Σε ρεσιτάλ αλαζονείας επιδόθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ένα μήνα πριν τις ευρωεκλογές, σε συνέντευξη του στο protothema.gr.

Ads

Ο πρωθυπουργός απέφυγε κάθε ψήγμα αυτοκριτικής για τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, ήτοι ακρίβεια, Τέμπη, έλλειμμα ασφάλειας, υποχώρηση του Κράτους Δικαίου και επιχείρησε εκ νέου να συνδέσει την ψήφο στη Ν.Δ., στις 9 Ιουνίου, με την πολιτική σταθερότητα και την απρόσκοπτη εφαρμογή του «τολμηρού μεταρρυθμιστικού της προγράμματος», όπως είπε.

Παρόλα αυτά, ο κ. Μητσοτάκης, κράτησε τον πήχη της επιτυχίας για την παράταξη του στο 33%, στη σκιά των δημοσκοπικών δεδομένων που αποτυπώνουν τη φθορά της Ν.Δ. Ως προς τούτο επικαλέστηκε το γεγονός, ότι σε ιστορικό επίπεδο, υπάρχει πάντα μία απόκλιση για τα κόμματα εξουσίας μεταξύ των ποσοστών που λαμβάνουν στις εθνικές εκλογές και στις ευρωεκλογές.

Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να θεσπισθεί μικτό εκλογικό σύστημα από τις επόμενες ευρωεκλογές, που θα συνδυάζει λίστα και σταυρό προτίμησης.

Ads

Χωρίς μέτρα κατά της ακρίβειας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε κάθε παράθυρο για την αναχαίτιση των ανατιμήσεων επικαλούμενος – παρά την υπερπλεονάσματα που παράγει η υπερφορολόγηση – την ανάγκη τήρησης της δημοσιονομικής σταθερότητας. Δήλωσε, μάλιστα, ότι «δεν υπάρχει εύκολη απάντηση» στο σκέλος της ακρίβειας και σέρβιρε την εικόνα ότι η κυβέρνηση του έχει μειώσει σημαντικά τους και έχει προβεί σε αυξήσεις μισθών. Απέρριψε ωστόσο, για νιοστή φορά την πρόταση της αντιπολίτευσης για μείωση του ΦΠΑ ισχυριζόμενος ότι «σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που το δοκίμασαν δεν είχε αποτέλεσμα τελικά στις τιμές ή δεν είχε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα στις τιμές». Παρόλα αυτά, υποστήριξε ότι δεν αντέχει η ελληνική οικονομία αυτή τη μείωση και εγκάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση για ακατάσχετη παροχολογία και λεφτόδεντρα. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση αρνείται να φορολογήσει για το 2023 τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, παρά τις προβλέψεις σχετικού κανονισμού της ΕΕ, ενώ στην προμήθεια ρεύματος η εφαρμογή της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης για τα υπερκέρδη καθυστερεί να εφαρμοστεί εδώ και 18 μήνες.

Στενοχωρημένος διότι οι γαλάζιοι ψηφοφόροι «βλέπουν» συγκάλυψη στα Τέμπη

Ο πρωθυπουργός εκδήλωσε τη…στενοχώρια του για το γεγονός ότι 4 στους 10 ψηφοφόροι της Ν.Δ. – σύμφωνα με τις μετρήσεις την κοινής γνώμης πιστεύουν ότι η κυβέρνηση έχει επιχειρήσει να συγκαλύψει το έγκλημα των Τεμπών. Επιχείρησε δε, να πείσει ότι αυτό είναι παντελώς ανακριβές, ψέμα. Παρέπεμψε στην έρευνα της ελληνικής Δικαιοσύνης «η οποία στο ζήτημα των Τεμπών έχει κινηθεί με μεγάλη ταχύτητα» και αρκέστηκε στη δέσμευση ότι η κυβέρνηση θα επενδύσει στην ασφάλεια των σιδηροδρόμων.

Επιχείρηση απαξίωσης των διεθνών εκθέσεων

Αναφορικά με την έκθεση του State Department που καταγράφει τον σοβαρούς προβληματισμούς για το επίπεδο του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, απάντησε ότι «αυτή η έκθεση είναι μια καταγραφή κυρίως των απόψεων των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, χωρίς καμία αξιολογική κρίση». Πρόσθεσε δε με απαξιωτική διάθεση: «Άμα πάρετε και δείτε τι γράφουν και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, λίγο-πολύ τα ίδια γράφουν. Μεταξύ μας, είναι μια έκθεση στην οποία οι πιο πολλοί δεν δίνουν πολύ μεγάλη σημασία».

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και έναντι της ετήσιας έκθεσης των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (Reporters Without Borders) λέγοντας ότι το να παρουσιάζεται μία εικόνα της Ελλάδος, περίπου ως μία Ουγγαρία των Βαλκανίων, μία χώρα η οποία είναι ένα βήμα πριν από τη δικτατορία, είναι βαθιά προσβλητικό για την ίδια την ποιότητα των θεσμών μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να στηριχθεί για δεύτερη θητεία στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, λέγοντας ότι έχει καλή σχέση μαζί της και ότι ασκεί καλά τα καθήκοντά της. «Νομίζω ότι μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας από αυτά που είπα» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε «περιττή και λανθασμένη επιλογή» την κίνηση του Τ. Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί τη Μονή της Χώρας, τονίζοντας ότι οι δίαυλοι, ανάμεσα στις δύο πλευρές, πρέπει να διατηρούνται ανοιχτοί. Τέλος, επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δώσει S-300 ή Πάτριοτ στην Ουκρανία- «μας είναι απαραίτητα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να χάσει τον πόλεμο καθώς δέχθηκε απρόκλητη εισβολή.