«Δεν μπορεί να γίνει επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου με τα ίδια πρόσωπα στο “τιμόνι” σε όλα τα επίπεδα. Είτε αυτό αφορά τη Ρυθμιστική Αρχή Συγκοινωνιών, είτε αφορά όλες τις εταιρείες που έχουν να κάνουν με τη διοίκησή του». Αυτό δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας, όταν κλήθηκε από εκπροσώπους της αντιπολίτεσης να τοποθετηθεί για το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα οι διοικήσεις του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ που έχουν παραιτηθεί παραμένουν στις θέσεις τους με ευθύνη της κυβέρνησης.

Ads

Μάλιστα, διευκρίνισε πως πρόκειται για την προσωπική του γνώμη, ενώ , απέφυγε να διευκρινίσει αν μεταξύ των παραιτήσεων πρέπει να είναι και οι υφυπουργοί Μεταφορών όπως και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου που παραμένουν στη θέση τους.

Ερωτηθείς αν πρόκειται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε διευκρίνηση συγκεκριμένων πραγμάτων που οδήγησαν στο πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών απάντησε:

«Το γεγονός ότι ξεμπλοκάραμε την σύμβαση δεν φαίνεται να απασχολεί τον δημόσιο διάλογο. Από το 2014 μέχρι το 2016 έγιναν πολύ λίγα πράγματα. Το γεγονός ότι υπήρξαν οι εκθέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου , η παρέμβαση της Επιτροπής Δημοσιονομικού ελέγχου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όλα αυτά τα χρησιμοποίησε ως άλλοθι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν ήθελε να προχωρήσει σε αυτό το έργο.

Ads

»Από το 2021 που ξεμπλοκάραμε την σύμβαση, ο αρχικός σχεδιασμός έλεγε ότι τον Σεπτέμβριο του 2023 θα είχε τελειώσει στο 100% το σύστημα φωτοσήμανσης και τηλεδιοίκησης, αλλά είμαστε σήμερα στο 70%. Ο σκοπός είναι μέχρι τέλος του Σεπτέμβρη να έχει ολοκληρωθεί το έργο» εξήγησε ο κ. Πέτσας.

Μάλιστα, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να συμμετέχουν στην Επιτροπή που διερευνά την τραγωδία στα Τέμπη και αυτά δεν ανταποκρίθηκαν.

Σε απάντηση, ο υπεύθυνος στρατηγικής επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ  Νάσος Ηλιόπουλος υπογράμμισε ότι μέχρι το 2020 υπήρχε δευτεροβάθμιο Κέντρο Ελέγχου στην Καρόλου, που καταργήθηκε με αυτή την κυβέρνηση. «Μέχρι το 2019 υπήρχε Κέντρο Τηλεδιοίκησης στην Λάρισα» συμπλήρωσε.