H λίστα αναμονής για χειρουργείο στα δυο νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας, τα «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού», αριθμεί 3.000 παιδιά, ενώ φτάνει σε βάθος χρόνου τους 14 με 15 μήνες, και σε περιπτώσεις βαριών χειρουργείων που μετά απαιτείται εισαγωγή σε ΜΕΘ για παρακολούθηση ενδεχομένως και αργότερα, όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.

Ads

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, στο «Αγλαΐα Κυριακού» υπάρχουν 10 χειρουργικές αίθουσες και ανεπτυγμένες είναι μόνο οι 8. Πριν χρόνια λειτουργούσαν οι 7 ενώ σταδιακά μειώνονταν και τώρα λειτουργούν μόλις 3 χειρουργικές αίθουσες, σύμφωνα με τους εργαζόμενους.

Το «Αγλαΐα Κυριακού» είχε καλυμμένες τις 11 οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων και μαζί με τους επικουρικούς υπηρετούσαν 13 έως 15. Τώρα είναι 8 αλλά στην ουσία 7. Κάποτε ήταν 36 νοσηλεύτριες στα χειρουργεία και τώρα μόλις 13 στη βάρδια.

Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση στο νοσοκομείο «Αγία Σοφία». Στις 17 οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων υπηρετούν μόνο 12. Είναι 9 ανεπτυγμένες χειρουργικές αίθουσες και λειτουργούν οι 3 χειρουργικές αίθουσες.

Ads

«Υπάρχει τρομακτικό πρόβλημα με έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού στα χειρουργεία. Και αναισθησιολόγους να φέρουν εάν δεν προσληφθούν νοσηλευτές η κατάσταση θα χειροτερεύει» τονίζει ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Τι λένε οι εργαζόμενοι

Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος των εργαζόμενων, Μιχάλης Γιαννάκος, στα δυο νοσοκομεία Παίδων οι ελλείψεις σε προσωπικό και κυρίως σε αναισθησιολόγους αυξάνουν τη λίστα αναμονής για χειρουργείο, με συνέπεια οι μικροί ασθενείς να περιμένουν μήνες μέχρι να κάνουν το χειρουργείο τους.

Την ίδια στιγμή ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα που απορρέει από τις ελλείψεις προσωπικού είναι η εργασιακή εξάντληση των υγειονομικών. «Μου περιγράφουν ότι γονείς όταν τους βλέπουν εξαντλημένους στις εφημερίες τους παρακαλάνε να μην χειρουργήσουν τα παιδιά τους, φοβούμενοι το λάθος. Στο Αγία Σοφία είναι σε αναμονή 2.016 τακτικά χειρουργεία και στο Αγλαΐα Κυριακού 1.000 τακτικά χειρουργεία εκ των οποίων 440 χειρουργικά» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος.

Και αυτό διότι λειτουργούν λιγότερες από τις μισές χειρουργικές αίθουσες.