Έγγραφο με το οποίο ο Χρήστος Καλογρίτσας αναγνωρίζει την οφειλή των 3 εκατ. ευρώ προς τη λιβανέζικη CCC, φέρεται να κατέθεσε, σύμφωνα με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Τόμπρας, ένας εκ των βασικών μαρτύρων της υπόθεσης.

Ads

Υπενθυμίζεται πως ο Κυρ. Τόμπρας αν και είχε εμφανιστεί ως ομεσολαβητής υπό τις οδηγίες του Νίκου Παππά για τη συμφωνία μεταξύ του εργολάβου και των Λιβανέζων μεγαλοεπιχειρηματιών της οικογένειας Χούρι, διέψευσε οποιαδήποτε εμπλοκή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα ο άλλοτες στενός συνεργάτης του Χρ. Καλογρίτσα, ερωτηθείς σχετικά, φέρεται να απαντήσε πως τα περί «ανώτατων κυβερνητικών κλιμακίων, ήταν εφεύρεση του Χρ. Καλογρίτσα», προκειμένου να προωθήσει τις συνεργασίες του

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η έγγραφη συμφωνία συνήφθη στις 06/05/2018 μεταξύ των δύο πλευρών και βάσει αυτής ο Χρήστος Καλογρίτσας αναγνωρίζει την οφειλή των 3.000.000 στους Λιβανέζους.

Ο Κυρ. Τόμπρας ανέφερε πως ο εργολάβος κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων τόνισε πως αδυνατεί να επιστρέψει τα χρήματα, αλλά έχει εμπλοκή σε ανεκτέλεστα έργα ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων, ζητώντας βοήθεια από τους ιδιοκτήτες της CCC, ώστε αυτά να ολοκληρωθούν και να μπορέσει να επιστρέψει το ποσό.

Ads

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Κυριάκος Τόμπρας ανέφερε πως η διαπραγμάτευση των δύο πλευρών, με τον ίδιο διαμεσολαβητή, κατέληξε σε μια συνεργασία του Χρ. Καλογρίτσα με την επενδυτική τράπεζα Markaz, η οποία θα έμπαινε ως στρατηγικός επενδυτής στην κατασκευαστική «Τοξότης». Κατα τις ίδιες πηγές, ο μάρτυρας αποκάλυψε πως η εν λόγω τράπεζα θα χρηματοδοτούσε την εταιρεία του εργολάβου για να εκτελέσει έργα ύψους 300 εκατ. ευρώ ώστε να μπορέσει αυτός να επιστρέψει τα 3 εκατ. ευρώ που χρωστούσε. 

Ωστόσο, και παρότι είχε συνταχθεί και συμφωνητικό με την ένδειξη «εμπιστευτικό», περιλαμβάνοντας όλες τις λεπτομέρειες της νέας συνεργασίας των δύο πλευρών, κατά τον μάρτυρα και αυτή η συμφωνία δεν προχώρησε, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες της CCC να προσφύγουν στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο, το οποίο και δικαίωσε την οικογένεια Χούρι με τη σχετική απόφαση να επικυρώνεται και από το Πρωτοδικείο Αθηνών. 

Το συμφωνητικό όπως δημοσιεύτηκε από το Documento

image

image

Η διαρροή της ΝΔ και η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

Αξίζει να σημειωθεί πως από την κατάθεση υπήρξαν διαρροές από τη ΝΔ, σύμφωνα με τις οποίες, ο κ. Τόμπρας φέρεται να μίλησε για «Syriza Friendly» διαδικασίες προκειμένου να περάσουν από την Βουλή χαριστικές τροπολογίες για την εταιρεία CCC. Σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές, ο μάρτυρας φέρεται να είπε πως η CCC ζήτησε το 2016 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ νομοθετική ρύθμιση για τις εμπορικές εταιρείες του νόμου 89 ώστε να ενταχθούν στο καθεστώς λειτουργίας των ναυτιλιακών και να απαλλαγούν από την φορολογία που τους είχε επιβληθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά. «Τότε οι Χούρι από “ΝΔ friendly” έγιναν “ΣΥΡΙΖΑ friendly” κι άλλαξαν στάση. Τους το υποσχέθηκαν. Όμως τελικά δεν το έκαναν. Για την ακρίβεια δεν το έκαναν το 2016 αλλά την 1η Απριλίου 2019 (λίγο πριν τις ευρωεκλογές)» φέρεται να είπε ο κ. Τόμπρας. 

«Μόνη της τα λέει η ΝΔ, μόνη της τα απαντάει», σχολίασαν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ για τη «διαρροή» αυτή. Ο Χούρι είχε ο ίδιος επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την απόκτηση καναλιού στην Ελλάδα, τονίζουν και επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ικανοποίησε ποτέ την επιθυμία του να εξαλειφθεί η προυπόθεση των εταιρειών που υπάγονται στο άρθρο 87, να μετακομίζει το ΔΣ στην χώρα προέλευσής τους στο Λίβανο 15 μέρες το μήνα.

Σημειώνεται πως ο Κυρ. Τόμπρας φέρεται να τόνισε ότι οι Χούρι επιθυμούσαν να εμπλακούν στο νέο τηλεοπτικό τοπίο πριν έρθουν σε επαφή με τον εργολάβο, ξεκαθαρίζοντας ότι «κανένα Μαξίμου δεν με έστειλε στον Καλογρίτσα, μόνος μου πήγα» και πως τα λοιπά επινοήματα είναι λόγια του Χρ. Καλογρίτσα. Επ΄ αυτού, φέρεται να διερωτήθηκε: «Αν είχα λάβει εντολή από Μαξίμου θα ήμουν σήμερα απλήρωτος;». Παράλληλα, επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι ο ίδιος διαμεσολάβησε για να βρεθούν τα 3 εκατ. ευρώ, αποκαλύπτοντας ότι η δική του αμοιβή θα ήταν 300.000 ευρώ.

«Ο Καλογρίτσας έφυγε από το Documento γιατί ο Κ. Βαξεβάνης χτυπούσε τον Στουρνάρα»

Ως προς τα αίτια της αποχώρησης της οικογένειας Καλογρίτσα από το Documento, o μάρτυρας φέρεται να ανέφερε πως ο εργολάβος «έφυγε από το Documento γιατί ο Κ. Βαξεβάνης “χτυπούσε” τον Γιάννη Στουρνάρα». «Για το τι σχέση είχε ο Καλογρίτσας με τον Στουρνάρα, φωνάξτε τους και ρωτήστε τους…» προέτρεψε με νόημα τα μέλη της Επιτροπής. Να σημειωθεί ότι στη λίστα μαρτύρων που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν και το όνομα του κεντρικού τραπεζίτη.