Νευρική κρίση επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο στον απόηχο τουεξώδικου Καλογρίτσα στην Προανακριτική Επιτροπή, με το οποίο ο πρώην εργολάβος καταφέρεται κατά της ΝΔ αλλά και του ΚΙΝΑΛ αναφορικά με τον αποκλεισμό  από τη λίστα μαρτύρων των μελών της οικογένειας Χούρυ, Σάμερ και Φουάντ, οι οποίοι είναι οι ιδιοκτήτες του λιβανέζικου κατασκευαστικού κολοσσού, CCC.

Ads

Υπενθυμίζεται πως στο εξώδικο ο Χρήστος Καλογρίτσας, πάνω στη μαρτυρία του οποίου ΝΔ – ΚΙΝΑΛ έχουν στηρίξει όλη την υπόθεση κατά του Νίκου Παππά, σημείωνε με νόημα ότι «η κοινοβουλευτική διαδικασία εξελίσσεται σε φιάσκο – παρωδία».

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με εκτιμήσεις έμπειρων παραγόντων σε πολιτικό επίπεδο «τινάζεται στον αέρα» ο βασικός και μοναδικός παράγοντας, στον οποίο στηρίχθηκε ολόκληρο αφήγημα της προανακριτικής επιτροπής εκ μέρους της «γαλάζιας» παράταξης.

Σημειώνεται πως ο Κυριάκος Τόμπρας είναι προγραμματισμένο να καταθέσει ως πρώτος μάρτυρας αύριο Πέμπτη ενώπιον της Προανακριτικής. Kάτι τέτοιο όμως παραμένει αβέβαιο κατά πόσο θα συμβεί, καθώς  υποβλήθηκε σε τεστ κορονοϊού και σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα μπορεί να προσέλθει.

Ads

Σε μια τέτοια περίπτωση θα βρεθεί πρώτος στη λίστα των μαρτύρων ο Χρήστος Καλογρίτσας, ο οποίος ήταν προγραμματισμένο να προσέλθει την ερχόμενη Τρίτη. Κι εδώ όμως υπάρχει εμπλοκή, καθώς μετά και τις τελευταίες εξελίξεις ο πρώην εργολάβος φέρεται να απειλεί να μην προσέλθει. Με τα παραπάνω δεδομένα παραμένει ασαφές το τι μέλλει γενέσθαι, με ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο της βίαιης προσαγωγής του πρώην εργολάβου.

Πηγές της ΝΔ επιφυλάσσονται αναφορικά με τις εξελίξες, υποστηρίζοντας πως «θα τα δείτε όλα όταν έρθει η ώρα». Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ κρατάει επίσης κλειστά τα χαρτιά του, παρακολουθώντας τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί.

Σε ανακοίνωσή του πάντως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά το εξώδικο Καλογρίτσα, επισημαίνει πως ο πρώην εργολάβος «κάνει υποδείξεις για τις εργασίες της Προανακριτικής αναφορικά για τους μάρτυρες που πρέπει να κληθούν και τον τρόπο της εξέτασής τους, κάνει συστάσεις και υπαγορεύει “γραμμή” στην ΝΔ». Επιπλέον κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγγέλλουν ότι η κυβερνητική πλευρά προσπαθεί πάση θυσία να αποφύγει την περίπτωση να προηγηθεί η κατάθεση του εργολάβου.

Ερωτήματα για την αλλαγή στάσης Καλογρίτσα

Την ίδια στιγμή, σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν σε σχέση με την ξαφνική αλλαγή στάσης εκ μέρους του Χρήστου Καλογρίτσα, με τις εκτιμήσεις να εστιάζουν στις οικονομικές εκκρεμότητες που έχει αυτός και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχουν διευθετηθεί επί κυβέρνησης ΝΔ. Υπενθυμίζεται πως ο πρώην εργολάβος έχει χρέος 3 εκατ. ευρώ προς την λιβανέζικη εταιρεία με αρκετούς να συνδέουν την εν λόγω υπόθεση με την υπόθεση της προανακριτικής και την πρόθεσή του να απαλλαχθεί από το συγκεκριμένο χρέος. 

Παράλληλα, ο Χρήστος Καλογρίτσας έχει και άλλες σοβαρές εκκρεμείς υποθέσεις και δεν είναι λίγοι λοιπόν αυτοί που πιθανολογούν ο πρώην εργολάβος να πιέζει την κυβερνητική παράταξη προκειμένου να αποκομίσει κάποιο παραπάνω όφελος.

Μέσα σε όλα έρχεται και η πληροφορία που  θέλει την διοίκηση της λιβανέζικης εταιρείας να έχει εκφράσει πρόσφατα την έντονη δυσαρέσκειά της στο Μέγαρο Μαξίμου για την εμπλοκή της σε εγχώριες πολιτικές αντιπαραθέσεις. Μάλιστα φέρεται να διαμήνυσε σε κορυφαία κυβερνητικά στελέχη πως κάτι τέτοιο  της δημιουργεί πρόβλημα σε διεθνές επίπεδο, όπου δραστηριοποιείται, ενώ σημείωνε πως η διαφορά με την πλευρά Καλογρίτσα αποτελεί ιδιωτικής φύσεως υπόθεση, της οποία έχει επιληφθεί η Ελβετική Δικαιοσύνη.