«Καμπανάκια» φαίνεται πως ήχησαν στην Χαριλάου Τρικούπη τα ευρήματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, τα οποία δείχνουν πως το ΠΑΣΟΚ παραμένει στάσιμο παρά την καταβαράθρωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Ο προβληματισμός είναι δεδομένος όπως και η κριτική για την στρατηγική που ακολουθεί η ηγεσία του κόμματος, στην οποία αρκετοί χρεώνουν έλλειψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών στην παρούσα συγκυρία. «Είναι σα να περιμένουμε η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ να εκτινάξει από μόνη της τα ποσοστά μας» σημειώνει με νόημα έμπειρο στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη.

Επί του παρόντος, ελάχιστοι είναι εκείνοι που δείχνουν διάθεση να εκφράσουν τις ενστάσεις τους δημοσίως, κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει οι «φωνές αμφισβήτησης» να εκδηλωθούν πιο δυναμικά εφόσον η έλλειψη δυναμικής για το ΠΑΣΟΚ επιβεβαιωθεί και το επόμενο διάστημα, ιδιαίτερα όσο πλησιάζουν οι ευρωεκλογές.

Σφοδρά «πυρά» Καστανίδη κατά Ανδρουλάκη

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως καμία περίοδο χάριτος δεν δείχνει τη διάθεση να δώσει στον Νίκο Ανδρουλάκη ο Χάρης Καστανίδης, ο οποίος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη εξαπέλυσε «μύδρους» κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι παρά τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του δεν φαίνεται να κερδίζει δημοσκοπικά, καθώς «δεν εμπνέει».

Ads

«Βεβαίως δεν κερδίζει. Για να κερδίσεις πρέπει να εμπνεύσεις. Τώρα, οι εμπνεύσεις του κ. Ανδρουλάκη είναι οι εξής: για πρώτη φορά στην ιστορία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ και στην ιστορία κοινοβουλευτικού κόμματος, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ έχει γραμματέα, διευθυντή, και εσχάτως και προϊστάμενο. Αυτές είναι οι διευθετήσεις που συμβαίνουν στα μυαλά ανθρώπων που διοικούν οργανωτικούς μηχανισμούς», ανέφερε ο πρώην υπουργός.

Παράλληλα, άφησε αιχμές για τα περί ανανέωσης στο ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας: «Ο κ. Ανδρουλάκης όπως ξέρετε, έτσι λένε διάφορα φερέφωνά του, ήθελε να κάνει ανανέωση. Αλλά την ανανέωση την κάνεις έγκαιρα».

Στο ίδιο πλαίσιο διερωτήθηκε «ποια είναι η ανανέωση; Υπάρχουν 30άρηδες που έχουν σταλινικές απόψεις. Τα μυαλά τους είναι στην εποχή του Στάλιν. Τι θα πει ανανέωση; Αυτό το χρησιμοποιούν ως πιπίλα και ανανέωση έκανες με τον 75άρη Λουκά Αποστολίδη υποψήφιο στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Ήταν προαποφασισμένο το σχέδιο, τελείωσε, τελειώσαμε, τώρα πάμε παρακάτω. Ο Θεός κι η ψυχή του».

 

Κριτική για την στρατηγική Ανδρουλάκη στο σκάνδαλο των υποκλοπών

Υπενθυμίζεται ότι μόλις προ ολίγων ημερών ο Χάρης Καστανίδης είχε απευθύνει «προτροπή» προς τη ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να συντονίσει τις κινήσεις της με τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να αναπτυχθούν θεσμικές πρωτοβουλίες σε επίπεδο Βουλής για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Είναι αλήθεια δε ότι το εν λόγω ζήτημα «βγάζει στην επιφάνεια» κάποιες από τις βασικές ανεπάρκειες που καταλογίζονται στην ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη.

Κι αυτό γιατί παρά το γεγονός πως το σκάνδαλο των υποκλοπών υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να αποτελεί κατεξοχήν προνομιακό πεδίο άσκησης αντιπολίτευσης για το ΠΑΣΟΚ, δεδομένης και τη στοχοποίησης του Νίκου Ανδρουλάκη από ΕΥΠ-Predator, δεν είναι λίγοι εκείνοι -ακόμη κι εντός της Χαριλάου Τρικούπη- που διακρίνουν διστακτικότητα στο να αναδειχθούν οι μεθοδεύσεις για τον «εκτροχιασμό» της έρευνας για την υπόθεση.

Μάλιστα, διατυπώνεται από διάφορες πλευρές η εκτίμηση πως τα σκήπτρα των πολιτικών πρωτοβουλιών επί του ζητήματος εξακολουθεί να διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός πως βρίσκεται σε βαθιά εσωστρέφεια, με το ΠΑΣΟΚ απλά να ακολουθεί ασθμαίνοντας.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Νίκος Ανδρουλάκης έσπευσε να καταθέσει το υπόμνημα στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου για το σκάνδαλο των υποκλοπών, λίγες αφότου είχε ανακοινωθεί η σχετική πρωτοβουλία του Στέφανου Κασσελάκη για το ζήτημα, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να συναντάταται με την εισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου, Γεωργία Αδειλίνη.

Σε κάθε περίπτωση, δείχνει να αποτελεί κοινό πλέον τόπο στις τοποθετήσεις πολλών στελεχών του ΠΑΣΟΚ πως είναι αναγκαίος ο συντονισμός του βηματισμού με την Κουμουνδούρου προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος «συσκότισης» στη διερεύνηση ενός τόσο σημαντικού σκανδάλο.