Τον ισχυρισμό του Χρήστου Καλογρίτσα περί διαμεσολάβησης του Νίκου Παππά στη συνάντηση με την οικογένεια Χούρυ του λιβανέζικου κατασκευαστικού κολοσσού, CCC, κατέρριψε στην κατάθεση του ο Κυριάκος Τόμπρας στην Προανακριτική Επιτροπή. Σημειώνεται πως ο Κυριάκος Τόμπρας είναι ένας εκ των πρωταγωνιστών της υπόθεσης, καθώς εμφανιζόταν ως διαμεσολαβητής της επαφής με πολιτική εντολή.

Ads

«Δεν υπήρξα ποτέ παρών σε συζήτηση Παππά – Καλογρίτσα ή Χούρυ – Παππά» τόνισε ενώπιον της Επιτροπής ο Κ. Τόμπρας, δηλώνοντας πως οι Καλογρίτσας – Χούρυ «την πρώτη χειραψία στην ζωή τους την έκαναν με τη σύσταση τη δική μου». « Είμαι ο δραστικός καταλύτης, ο διαμεσολαβητής. Χωρίς εμένα δεν γινόταν συμφωνία Χούρυ – Καλογρίτσα», φέρεται να συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Τόμπρας επισήμανε ότι δεν είναι συνεργάτης του Χρήστου Καλογρίτσα και πως η πλευρά Χούρυ ενδιαφερόταν για ένα άνοιγμα στα ελληνικά media. Για αυτό τον κάλεσε πριν τον διαγωνισμό των αδειών στον «Αστέρα» της Βουλιαγμένης επειδή έψαχνε συνεταίρο. «Με καλέσανε τον Ιούλιο στον “Αστέρα” και μου είπαν ότι ο Σάμερ Χούρυ ενδιαφέρεται για (τηλεοπτική) άδεια» φέρεται να είπε.

Ο Κυριάκος Τόμπρας είπε ακόμη ότι ο Χρήστος Καλογρίτσας ήταν ο τρίτος στη σειρά υποψήφιος συνεταίρος που προσέγγισε η πλευρά Χούρυ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο μάρτυρας είπε ότι με διαμεσολάβηση του ίδιου, οι Χούρυ είχαν έρθει σε επαφή τόσο με τον Φίλιππο Βρυώνη όσο και με τον θανόντα, Γιώργο Κουρή. «Πρώτα πήγα στον Γ. Κουρή» είπε, συμπληρώνοντας πως η συνεργασία αυτή δεν καρποφόρησε.

Ads

Αφού αυτές οι δύο επαφές δεν προχώρησαν, κανονίστηκε η συνάντηση μεταξύ Καλογρίτσα και της πλευράς Χούρυ. «Στην πρώτη συνάντηση διαπίστωσα απλώς βούληση για συνεργασία», εμφανίζεται να είπε.

Ο κ. Τόμπρας υπογράμμισε ότι στην ηλεκτρονική αλληλογραφία μεταξύ των δύο πλευρών δεν υπάρχουν τα ονόματα των Παππά και Τσίπρα. Όταν ρωτήθηκε τι μεσολάβησε και έκλεισε η συμφωνία, απάντησε πως δεν θα πει πράγματα που δεν λένε οι ενδιαφερόμενοι. «Δεν υπήρξα ποτέ παρών σε συζήτηση Παππά – Καλογρίτσα ή Χούρυ – Παππά» δήλωσε. Φέρεται να είπε μάλιστα ότι «δεν μπορώ να επιβεβαιώσω συνάντηση στο Μαξίμου. Μπορεί να έγινε η συνάντηση Καλογρίτσα – Χούρι στο καφενείο. Δεν άκουσα τον Παππά».

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές στο tvxs.gr, όταν ο πρόεδρος της Επιτροπής ρώτησε τον κο. Τόμπρα αν γνωρίζει ποιος ή τι είναι πίσω από τις κωδικές ονομαδίες «White House» και «White Porscha», εκείνος απάντησε: «Εγώ δεν ρώτησα ποτέ γιατί το φανταζόμουν, αλλά δεν το ξέρω. Και δεν θα το πω ποτέ τι φανταζόμουν. Με φαντασίες δεν στήνονται δίκες. Ρωτήστε τον Φουάντ Χούρυ».

Μάλιστα σε άλλο σημείο του λόγου του, ο κ. Τόμπρας θέλησε να αφαιρέσει πολιτικό βάρος από την υπόθεση: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ στο πλαίσιο μιας αστικής εμπορικής διαφοράς μεταξύ δύο παρ’ ολίγον συνεταίρων με αντικείμενο τη διεκδίκηση του ποσού των 3 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων ο καθένας χρησιμοποιεί το γκουβέρνο για τους δικούς του λόγους», είπε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Η κατάθεση Τόμπρα έρχεται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς Καλογρίτσα περί μεσολάβησης του πρώην υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής για τις επαφές μεταξύ των δύο εταιρειών. Όταν μάλιστα ο πρόεδρος της Επιτροπής ρώτησε τον μάρτυρα «τι εννοεί ο Καλογρίτσας όταν έλεγε ότι έχει εντολή από ανώτατα κυβερνητικά στελέχη;», ο Κυριάκος Τόμπρας απάντησε: «τα αρχ@δι@ του Καράμπελα κύριε Πρόεδρε». Μια απάντηση που όπως ήταν αναμενόμενο σχολιάστηκε έντονα.

Δεν ολοκλήρωσε ο Τόμπρας, ακολουθεί ο Καλογρίτσας

Η αρχική τοποθέτηση του κ.Τόμπρα διήρκεσε περί τις δυόμιση ώρες και στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις των μελών της Προανακριτικής Επιτροπής. Ωστόσο η κατάθεσή του θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τρίτη 20 Απριλίου.

Σύμφωνα με τα τώρα δεδομένα, την Τετάρτη θα προσέλθει ο δεύτερος στη σειρά μάρτυρας, ο  ίδιος ο Χρήστος Καλογρίτσας. Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος έχει αποστείλει εξώδικο στην προανακριτική διαμαρτυρόμενος «για τα κίνητρα και τους λόγους» που οδήγησαν την Επιτροπή να αποκλείσει από τη λίστα μαρτύρων τα μέλη της οικογένειας Χούρυ, Σάμερ και Φουάντ, οι οποίοι είναι οι ιδιοκτήτες του λιβανέζικου κατασκευαστικού κολοσσού, CCC.

«Γεννώνται ευλόγως σκέψεις σχετικά με το ποια ήταν τα κίνητρα και οι λόγοι που υποκίνησαν την εκδήλωση αυτής (σημ: της προανακριτικής)», αναφέρει μεταξύ άλλων στο εξώδικό του ο Χρήστος Καλογρίτσας, ενώ, αν και αποτελεί τον βασικό παράγοντα για τη σύσταση της προανακριτικής από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, εξαπολύει πυρά κατά της κυβερνητικής πλευράς κάνοντας λόγο για διαδικασία που εξελίσσεται σε «φιάσκο και παρωδία». ·