Ένα βήμα πιο κοντά στη χρεοκοπία θα φέρουν την Ελλάδα, σύμφωνα με τη Moody’s, ενδεχόμενες διμερείς συμφωνίες εγγυήσεων, ανάλογες της ελληνοφινλανδικής. Ο οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί ότι τέτοιου είδους συμφωνίες «θα έχουν αρνητική επίπτωση στην αξιολόγηση των διασωζόμενων χωρών και μπορεί να καθυστερήσουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, φέρνοντάς την ένα βήμα πιο κοντά στην χρεοκοπία».

Ads

Η Moody’s προβλέπει επίσης ότι οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης θα απορρίψουν την σχετική συμφωνία Ελλάδας-Φινλανδίας, καθώς όπως αναφέρει- ανάλογες συμφωνίες με άλλα κράτη – μέλη της ευρωζώνης θα περιόριζαν τα διαθέσιμα κεφάλαια για την χρηματοδότηση μελλοντικών προγραμμάτων διάσωσης.

Την ίδια στιγμή, η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Έλενα Σαλγάδο, έχει δηλώσει ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης δεν μπορούν να αφήσουν την απαίτηση της Φιλανδίας για εγγύηση του δανείου της να εκτροχιάσει το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα. Δεν είναι «λογικό», συνέχισε, να δοθεί εγγύηση μόνο σε μία χώρα της Ευρωζώνης για το νέο δάνειο των 109 δισ. ευρώ, προσθέτοντας ότι μπορεί να υιοθετηθεί μία νέα φόρμουλα που δεν θα βασίζεται αναγκαστικά στο φιλανδικό σχέδιο για τις χώρες που θέλουν ειδική προστασία.

Ξεκαθάρισε δε ότι η Ισπανία δεν θεωρεί αναγκαία την εγγύηση για το νέο δάνειο και δεν πρόκειται να τη ζητήσει. Εκτίμησε επίσηε ότι το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα θα εγκριθεί μέσα στο Σεπτέμβριο, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι και η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα εγκριθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Ads

Jan Kees de Jager: Δεν υπάρχει καμία νομική δέσμευση στη συμφωνία

Επίσης, σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Jan Kees de Jager επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία νομική δέσμευση στη συμφωνία για την παροχή εγγυήσεων προς τη Φινλανδία από την Ελλάδα καθώς κάποια συμφωνία θα πρέπει να έχει την έγκριση όλων των κρατών-μελών του ευρώ.

Σε επιστολή του προς το κοινοβούλιο της χώρας ο de Jager ονομάζει χαρακτηριστικά “λανθασμένες” τις πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης για την επίτευξη συμφωνίας, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας -μίας από τις τρεις άλλες χώρες της Ευρωζώνης που δήλωσαν μετά τη Φινλανδία ότι θα ζητήσουν εγγυήσεις για το δάνειο που θα δώσουν στην Ελλάδα – χαρακτήρισε «πολύ πολύπλοκη» την πρόταση της Αυστρίας να συνδεθεί η εγγύηση για κρατικά δάνεια στην Ελλάδα με τις εγγυήσεις που έχουν πάρει οι τράπεζες τους στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων τους.

Έντονη δυσαρέσκεια της Γερμανίας με τις φινλανδικές απαιτήσεις για εγγυήσεις

Δυσαρέσκεια έχουν προκαλέσει στο Βερολίνο οι απαιτήσεις της Φινλανδίας για παροχή -χρηματικών- εγγυήσεων από την Ελλάδα ώστε να συναινέσει στο δεύτερο πακέτο βοήθειας. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι μια ανάλογη διμερής συμφωνία δεν θα πρέπει γίνει σε βάρος των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης.

Η συμφωνία ανάμεσα στην Φινλανδία και την Ελλάδα «πρέπει να εγκριθεί από τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης», τόνισε επίσης, την Δευτέρα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Ακόμη, εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ, λέγοντας ότι «χρειάζεται να υπάρξει διαπραγμάτευση».

Νταλάρα: “Πρέπει να λυθεί το θέμα που έχει προκύψει με τις εγγυήσεις”

Επιστολή σε Ευρωπαίους αξιωματούχους, στην οποία αναφέρει ότι πρέπει να λυθεί το θέμα που έχει προκύψει με τις εγγυήσεις που ζητούν από την Αθήνα χώρες της ευρωζώνης προκειμένου να συμμετέχουν στο β’ πακέτο στήριξης της Ελλάδας από την ευρωζώνη, απέστειλε ο διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών (IIF), Τσαρλς Νταλάρα, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος.

«Με την επιστολή του ο κ. Dallara λέει αυτό: δεν νοείται να υπάρχουν αυτά και ότι η Ελλάδα εξήντλησε την καλοπιστία της και την αποτελεσματικότητά της. Άρα, βλέπετε ότι δημιουργείται ένα κλίμα το οποίο έχει πολύ μεγάλη σημασία» δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι τη δική του σημασία έχει και σχετικό με το θέμα σχόλιο της Moody’s.

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος, ο Τσαρλς Νταλάρα απηύθυνε την εν λόγω επιστολή στον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στον Ευρωπαίο Επίτροπο Όλι Ρεν και στον κ. Γκρίλι, πρόεδρο του Euroworking Goup που μελετά τη συμφωνία Ελλάδας-Φινλανδίας για τις εγγυήσεις.

“Να μην διαταραχθούν οι σχέσεις στην ευρωζώνη”, επισήμανε ο Βενιζέλος

Η ισορροπία στις σχέσεις των χωρών της ευρωζώνης είναι το πιο σημαντικό ζήτημα, όπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στο ζήτημα των εγγυήσεων που έχει τεθεί από την Φινλανδία.

“Εμείς θέλουμε να βρεθεί μία λύση που να επιτρέπει στη Φινλανδία να ψηφίσει και να μετάσχει, αλλά το μείζον είναι να μην διαταραχθούν οι σχέσεις της ευρωζώνης με τις αγορές και να μην τεθεί σε αμφιβολία η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα του προγράμματος που αφορά πρωτίστως την Ελλάδα, αλλά και από το αποτέλεσμα αφορά την ικανότητα της ευρωζώνης να διαχειρίζεται κρίσεις”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Επιπλέον ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε: “Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι το ασφαλέστερο ίσως στην Ευρώπη και γι’ αυτό συζητήσαμε και με τους παραγωγικούς φορείς το ζήτημα του επαναπατρισμού καταθέσεων που έχουν πάει στο εξωτερικό”.

Τέλος, ανέφερε ότι έχει ζητήσεει από τους φορείς συγκεκριμένες προτάσεις, προκειμένου με κοινωνική και πολιτική συναίνεση, να δοθεί μια ώθηση στην επάνοδο των καταθέσεων.