Σε προκαταρκτική επιτροπή προτίθεται να παραπέμψει το κυβερνών κόμμα πέντε πρώην υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας για την πολύκροτη υπόθεση της ανταλλαγής εκτάσεων μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου, ενώ σε τέσσερις ακόμη θα αποδοθούν «πολιτικές ευθύνες», στο πόρισμά του που θα κατατεθεί την προσεχή Τρίτη 25 Μαΐου στην Ολομέλεια της Βουλής. Στο πόρισμά του θα υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για τον Γ. Αγγέλου, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του τέως πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στο οποίο θα διαπιστώνονται «ευθύνες ανάμειξης». Η Νέα Δημοκρατία απαντά με πρόταση για σύσταση προανακριτικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής διερεύνησης ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ads

Με τη λήξη της σημερινής πρώτης συνεδρίασης της Εξεταστικής Επιτροπής για το Βατοπέδι με διερευνητικό σκοπό το εάν τα πολιτικά κόμματα μπορούν να καταλήξουν σε κοινό πόρισμα, επιβεβαιώθηκε ότι τα κόμματα εμμένουν στα ξεχωριστά πορίσματα της πρώτης εξεταστικής με μικρές διαφοροποιήσεις. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, η καταγραφή κάποιων κοινών συμπερασμάτων, με πρώτιστο την διαπίστωση πως από την υπόθεση του Βατοπεδίου υπήρξε σημαντική οικονομική ζημία για το Δημόσιο – πρόταση που κατέθεσε ο ΛΑΟΣ στη σημερινή συνεδρίαση της Εξεταστικής και που στηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η παραπομπή σε προκαταρκτική επιτροπή των κ.κ. Ε. Μπασιάκου, Π. Δούκα, Αλ. Κοντού, Θ. Ρουσόπουλου και Γ. Βουλγαράκη αποφασίστηκε χθες να προταθεί, κατά τη σύσκεψη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ενώ για απόδοση πολιτικών ευθυνών αναφέρθηκαν τα ονόματα των Γ. Αλογοσκούφη, Α. Μπέζα, Κ. Κιλτίδη και Β. Μαγγίνα. Το πόρισμα θα είναι, τουλάχιστον ως προς τα πρόσωπα, το ίδιο με το προ ενός έτους που είχε υποβάλει τότε το ΠΑΣΟΚ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι πληροφορίες της Ελευθεροτυπίας θέλουν την κυβερνώσα παράταξη αυτή τη φορά να μην αναφέρεται όμως σε συγκεκριμένα αδικήματα, σε μια προσπάθεια το πόρισμά τους να υιοθετηθεί και από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, αφού θα περιγράφονται απλώς πράξεις και παραλείψεις των συγκεκριμένων υπουργών ώστε να καταδεικνύεται η ζημία που υπέστη το Δημόσιο από την παραχώρηση της λίμνης Βισθωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεων στην κυριότητα της Μονής και τις ανταλλαγές που επακολούθησαν.

Ads

Επιπλέον, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Έθνους, στο πόρισμα θα υπάρχει ξεχωριστό κεφάλαιο για τη δικαστική εμπλοκή που υπήρχε στη διερεύνηση του σκανδάλου με ειδικές αναφορές στον ρόλο του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, ο οποίος τρεις φορές παρεμπόδισε τη διαβίβαση του φακέλου στη Βουλή, αλλά και στη μεθόδευση που σημειώθηκε στη δίκη της Ξάνθης με τη διαρροή και τη μη έκδοση της απόφασης σε βάρος της Μονής.

Η Νέα Δημοκρατία απαντά στην απόφαση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να προτείνουν παραπομπή πέντε πρώην υπουργών της ΝΔ, με πρόταση για σύσταση προανακριτικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής διερεύνησης ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας.

Σύμφωνα με τη ΝΔ, ο κ. Παπακωνσταντίνου θα πρέπει να ελεγχθεί για τις σχέσεις του με τον επιχειρηματία Θ. Πάπιστα, (ο υπουργός έχει παραδεχθεί στην Εξεταστική Επιτροπή πως τον έχει συναντήσει τρεις φορές στο παρελθόν, χωρίς να διατηρούν ιδιαίτερες σχέσεις), για την επιλογή του να ακυρώσει την απόφαση του προκατόχου του Γ. Παπαθανασίου, σχετικά με την διαδικασία επιστροφής στο Δημόσιο των ακινήτων που παραχωρήθηκαν στη Μονή Βατοπεδίου (απόφαση που εδραζόταν σε εισήγηση της μεγάλης πλειοψηφίας της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους) και την αδράνειά του να διενεργήσει φορολογικούς ελέγχους στη Μονή, από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο, κάτι που ο ίδιος έχει αποδώσει στις προτεραιότητες που είχε με την ανάληψη των καθηκόντων του.

Από τη σημερινή συνεδρίαση για το ενδεχόμενο κοινού πορίσματος απουσίαζε για λόγους υγείας το μέλος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, ο οποίος δεν έχει ακόμα σκιαγραφήσει τη στάση του, σε ό,τι αφορά την ανίχνευση ποινικών ευθυνών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ζητήσει να διερευνηθούν προκαταρκτικά οι κύριοι Δρυς, Φωτιάδης, Μπασιάκος, Δούκας και Κοντός, ενώ μέχρι στιγμής πολιτικές ευθύνες αποδίδει σε Ρουσόπουλο, Καραμανλή, Βουλγαράκη και Αγγέλου.Για το θέμα της παραγραφής, ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστηρίζει ότι θα πρέπει με επιστημονικό και τεκμηριωμένο τρόπο να το διερευνήσει η προανακριτική και ενδεχομένως το δικαστικό συμβούλιο.

