Νέα «βόμβα» έσκασε στην προανακριτική καθώς ο Χρήστος Καλογρίτσας γνωστοποίησε πως δεν πρόκειται να προσέλθει για να καταθέσει την Τετάρτη, όπως ήταν προγραμματισμένο, επικαλούμενος κόπωση και αδιαθεσία από τον εμβολιασμό του κατά του Covid-19.

Ads

Σημειώνεται πως λίγη ώρα νωρίτερα, ο Κυριάκος Τόμπρας, ο οποίος εμφανιζόταν από τον Χρ. Καλογρίτσα ως ο μεσολαβητής με εντολή του Ν. Παππά για τη συμφωνία του εργολάβου με τη λιβανέζικη CCC, κατέθεσε έγγραφo στην Επιτροπή το οποίο δείχνει πως ο Χρ. Καλογρίτσας αναγνωρίζει την οφειλή του στον λιβανέζικο κολοσσό ύψους 3 εκατ. ευρώ. Παράλληλα στην πρώτη φάση της κατάθεσής του είχε διαψεύσει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς Καλογρίτσα περί κυβερνητικής εμπλοκής. 

Ο Χρήστος Καλογρίτσας στην επιστολή του προς την Επιτροπή, με την οποία ενημέρωσε πως δεν πρόκειται να προσέλθει για κατάθεση, αναφέρει: «Με το παρόν θα ήθελα και εγγράφως να σας ενημερώσω ότι αδυνατώ να παρασταθώ ενώπιόν σας κατά την αυριανή ημερομηνία, λόγω έντονων συμπτωμάτων κόπωσης, ατονίας, πόνων στους μύες και μουδιασμάτων, τα οποία βιώνω μετά τον εμβολιασμού μου κατά του Covid 19 με το εμβόλιο Moderna». 

Και προσθέτει: «Συναφώς και δεδομένου ότι έχει προγραμματιστεί και σήμερα ιατρική επίσκεψη για παρακολούθησή μου, θα σας αποσταλεί και σχετική βεβαίωση, την οποία και θα αιτηθώ. Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλώ πολύ για τη χρονική μετάθεση της άνω εξέτασή μου σε άλλη ημερομηνία ώστε να αναρρώσω και να μπορώ να ανταποκριθώ προσηκόντως στο καθήκον μαρτυρίας μου».

Ads

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Χρήστος Καλογρίτσας θα μπορούσε να καταθέσει μετά τις 28 Απριλίου, βάσει ιατρικής γνωμάτευσης που κατέθεσε στην επιτροπή. Ωστόσο η Βουλή διακόπτει τις εργασίες την επόμενη Παρασκευή για δύο εβδομάδες. 

image

Διαβάστε επίσης: 

Υπενθυμίζεται πως ο Χρήστος Καλογρίτσας, πρωταγωνιστής της υπόθεσης καθώς πάνω στη δική του μαρτυρία στηρίχθηκε η πρόταση της ΝΔ για προανακριτική σε βάρος του Νίκου Παππά, πριν από μερικές ημέρες είχε αποστείλει εξώδικο στην Προανακριτική Επιτροπή βάλλοντας ευθέως κατά του κυβερνώντος κόμματος και του ΚΙΝΑΛ σχετικά με τους μάρτυρες που έχουν καλέσει, τονίζοντας πως «η κοινοβουλευτική διαδικασία εξελίσσεται σε φιάσκο – παρωδία». 

Ο εργολάβος που βρίσκεται σε διαμάχη με τον λιβανέζικο κατασκευαστικό κολοσσό, CCC, για χρέος 3 εκατ. ευρώ, στο εξώδικό του ζητούσε να πληροφορηθεί «τα κίνητρα και τους λόγους» που οδήγησαν την Επιτροπή να αποκλείσει από τη λίστα μαρτύρων τα μέλη της οικογένειας Χούρυ, Σάμερ και Φουάντ, οι οποίοι είναι οι ιδιοκτήτες της CCC.

Εξηγώντας τους λόγους που θα έπρεπε να κληθούν τα παραπάνω πρόσωπα, σημειώνει πως πρόκειται για βασικούς πρωταγωνιστές της υπόθεσης, ενώ ρωτά τα μέλη της Επιτροπής: «από ποιον άραγε αναμένει η Επιτροπή σας να αποσαφηνίσει τα κομβικά σημεία, τα οποία έχουν πολιτικό “ειδικό βάρος” και παραπέμπουν σε πολιτικά πρόσωπα;». Και τόνιζε: «Όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, αυτή η παράλειψη είναι τόσο προκλητική, ώστε γεννώνται ευλόγως σκέψεις σχετικά με το ποια ήταν τα κίνητρα και οι λόγοι που υποκίνησαν την εκδήλωση αυτής».

