Την Τετάρτη το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε στον Σκάι ότι στην σημερινή σύνοδο κορυφής η Ελλάδα θα θέσει θέμα κυρώσεων κατά της Τουρκίας: «Εκ των πραγμάτων, θα τεθεί το θέμα την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», είπε ο Στέλιος Πέτσας.

Ads

Την Τρίτη το βράδυ επίσης, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ελληνικό αίτημα για ευρωπαϊκές κυρώσεις, ενώπιον του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας: « Προσφέραμε στην Τουρκία», δήλωνε, «μια σαφή επιλογή στην τελευταία σύνοδο κορυφής: Ή μια ανανεωμένη εταιρική σχέση ή συνέπειες σε περίπτωση που συνεχιστεί η προκλητικότητα. Η Τουρκία επέλεξε τη δεύτερη οδό».

Την Τετάρτη το απόγευμα, κυβερνητική πηγή από το Βερολίνο δήλωνε, κατά το Reuters, ότι δεν πρέπει να αναμένεται συζήτηση περί κυρώσεων στην σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. «Η Γερμανία», δήλωσε η εν λόγω πηγή, «είναι ξεκάθαρα ενάντια στις πρόσφατες τουρκικές ενέργειες, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει αυτομάτως να επιβάλουμε κυρώσεις για κάθε πρόκληση». Και, σύμφωνα με την Deutsche Welle, η ίδια κυβερνητική πηγή στην Γερμανία είπε ότι «θέμα κυρώσεων δεν έχουν θέσει, άλλωστε, ούτε η Αθήνα ούτε η Λευκωσία».

Τελικά η Σύνοδος Κορυφής ξεκίνησε την Πέμπτη χωρίς μεγάλες προσδοκίες. Την πρώτη ημέρα δεν έγινε κάποια συζήτηση για το ζήτημα, το οποίο μετατέθηκε για την αυριανή σύσκεψη. Πάντως τα μηνύματα από τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας είναι πως δεν πρόκειται να τεθεί θέμα κυρώσεων, αλλά θα σταλεί μήνυμα στην Τουρκία ώστε να ξεκαθαρίσει τη στάση της

Ads

Το πρώτο συμπέρασμα είναι πως η Αθήνα βρήκε και πάλι την κλειστή πόρτα της Γερμανίας, και στον υπαινγμό μόνον για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Ακόμη και την ώρα που το Oruc Reis κόβει βόλτες ανοιχτά του Καστελόριζου και ο Ερντογάν «παίζει» με την απειλή προσβολής της ελληνικής κυριαρχίας στα 12 μίλια.

Το μήνυμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το είχε κομίσει ήδη ο Χάικο Μάας στο Μέγαρο Μαξίμου. Το μόνο που αποδέχθηκε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών ήταν ότι δεν μπορεί να έναρξη των διερευνητικών επαφών με το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Και το μόνο που υποσχέθηκε είναι πως το Βερολίνο θα πιέσει τον Ταγίπ Ερντογάν να αποσύρει το τουρκικό ερευνητικό για να (ξανα)ανοίξει ο δρόμος του διαλόγου. «Στόχος μας παραμένει η αποκλιμάκωση και ο διάλογος», ήταν άλλωστε και το χθεσινό μήνυμα του Βερολίνου, δια των γνωστών πηγών της καγκελαρίας.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι πως το παιχνίδι ανοχής Ερντογάν –Μέρκελ αιφνιδιάζει ξανά την ελληνική κυβέρνηση και την βρίσκει χωρίς στρατηγική. Το πρωί της Δευτέρας ο πρωθυπουργός στην συνέντευξή του στα ΝΕΑ έλεγε ότι «οι κυρώσεις μπορεί να σημαίνουν η ένταση», το βράδυ της Τρίτης προειδοποιούσε ότι η Τουρκία θα υποστεί «συνέπειες», και χθες, βράδυ Τετάρτης, κυβερνητικές πηγές διέρρεαν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάει σήμερα στην σύνοδο κορυφής για να πάρει μια – ακόμη – ευρωπαϊκή δήλωση «καταδίκης» της τουρκικής επιθετικότητας. Και πως θα ζητήσει την κατάρτιση γραπτής λίστας κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας εάν δεν εγκαταλείψει τις μονομερείς ενέργειες μέχρι τον Δεκέμβριο.

Κοινώς, το Βερολίνο και η Αθήνα δίνουν… ραντεβού για τις κυρώσεις τον Δεκέμβριο. Και για την μεν Γερμανία και την Ευρώπη το υπόβαθρο και το πλαίσιο είναι ορατό και γνωστό πλέον: Η Μέρκελ δεν ρισκάρει ούτε το deal με τον Ερντογάν για το προσφυγικό, ούτε την σχέση της με την τουρκική-επιχειρηματική κοινότητα της Γερμανίας, η Ισπανία και η Ιταλία δεν ρισκάρουν να τινάξουν στον αέρα τις τράπεζές τους που έχουν ανοίγματα 80 δις δολαρίων στην Τουρκία, και η Ευρώπη γενικώς βλέπει γεωπολιτικό και οικονομικό συμφέρον στο να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου την Ελλάδα και την Τουρκία.

Για την Αθήνα, όμως, το ερώτημα είναι τι θα πράξει, χωρίς καν το όπλο των κυρώσεων, το επόμενο δίμηνο εάν ο Ερντογάν κρίνει ότι το παραπάνω πλαίσιο του αφήνει χώρο να πατήσει κι άλλες «κόκκινες γραμμές». Διότι όπως είπε χθες και ο καθηγητής – και βουλευτής της ΝΔ – Αγγελος Συρίγος, «είτε το Oruc Reis είναι στα 6,5, είτε στα 12,5, είτε στα 30 είναι πάνω σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Όπως αντιδράς στα 15 μίλια αντιδράς και στα 6,5»…