρώπινης εξέλιξης που για ορισμένους σαν τον κ. Καλέμη, πέρασαν από πάνω τους και δεν τους ακούμπησαν. Βέβαια, με την ελάχιστη ευθιξία που μπορεί να διακρίνει έναν φασίστα, ο κ. Καλέμης κατέβασε την ανάρτηση που έκανε στο Twitter με αφορμή την συνέντευξή του Αντετοκούμπο σε αμερικανικό δίκτυο, όπου, μεταξύ άλλων, επισήμανε πως υπάρχει πρόβλημα ρατσισμού στην Ελλάδα, με αφορμή όσα βίωσε ο ίδιος και η οικογένειά του».