Η ξαφνική αλλαγή στάσης εκ μέρους του Χρήστου Καλογρίτσα προκάλεσαν σοβαρά ερωτήματα με τις εκτιμήσεις να εστιάζουν στις οικονομικές εκκρεμότητες που έχει και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχουν διευθετηθεί επί κυβέρνησης ΝΔ. Υπενθυμίζεται πως ο πρώην εργολάβος έχει χρέος 3 εκατ. ευρώ προς την λιβανέζικη εταιρεία με αρκετούς να συνδέουν τους ισχυρισμούς του που αποτέλεσαν τη βάση για τη σύσταση της προανακριτικής με την πρόθεσή του να απαλλαχθεί από το συγκεκριμένο χρέος. Παράλληλα, ο Χρήστος Καλογρίτσας έχει και άλλες σοβαρές εκκρεμείς υποθέσεις και δεν είναι λίγοι λοιπόν αυτοί που πιθανολογούν ο πρώην εργολάβος να πιέζει την κυβερνητική παράταξη προκειμένου να αποκομίσει όφελος.

Μέσα σε όλα έρχεται και η πληροφορία που  θέλει την διοίκηση της λιβανέζικης εταιρείας να έχει εκφράσει πρόσφατα την έντονη δυσαρέσκειά της στο Μέγαρο Μαξίμου για την εμπλοκή της σε εγχώριες πολιτικές αντιπαραθέσεις. Μάλιστα φέρεται να διαμήνυσε σε κορυφαία κυβερνητικά στελέχη πως κάτι τέτοιο της δημιουργεί πρόβλημα σε διεθνές επίπεδο, όπου δραστηριοποιείται, ενώ σημείωνε πως η διαφορά με την πλευρά Καλογρίτσα αποτελεί ιδιωτικής φύσεως υπόθεση, της οποία έχει επιληφθεί η Ελβετική Δικαιοσύνη. 

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: «Πιστοποιείται ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο, ούτε παράβαση καθήκοντος»

Για «φιάσκο της μεθόδευσης που επιχειρεί η Ν.Δ. με την προανακρτική για τον Νίκο Παππά» κάνουν λόγο πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του Κυριάκου Τόμπρα στην Επιτροπή αλλά και την γνωστοποίηση της μη προσέλευσης από τη μεριά του Χρήστου Καλογρίτσα.

«Το φιάσκο της μεθόδευσης που επιχειρεί η Ν.Δ. με την προανακρτική για τον Νίκο Παππά, αποκαλύφθηκε σήμερα ανάγλυφα.  Η άρνηση του Χρ.Καλογρίτσα να παρουσιαστεί στην επιτροπή προφασιζόμενος τον εμβολιασμό του και οι καταθέσεις του Κυρ. Τόμπρα, που γκρεμίζουν το αφήγημα της κυβερνητικής προπαγάνδας, πιστοποιούν πώς ούτε σκάνδαλο υπάρχει, ούτε παράβαση καθήκοντος», αναφέρουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι από τα λεγόμενα του Κυριάκου Τόμπρα αλλά και το χειρόγραφο που κατέθεσε στην Επιτροπή, προκύπτουν τα εξής:

► Ο  ίδιος ο κ. Τόμπρας είχε εντολή από την CCC  να διερευνήσει τη δυνατότητα συνεργασίας με κάποιους από τους επίδοξους καναλάρχες.
► Το χειρόγραφο αφορά στην συμφωνία όπου ο Χρ. Καλογρίτσας παραδέχεται την οφειλή των 3 εκατ. ευρώ προς την CCC. Πρόκειται για τη γνωστή οικονομική διαφορά μεταξύ δύο ιδιωτικών εταιρειών, της «Τοξότης» του κ. Καλογρίτσα και της αραβικής Consolidated Contractors Company (CCC) της επιχειρηματικής οικογένειας Χούρι.
► Η συμφωνία υπογράφηκε στο σπίτι του Χούρι στην Πολιτεία από τον επιχειρηματία, τον Χρήστο Καλογρίτσα και τον Κυριάκο Τόμπρα που ήταν ο σύνδεσμος μεταξύ των δύο πλευρών.
Η ημερομηνία που υπεγράφη το συμφωνητικό (Μάιος 2018) είναι δύο χρόνια μετά το τηλεοπτικό εγχείρημα Καλογρίτσα που κατέληξε άδοξα.
► Επιβεβαιώνεται ότι πρόκειται για μια αστική διαφορά την οποία οι δύο πλευρές διαπραγματεύονταν να επιλύσουν για σχεδόν ενάμιση χρόνο. 

Κατόπιν αυτών οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγουν ότι «μετά την κατάρρευση του έτσι κι αλλιώς σαθρού κατηγορητηρίου, είναι προφανές ότι η μόνη παράβαση είναι αυτή της Ν.Δ. να διώξει τους πολιτικούς της αντιπάλους, στηριζόμενη σε μυθεύματα  και λασπολογία».