Χωρίς μεγάλες προσδοκίες ξεκίνησε σήμερα στις Βρυξέλλες η διήμερη Σύνοδος Κορυφής. Τα θέμα της ατζέντας είναι βασικά το Brexit, η κλιματική αλλαγή και οι σχέσεις με τις αφρικανικές χώρες αλλά προστέθηκε η κρίση της πανδημίας, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης στην ευρώπη, και η τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο λόγω της νέας κλιμάκωσης από την Άγκυρα.

Ads

Για το τελευταίο θέμα που κυρίως «καίει» την Ελλάδα τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι που άνοιξε τις εργασίες της Συνόδου. «Οι Τούρκοι συνεχίζουν να προκαλούν εντάσεις» τόνισε ο Σασόλι σημειώνοντας ότι«το “Oruc Reis” βρίσκεται στην ίδια θέση που ήταν και τον Αύγουστο», ενώ αναφορικά με το ζήτημα των Βαρωσίων είπε ότι η Άγκυρα «ενήργησε μονομερώς».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, τόνισε ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις, οι ηγέτες των κρατών – μελών θα επανέλθουν αύριο στις ευρωτουρκικές σχέσεις που την προηγούμενη φορά είχαν παραπεμφθεί στη σύνοδο του Δεκεμβρίου.

«Αύριο το πρωί θα συζητήσουμε θέματα εξωτερικής πολιτικής» ανέφερε ο Εμανουέλ Μακρόν προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Θα έχουμε την ευκαιρία να επανέλθουμε και στο θέμα της Τουρκίας και στην αντιπαράθεση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Δεν θέλω να προεξοφλήσω το αποτέλεσμα, αλλά οι αυριανές συζητήσεις θα αντανακλούν τις απαιτήσεις μας υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων».

Ads

Διαβάστε επίσης:

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός προσερχόμενος δήλωσε ότι «δυστυχώς η Τουρκία φαίνεται να παραμένει συνεπής στην προκλητική και επιθετική συμπεριφορά. Την ίδια συνέπεια επιβάλλεται να επιδείξει και η Ε.Ε. ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που ήδη έχει λάβει, προκειμένου η συμπεριφορά αυτή εφόσον συνεχιστεί να έχει τις ανάλογες συνέπειες».

Κεφάλαιο Brexit

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμισε ότι η ΕΕ επιθυμεί την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλιεο, αλλά επίσης χρειάζεται να προστατεύσει την ενιαία αγορά από φθηνά, εκτός προδιαγραφών αγαθά.

«Θέλουμε μία συμφωνία, αλλά θέλουμε επίσης να προστατεύσουμε τους όρους ισότιμου ανταγωνισμού (level playing field). Είναι ζήτημα ισοτιμίας είναι ζήτημα θέσεων εργασίας και ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς», δήλωσε προσερχόμενος ο Σαρλ Μισέλ.

Η Γαλλία είναι έτοιμη για Brexit χωρίς συμφωνία, αν η Βρετανία αρνηθεί να συμφωνήσει ως προς τους όρους μία μελλοντικής συμφωνίας που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των γάλλων αλιέων στα βρετανικά ύδατα και θα θέτει κανόνες κατά του αθέμιτου ανταγωνισμού, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Γαλλίας. «Σε καμία περίπτωση δεν θα θυσιασθούν οι γάλλοι ψαράδες για το Brexit», είπε.

«Εάν δεν πληρωθούν αυτοί οι όροι, είναι πιθανόν ότι δεν θα έχουμε συμφωνία», πρόσθεσε. «Εάν δεν γίνει δυνατόν να επιτευχθούν οι σωστοί όροι στο τέλος αυτών των συνομιλιών, είμαστε έτοιμοι για μελλοντικές σχέσεις χωρίς συμφωνία».

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιθυμούν μία δίκαιη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο ως προς τις μελλοντικές του σχέσεις με το ευρωπαϊκό μπλοκ, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα», προειδοποίησε από την πλευρά της η Μέρκελ.

«Θέλουμε συμφωνία, αλλά προφανώς όχι με οποιοδήποτε τίμημα. Πρέπει να είναι μία δίκαιη συμφωνία που υπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο πλευρών. Αυτό αξίζει κάθε προσπάθεια», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Εναπόκειται τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο να δεσμευτεί και υπάρχουν πάρα πολλοί τομείς όπου τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως θα έπρεπε», υποστήριξε ο Ολλανδός πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε.

Σύνοδος χωρίς την πρόεδρο της Κομισιόν λόγω κρούσματος

Χωρίς την παρουσία της προέδρου της Κομισιόν θα συνεχιστεί η διήμερη Σύνοδος Κορυφής. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν αποχώρησε από τη σύνοδο, επειδή εντοπίστηκε ένα θετικό κρούσμα της Covid-19 στο περιβάλλον της. 

«Μόλις ενημερώθηκα ότι ένα μέλος του γραφείου μου βρέθηκε θετικό στην Covid-19 σήμερα το πρωί», έγραψε η φον ντερ Λάιεν στο twitter, λιγότερο από μία ώρα αφότου ξεκίνησε η σύνοδος. «Εγώ η ίδια βρέθηκα αρνητική. Ωστόσο, για προληπτικούς λόγους, αποχωρώ αμέσως από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και μπαίνω σε καραντίνα», διευκρίνισε.