Να αναστείλει την απεργία και να προσέλθει σε διάλογο για τα χρονίζοντα θέματα του κλάδου των ναυτεργατών κάλεσε την Παρασκευή την ΠΝΟ ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Στο μεταξύ, η απεργία «έσπασε» σε Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά και Νάξο. 

Ads

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, με βάση και την τελευταία, γραπτή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, εξέλειπε πλέον το επιχείρημα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας για συνέχιση της απεργίας, επειδή δήθεν δεν υπήρχε γραπτή δέσμευση της κυβέρνησης ότι δε θα αλλάξει το φορολογικό καθεστώς των ναυτικών. 

Η ανακοίνωση για τη φορολόγηση των ναυτεργατών αναρτήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών. 

Όπως αναφέρει, «σε συνέχεια της τοποθέτησης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στη (σημερινή) συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, σύμφωνα με την οποία ‘Ο προϋπολογισμός του 2017 και ο προϋπολογισμός του 2018 θα κλείσουν χωρίς καμία αύξηση στις φορολογικές εισφορές των ναυτικών’, υπογραμμίζεται ότι η κυβέρνηση ούτε το έπραξε στο παρελθόν, ούτε σκοπεύει στο μέλλον να εξομοιώσει τους ναυτικούς με τους μισθωτούς».

Ads

Πλέον αναμένεται η απάντηση της ΠΝΟ, που ήδη έχει εξαγγείλει νέα απεργία έως τις 06.00 της Κυριακής.

«Τους καλώ και δεν έρχονται», λέει ο υπουργός Ναυτιλίας

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989, καταλόγισε στην ΠΝΟ ότι «βρίσκει κάθε μέρα και ένα επιχείρημα για να συνεχίσει την απεργία».

«Νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει καταλλαγή. Εγώ δεν διέκοψα τον διάλογο, τους καλώ και δεν έρχονται, αποφεύγουν να έρθουν. Όταν λύνω το θέμα, δεν καταλαβαίνω γιατί συνεχίζουν την απεργία», ανέφερε.

«Τέσσερις υπουργοί έχουν διαβεβαιώσει για το φορολογικό, τι άλλο να κάνουμε;», πρόσθεσε, ενώ ερωτηθείς αν σκέφτεται την πολιτική επιστράτευση είπε ότι δεν ήθελε «να φτάσουμε στην εφαρμογή του νόμου και αυτών που προβλέπει», σημειώνοντας πάντως ότι δεν είναι σωστό να υφίστανται την ταλαιπωρία τα νησιά.

«Έσπασε» η απεργία σε Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά και Νάξο 

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τοπικά Μέσα, νωρίς το πρωί της Παρασκευής πραγματοποιήθηκαν έκτακτα δρομολόγια από το λιμάνι της Ζακύνθου και από τον Πόρο Κεφαλλονιάς προς Κυλλήνη και αντίστοιχα από την Κυλλήνη προς τη Ζάκυνθο.

Οι ναυτιλιακές εταιρείες στις ανακοινώσεις τους εξηγούν ότι προέβησαν σε αυτή την κίνηση έπειτα από τον πολυήμερο αποκλεισμό των νησιών λόγω της απεργίας, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα να παρατηρηθούν ελλείψεις σε βασικά προϊόντα.

Συγκεκριμένα και όσον αφορά στη Ζάκυνθο, σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι πριν λίγες ημέρες το νησί τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των σοβαρών προβλημάτων που προκάλεσαν οι πλημμύρες.

Στη Νάξο οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στο άκουσμα της νέας απεργίας των ναυτεργατών, αποφάσισαν να ξεκινήσουν δρομολόγια με καΐκια προκειμένου να προμηθεύσουν με προϊόντα (γαλακτοκομικά) τα γύρω νησιά, καθώς τα ράφια των καταστημάτων και των σούπερ μάρκετ σε πολλά από αυτά έχουν αδειάσει.