Ο ΛαΟΣ θα ακολουθήσει τη γραμμή ότι η υπόθεση χρήζει περαιτέρω διερεύνησης επαναλαμβάνοντας ότι πρόκειται για διαχρονικό σκάνδαλο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ . Ακόμα, προσανατολίζεται επίσης στην ανίχνευση ποινικών ευθυνών, τόσο από τους κ.κ. Δρυ και Φωτιάδη (για την προσυπογραφή αποφάσεων που παραιτούνταν της περιοχής της Βισθωνίδας για λογαριασμό του Δημοσίου), όσο και από τους κ.κ. Δούκα, Μπασιάκο, Κοντό.

Αποστασιοποίηση Σαμαρά από Καραμανλή

Χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε στο πρώτο σημαντικό βήμα αποστασιοποίησης από τον προκάτοχό του Κώστα Καραμανλή, όταν ερωτώμενος για το αν η επιτροπή αξιολόγησης των βουλευτών του κόμματος θα αξιολογήσει και τον πρώην πρωθυπουργό, υπογράμμισε ότι «απολύτως κανείς δεν εξαιρείται». Ο κ. Σαμαράς προχώρησε στις δηλώσεις αυτές μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Α.Τσίπρα. Η διαδικασία αξιολόγησης έχει πάντως προκαλέσει νευρικότητα στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με βουλευτές να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους. «Δεν ξέρω τι εννοεί ο κ. Σαμαράς. Πάντοτε κρίνονταν οι υποψήφιοι. Μην επιδοθούμε σε κυνήγι μαγισσών» είπε η επικεφαλής των ευρωβουλευτών και πρώην υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου.

Σε αυτό κλίμα, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης έστειλε επιστολή προς την ηγεσία του κόμματος με αίτημα την αναβολή των εσωκομματικών εκλογών, που πρόκειται να πραγματοποιηθούν σε 10 ημέρες, επικαλούμενος «τα υφιστάμενα κοινωνικά προβλήματα που έχουν απομακρύνει τελείως το ενδιαφέρον του κόσμου από τις εσωκομματικές διαδικασίες». Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σαμαράς έχει ήδη προχωρήσει σε αναβολή και συγχώνευση προσυνεδριακών εκδηλώσεων, στον απόηχο της διαγραφής Μπακογιάννη.

Εξανεμίζονται τα σενάρια περί ανασχηματισμού

Να εξανεμίζονται φαίνεται, μετά τον ορισμό του Γιώργου Νικητιάδη ως υφυπουργού Πολιτισμού, στη θέση της Άντζελας Γκερέκου που παραιτήθηκε λόγω φορολογικών ατασθαλιών του συζύγου της, Τόλη Βοσκόπουλου, τα σενάρια περί ανασχηματισμού που ο Τύπος όλο και πιο συχνά φέρνει στο προσκήνιο. «Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να γίνει ανασχηματισμός. Ήδη έχει πληρωθεί η θέση του υφυπουργού Τουρισμού και δεν επίκειται κανένας ανασχηματισμός», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Με αφορμή την παραίτηση της πρώην υπουργού Πολιτισμού, ο σημερινός Τύπος έκανε λόγο για έντονο προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου και πρόθεση του πρωθυπουργού Γιώργος Παπανδρέου να λάβει αποφάσεις για βελτιωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα. Σύμφωνα με τα περισσότερα σενάρια, το πιθανότερο είναι τυχόν κυβερνητικές αποφάσεις για αλλαγές να ληφθούν μέχρι το τέλος του μήνα με αρχές Ιουνίου.

Πέραν των σεναρίων που ακολούθησαν τη διαδοχή της υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, ο σημερινός Τύπος κάνει λόγο για σκέψεις του πρωθυπουργού ώστε να ενισχυθεί ο τομέας εσόδων στο Yπουργείο Οικονομικών με έναν υφυπουργό – με τον βουλευτή Ανδρέα Μακρυπίδη να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για είσοδο στην κυβέρνηση. Επίσης ακούγεται και το όνομα του Σταύρου Αρναουτάκη, ο οποίος επιθυμεί να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης στην Κρήτη. Το όνομα του Γιώργου Φλωρίδη ακούγεται για αξιοποίηση στο Υπουργείο Υγείας ενώ ο Πέτρος Ευθυμίου φέρεται να προορίζεται για τομέα που αφορά την καθημερινότητα των πολιτών.

Η Φώφη Γεννηματά υπάρχουν πιθανότητες να αποχωρήσει από τη θέση της σε περίπτωση που αποφασίσει να διεκδικήσει το χρίσμα για το Δήμο Αθηναίων, αναφέρουν τα σημερινά δημοσιεύματα. Τα σενάρια κάνουν λόγο επίσης για μετάθεση του Γιώργου Πεταλωτή, στο υπουργείο Δικαιοσύνης ή Εξωτερικών, με υποψήφια υφυπουργό στο ίδιο υπουργείο να εμφανίζεται η Ευρωβουλευτής Μαρλένα Κοππά, που είναι πιθανόν να αναλάβει τις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Σύμφωνα με ορισμένα έντυπα μέσα, ο Ανδρέας Λοβέρδος επιθυμεί να μετακινηθεί από το Υπουργείο Εργασίας, κάτι που αν γίνει το όνομα του Μιλτιάδη Παπαϊωάννου να ακούγεται το πλέον πιθανό για διαδοχή. Την ίδια στιγμή πάντως, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου διέψευσε τα σενάρια παραίτησής της.