Κατά πλειοψηφία υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο είχε ξεσηκώσει την αντιπολίτευση λόγω του πλήθους των τροπολογιών του.

Ads

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και ΑΝΕΛ, «όχι» ψήφισε η ΧΑ, ενώ «παρών» ψήφισε η Ένωση Κεντρώων, με την ΝΔ, το ΚΚΕ και το Ποτάμι να έχουν αποχωρήσει από τη συνεδρίαση.

Το νομοσχέδιο έχει ως κεντρική στόχευση την αντιμετώπιση της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής. Ανάμεσα στις θετικές διατάξεις του νομοσχεδίου, η πρόσθεση των αγροτικών εφοδίων στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, η θεσμοθέτηση του ακατάσχετου λογαριασμών μέχρι του ποσού των 1.250 ευρώ, η επέκταση και για το 2018 της επιπλέον έκτακτης φορολογίας των εφοπλιστών και η φορολογική ελάφρυνση των πληγέντων στη Λέσβο.

Με τροπολογία καθορίζονται οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ για το 2017, προβλέποντας πως η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2017 και η τελευταία έως τις 31 Ιανουαρίου 2018. Συνολικά, ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να καταβληθεί σε πέντε δόσεις.

Ads

Ακόμη, με την ίδια τροπολογία δίνεται δίμηνη παράταση στους αγρότες για την υποβολή του Ε1, ενώ διευκολύνονται και οι επιστροφές φόρων σε εταιρείες έως 10.000 ευρώ.

Με άλλη τροπολογία του νομοσχεδίου, συστήνεται συντονιστική επιτροπής για την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων. Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου δεσμεύθηκε μιλώντας στην Ολομέλεια, πως η αναπροσαρμογή θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους.