Σε απανωτά κύματα συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές στο Αιγαίο, στο φόντο των εκβιασμών του Ερντογάν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και της εξαγγελθείσας πολιτικής της κυβέρνησης που βασίζεται στην καταστολή και την σκλήρυνση της διαδικασίας ασύλου.

Ads

Την Δευτέρα, 227 πρόσφυγες πέρασαν στη Λέσβο, από τα μεσάνυχτα έως τις 9:30 το πρωί, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου. Αυξημένες ήταν οι ροές προς τη Λέσβο το Σαββατοκύριακο, 7 και 8 Σεπτεμβρίου, που συνολικά πέρασαν 228 άτομα.

Συνολικά, στο βόρειο Αιγαίο, το Σάββατο πέρασαν 468 πρόσφυγες (208 στη Λέσβο, 126 στη Χίο και 134 στη Σάμο). Την Κυριακή οι ροές ήταν μειωμένες με συνολικά 51 αφίξεις (20 στη Λέσβο και 31 στη Χίο).

Από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα στα νησιά του βορείου Αιγαίου πέρασαν 2.241 πρόσφυγες, 1.254 στη Λέσβο, 368 στη Χίο και 619 στη Σάμο.

Ads

Οι ροές δεν αφορούν μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στο Ιόνιο. Τα μεσάνυχτα της Δευτέρας εντοπίστηκε από τις λιμενικές αρχές της Ζακύνθου, ιστιοπλοϊκό σκάφος που μετέφερε 36 πρόσφυγες, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, σε θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά του νησιού, κοντά στην περιοχή του Ναυαγίου.

Στο σκάφος επέβαιναν και οι δύο Ουκρανοί διακινητές, οι οποίοι συνελήφθησαν, ενώ οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από τους άνδρες του Λιμενικού με ασφάλεια στην ξηρά, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και τρόφιμα, και μεταφέρθηκαν στο κλειστό γήπεδο της Παναγούλας για την ταυτοποίηση των στοιχείων τους.

«Βρυχάται» ο Ερντογάν

Την ίδια ώρα, εκβιαστικά μηνύματα στην Ευρώπη στέλνει ξανά ο Τούρκος πρόεδρος  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απειλώντας πως αν η Τουρκία δεν λάβει τη στήριξη που ζητά, τότε θα ανοίξει τα σύνορα στέλνοντας νέο κύμα προσφύγων.

«Ξεκαθαρίσαμε στην Ευρώπη πως ή θα μοιραστούν το βάρος ή θα ανοίξουμε τις πύλες μας, διότι εμείς δαπανήσαμε 40 δισεκατομμύρια δολάρια», είπε ο Ερντογάν το Σάββατο, επαναλαμβάνοντας την απειλητική ρητορική για το προσφυγικό.

«Πώς θα αντέξει η Τουρκία το βάρος των 4 εκατομμυρίων προσφύγων; Μη μας παρεξηγήσουν… Ή θα γίνει αυτό που λέμε, ή δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να ανοίξουμε τις πύλες μας, ας το σκεφτούν λίγο και εκείνοι», υπογράμμισε ο Ερντογάν, που συνεχίζει τις απειλές, παρά τις απαντήσεις που παίρνει από τις Βρυξέλλες.

«Εμείς ήδη εγκαταστήσαμε 3.000 πρόσφυγες στη ζώνη ασφαλείας, σχεδιάζουμε να εγκαταστήσουμε 1 εκατομμύριο πρόσφυγες στη ζώνη ασφαλείας», συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος στη ζώνη ασφαλείας στη βορειοανατολική Συρία. Στο μεταξύ, σε δημοσίευμά της αυτή την εβδομάδα η Die Welt προειδοποιούσε ότι σε περίπτωση που ο Ερντογάν υλοποιήσει τις απειλές του, «αυτό θα υπερβεί τις αντοχές του ελληνικού συστήματος ασύλου».

Νέοι προσφυγικοί καταυλισμοί – transit

Στο μεταξύ η κυβέρνηση προσπαθεί να απαντήσει με την δημιουργία καταυλισμών, τους οποίους εμφανίζει ως «κέντρα φιλοξενίας transit», όρος ο οποίος όμως ελάχιστη σχέση έχει με την πραγματικότητα, αφού, στην πραγματικότητα, οι πρόσφυγες που θα οδηγηθούν εκεί, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα πάνε πουθενά αλλού στη συνέχεια.

Μέχρι στιγμής τέτοιο κέντρο προγραμματίζεται να δημιουργηθεί στον Καραβόμυλο, με την φιλοδοξία οι πρόσφυγες να παραμένουν το πολύ έναν μήνα εκεί, μέχρι να μεταφερθούν σε κάποιο κέντρο φιλοξενίας.

Σύμφωνα με το Open, παρόμοιο κέντρο θα γίνει και στην Κόρινθο. Υψηλόβαθμο στέλεχος της Κατεχάκη είπε στο κανάλι πως «εάν συνεχιστούν οι ίδιες μεταναστευτικές ροές, δεν υπάρχει άλλη λύση από το να κατασκευαστεί κι άλλο κέντρο φιλοξενίας». Κατά πάσα πιθανότητα, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, προκρίνεται η λύση της Πελοποννήσου.       

Πάντως, μέσα στο επόμενο 15θήμερο αναμένεται να είναι έτοιμο και το νέο νομοθέτημα για το άσυλο, το οποίο, όπως προκύπτει από τις πρώτες ανακοινώσεις, θα έχει τυπικά και ουσιαστικά ζητήματα ευθυγράμμισης με τις διεθνείς συνθήκες, αλλά και τη στοιχειώδη ανθρωπιά.