Διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα άσκησε ο εισαγγελέας στους επτά συλληφθέντες, ανάμεσά τους και η διευθύντρια του υποκαταστήματος της εφορίας, που κατηγορούνται για συμμετοχή στο κύκλωμα εφοριακών στη Χαλκίδα που εκβίαζε επιχειρηματίες αποσπώντας μεγάλα χρηματικά ποσά.

Ads

Όλοι οι συλληφθέντες πήραν προθεσμία να απολογηθούν την Παρασκευή.

Για την υπόθεση έχει συνταχθεί δικογραφία 5.000 σελίδων, κατά περίπτωση για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος, εκβίαση και απόπειρα αυτής κατ’ επάγγελμα, δωροδοκία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση και όπλα.

Οι κοριοί των αστυνομικών έχουν καταγράψει συνομιλίες ανάμεσα στα μέλη του κυκλώματος και βρίσκονται στα χέρια των «Αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ.

Ads

Χαρακτηριστική είναι μια από τις συνομιλίες που περιλαμβάνεται στη δικογραφία. Σε αυτήν, η προϊσταμένη της εφορίας φέρεται να συνομιλεί με τον λογιστή που βρίσκεται μεταξύ των συλληφθέντων και περιγράφουν πώς ανοίγουν λογαριασμούς προκειμένου να αποκτήσουν «πελατολόγιο».

Προϊσταμένη: Ο (όνομα) έχει στην τράπεζα 75.000, ανοίξαμε τους λογαριασμούς.

Λογιστής: πόσα έχει;

Προϊσταμένη: 75.

Λογιστής: Α έχει λεφτουδάκια.

Προϊσταμένη: Εχει λεφτουδάκια.

Λογιστής: Και 600 που θα πάρει;

Προϊσταμένη: Ναι έχει.

Λογιστής: Μήπως πρέπει να πάρουμε την υπόθεση;

Παρακάτω στην ίδια συνομιλία καταγράφονται να λένε:

Προϊσταμένη: Μίλα αύριο και άσε να τον φοβίσουμε, να τον κάνουμε να τον ράνουμε. Ξέχασα να δω αν έχει τέτοιο ρε γαμώτο να δεσμεύσουμε τους λογαριασμούς, τα 75 να τα κρατήσουμε. Να μην μπορεί να τα σηκώσει.

Λογιστής: Να μην μπορεί;

Προϊσταμένη: Να μην μπορεί να τα σηκώσει.

Λογιστής: Ναι. και πώς θα του κάνουμε άρση μετά;

Προϊσταμένη: Δεν ξέρω άμα χρωστάει μωρέ. Αφού τον έχουνε καθαρό.

Λογιστής: Οχι ρε. Ε πώς θα τα δεσμεύσεις.

Προϊσταμένη: Πάνω από 500 € μπορείς να δεσμεύσεις σιγά.

Παράλληλα, στο μικροσκόπιο βρίσκεται και μία μπλε ατζέντα που χρησιμοποιούσε η προϊσταμένη, καταγράφοντας τα ονόματα των συνεργατών, των εκβιαζόμενων, τις ημερομηνίες και τα χρηματικά ποσά.

Απάντηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου

Η προϊσταμένη της ΔΟΥ είχε βραβευθεί τον περασμένο Φεβρουάριο από τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Βασίλη Σπανάκη, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Τμήματος Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας του Οικονομικού Επιμελητηρίου, όπως επισημάνθηκε από το documento.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Επιμελητηρίου, η προϊσταμένη της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας βραβεύτηκε «για το σημαντικό έργο που επιτελείται στην εν λόγω Υπηρεσία».

Το Οικονομικό Επιμελητήριο τονίζει ότι ο υπουργός δεν γνώριζε τα πρόσωπα που κλήθηκε να βραβεύσει και ότι η επιλογή των προσώπων ήταν καθαρά απόφαση του Επιμελητηρίου και όχι του υπουργού.

«Σήμερα αισθανόμαστε δυσάρεστα για την διαστρέβλωση της πραγματικότητας που προκλήθηκε, επειδή του ζητήσαμε στη διάρκεια της εκδήλωσης να είναι δίπλα μας και να φωτογραφίζεται με τους /τις βραβευόμενους. Επαναλαμβάνουμε κατηγορηματικά ότι η επιλογή των προσώπων που βραβεύτηκαν ήταν αυτονόητα ευθύνη του Επιμελητηρίου και όχι των υπόλοιπων παριστάμενων ατόμων που τιμήθηκαν», αναφέρει μεταξύ άλλων.