Με χαμηλές προσδοκίες συγκαλείται, πιθανότατα το Σάββατο, το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών με αντικείμενο – και επισήμως πλέον – το ασφαλιστικό και το προσφυγικό.
Οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης μετά το αίτημα Τσίπρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δείχνουν κλίμα επιφυλακτικότητας, έως και καχυποψίας, ενώ τις δυνατότητες ουσιαστικού διαλόγου και συναίνεσης περιορίζει εκ των πραγμάτων και η κρίση στη Νέα Δημοκρατία που, επί ματαίω, αναζητεί από το πρωί κοινή γραμμή απέναντι στην πρόταση του πρωθυπουργού.
Μέχρι στιγμής, πάντως, άπαντες – πλην ΚΚΕ – δηλώνουν ότι θα προσέλθουν στο Προεδρικό Μέγαρο προεξοφλώντας, παράλληλα ότι τα περιθώρια συναίνεσης είναι περιορισμένα.
Η ΝΔ διαμηνύει ότι θα εκπροσωπηθεί στο συμβούλιο από τον μεταβατικό αρχηγό της Γιαννη Πλακιωτάκη που όμως δεν μπορεί να αναλάβει δεσμεύσεις, το ΠΑΣΟΚ συνεδριάζει για να απαντήσει επισήμως, ο Σταύρος Θεοδωράκης λέει «ναι» στην πρόσκληση αλλά «χωρίς ψευδαισθήσεις» και ο Βασίλης Λεβέντης ανακοίνωσε ότι θα προσέλθει για να ζητήσει συγκρότηση κυβέρνησης τεχνοκρατών.
Από την πλευρά του Μαξίμου το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως τόσο οι τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό, όσο και η «σκληρή διαπραγμάτευση» που επίκειται με τους δανειστές για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση καθιστούν αναγκαία την αναγκαία την αναζήτηση κοινού τόπου απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις. «Δεδομένου ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει κατ’ εξοχήν χαρακτήρα μακράς πνοής, η κυβέρνηση θεωρεί υποχρέωσή της να αναζητήσει κοινά σημεία με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, ενόψει και της επικείμενης διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς», δήλωσε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, δε, σύμφωνα με τις πληροφορίες είναι να ακολουθήσει ανάλογο προσκλητήριο διαλόγου και για την Παιδεία αλλά και την συνταγματική μεταρρύθμιση, πολλά ωστόσο θα εξαρτηθούν από την έκβαση που θα έχει αυτό το πρώτο εγχείρημα «συνεννόησης».
Η Νέα Δημοκρατία
Στο μέτωπο της αντιπολίτευσης, και σε πρώτο χρόνο τουλάχιστον, η πρόσκληση Τσίπρα φέρνει την αναμενόμενη αμηχανία στη Νέα Δημοκρατία.
Η εκπροσώπηση του κόμματος από τον μεταβατικό πρόεδρο Γιάννη Πλακιωτάκη θεωρείται δεδομένη, πέραν τούτου ωστόσο τα πάντα κινούνται σε ρυθμούς υπηρεσιακούς και υπό τη σκιά της βαθιάς κρίσης στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Ενδεικτική ήταν και η τοποθέτηση του ίδιου του Γιάννη Πλακιωτάκη σε δηλώσεις του στο Βήμα: «Θα πρέπει», είπε, «να μάθουμε την ατζέντα του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και αμέσως μετά θα συνεννοηθώ με τους τέσσερις υποψήφιους προέδρους σε κοινή σύσκεψη. Θα διαμορφώσουμε τη θέση μας, την οποία θα αναπτύξουμε στο Συμβούλιο χωρίς παρέκκλιση».
Από την πλευρά του, ο εκ των 4 υποψηφίων προέδρων Κυριάκος Μητσοτάκης διαμήνυσε πως ο Γιάννης Πλακιωτάκης «δεν έχει πολιτική εξουσιοδότηση να λάβει αποφάσεις», κάλεσε το Αλέξη Τσίπρα «να ψάξει αλλού συνενόχους για το ασφαλιστικό.
«Κουτοπονηριά» καταλόγισε στον Αλέξη Τσίπρα ο έτερος υποψήφιος πρόεδρος Άδωνις Γεωργιάδης λέγοντας παράλληλα ότι ζήτησε συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων υπό τον κ. Πλακιωτάκη, «προκειμένου να συζητηθεί η συμμετοχή του κόμματος στη σύσκεψη».
Το ΚΚΕ
«Όχι σε διάλογο – παρωδία» ήταν η άμεση απάντηση του ΚΚΕ στην πρόταση Τσίπρα. Σε ανακοίνωση του Περισσού αναφέρεται ότι «το ΚΚΕ δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε ένα διάλογο-παρωδία, που έχει στόχο να κάνει το λαό συνένοχο στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου και σε μέτρα, όπως είναι η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, που αποτελούν αιτία πολέμου για το εργατικό-λαϊκό κίνημα. Η όποια συζήτηση και η κατάθεση των προτάσεων των πολιτικών κομμάτων, κάλλιστα μπορεί να γίνει στα πλαίσια των διαδικασιών της βουλής. Καμία συναίνεση, καμία ανοχή».
ΠΑΣΟΚ
Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του θέτει τη δική του ατζέντα για το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Όπως σημειώνουν από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) τάσσεται υπέρ του διαλόγου σε θέμα της τρομοκρατίας και του προσφυγικού αλλά απορρίπτει το ενδεχόμενο συζήτησης θεμάτων κυβερνητικής πολιτικής, όπως το ασφαλιστικό.
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών δεν πρέπει και δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για την αναζήτηση συνενόχων σε ζητήματα άσκησης κυβερνητικής πολιτικής, όπως το ασφαλιστικό» τονίζουν χαρακτηριστικά.
Το Ποτάμι
«Ναι» στη συμμετοχή στο συμβούλιο αρχηγών αλλά «χωρίς ψευδαισθήσεις» ήταν η πρώτη τοποθέτηση του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη μέσω Facebook.
«Το Ποτάμι», έγραψε μεταξύ άλλων, « βέβαια θα προσέλθει στη σύσκεψη αρχηγών, αν τη συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Χωρίς όμως ψευδαισθήσεις. Ξέρουμε ότι το μόνο που επιδιώκει ο κ. Τσίπρας είναι η επανάληψη του ίδιου σεναρίου. Να συμφωνήσουμε στο πλαίσιο και να δώσει εκείνος το περιεχόμενο που θέλει. Ό,τι έγινε και με το Μνημόνιό του…
… Μόνο που την ίδια απάτη δεν μπορείς να την κάνεις δύο φορές. Τουλάχιστον στους ίδιους ανθρώπους».
Ο Βασίλης Λεβέντης
Τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών ζητά, από την πλευρά του ο Βασίλης Λεβέντης. Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Ένωσης Κεντρώων, το κόμμα «θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση του κ. Προέδρου της Δημοκρατίας και θα συμμετάσχει διά του Προέδρου της κ. Λεβέντη στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Κατά τη σύσκεψη ο κ. Λεβέντης θα επιμείνει στην ανάγκη σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης από τεχνοκράτες, γιατί αν δεν είναι αυτή η ώρα να παραμερίσουμε εγωισμούς και αλαζονεία, πια είναι αυτή η ώρα;»
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >