Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία το πρωί της Πέμπτης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, o οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ιταλική Δημοκρατία, ζητώντας του να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, μετά την επιστροφή του από τη Ρώμη.

Ads

Σύμφωνα με την ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού: «Σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός Α.Τσίπρας  επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Π. Παυλόπουλο, τον ενημέρωσε για τις επαφές στο εν εξελίξει ταξίδι του σε Ισραήλ και Παλαιστίνη και του ζήτησε τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, μετά την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Ρώμη».

Στο επίκεντρο του Συμβουλίου αναμένεται να βρεθεί το νέο ασφαλιστικό που φέρνει κυβέρνηση και αντιπολίτευση ενώπιον κομβικών πολιτικών επιλογών (Διαβάστε αναλυτικά: «Το προσκλητήριο συναίνεσης και το ρίσκο Τσίπρα με το ασφαλιστικό»). Ωστόσο ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει σε συνέντευξή του πως θα ζητήσει εθνικό διάλογο και για άλλα μεγάλα ζητήματα, όπως η Παιδεία, το προσφυγικό και η αναθεώρηση του Συντάγματος.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση αναμένει τις προτάσεις των κομμάτων για το θέμα της αναγκαίας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και συνεννόηση προκειμένου να ενισχυθεί η διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας. Κατά το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συζητηθεί και το θέμα της ρωσοτουρκικής κρίσης.

Ads

Σε ό,τι αφορά την ημερομηνία συνεδρίασης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, τοποθείται μετά την επιστροφή του Προκόπη Παυλόπουλου από τη Ρώμη, όπου βρίσκεται για διήμερη επίσημη επίσκεψη (Πέμπτη και Παρασκευή). Έτσι, εκτιμάται ότι η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί είτε το Σάββατο, είτε την ερχόμενη Τρίτη, όταν θα επιστρέψει ο Αλέξης Τσίπρας από τα ταξίδια του σε Βρυξέλλες και Παρίσι.