ΠΑΣΟΚ (και Ποτάμι) ή ΚΚΕ και (‘Ενωση Κεντρώων); Αυτό θα μπορούσε να είναι το δίλημμα τακτικής του Μαξίμου στο πόκερ του εκλογικού νόμου και στο κυνήγι των 200 βουλευτών, εάν δεν υπήρχε η πολιτική καχυποψία. Και, κυρίως, εάν υφίσταντο ουσιαστικοί δίαυλοι στρατηγικών συναινέσεων αριστεράς και ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας.

Ads

Καθ’ ότι όμως η Φώφη Γεννηματά παραμένει όμηρος του συνδρόμου Βενιζέλου και ο Σταύρος Θεοδωράκης λοξοδρομεί μεταξύ εγχώριας δεξιάς και ευρωπαϊκού (νέο)φιλελευθερισμού, τα περιθώρια επιλογών και τακτικών ελιγμών μάλλον περιορίζονται και για την κυβέρνηση.

‘Η άλλως, η πρόθεση του Μαξίμου να εξαντλήσει τις δυνατότητες αιφνιδιασμού έως την ψήφιση του εκλογικού νόμου είναι δεδομένη μεν, οι εισηγήσεις όμως για ρελάνς της τελευταίας στιγμής, με ένα περιορισμένο μπόνους εδρών προς περαιτέρω… στρίμωγμα του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού μάλλον έχουν περιορισμένη δυναμική.

Οι εισηγήσεις για μπόνους 20 εδρών

Οι εν λόγω εισηγήσεις, που βρίσκονται μεταξύ άλλων στο γραφείο του πρωθυπουργού, προβλέπουν μικρό μπόνους κυβερνησιμότητας, της τάξης των 20 εδρών, εάν το πρώτο κόμμα πάρει ποσοστό που θα ξεπερνά το 40% με 42%. Είναι μια εισήγηση η οποία θα εγκλώβιζε ακόμη περισσότερο το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι καθώς θα ενέτασσε στον εκλογικό νόμο τις δικές τους προτάσεις. Ακόμη, δε, και σε περίπτωση άρνησης, θα ενίσχυε τις πιθανότητες διαρροών από τους βουλευτές των δύο κομμάτων.

Ads

Δεν είναι τυχαίο, δε, ότι οι εμπνευστές της επικαλούνται και τις χθεσινές δηλώσεις του Σπύρου Δανέλλη – ενός εκ των τριών βουλευτών του Ποταμιού που, μαζί με τον Σπύρο Λυκούδη και τον Αχμέτ Ιλχάν, θεωρούνται πιο προσεγγίσιμοι από την κυβέρνηση – για τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούσε να υπερψηφιστεί ο εκλογικός νόμος:

«Εάν υπήρχε μία μετακίνηση της κυβέρνησης», απάντησε ο Σπύρος Δανέλλης, « έτσι ώστε, να μπορούσαμε να θεωρήσουμε ότι θα έχουμε ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, με ένα ελάχιστο μπόνους και βεβαίως ότι το πρώτο κόμμα ή ο πρώτος συνασπισμός κομμάτων, θα περνούσαν ένα ποσοστό, που θα έδινε τη δυνατότητα να σχηματιστεί μια κυβέρνηση».

Το «ναι» και ο συμβολισμός του ΚΚΕ

Η εισήγηση ωστόσο για κυβερνητικό αιφνιδιασμό με την προσθήκη μικρού μπόνους εδρών είναι και μια πρόταση που δεν «βγαίνει» ούτε στην πολιτική αριθμητική, ούτε – και κυρίως –στα πολιτικά μηνύματα που θέλει να εκπέμψει η κυβέρνηση με την ψήφιση της απλής αναλογικής. Και τούτο, διότι η προσθήκη του μπόνους θα ακύρωνε ντε φάκτο το «ναι» του ΚΚΕ – ένα «ναι», το οποίο προσμετράται ιδιαιτέρως στους πολιτικούς συμβολισμούς που θέλει να αναδείξει το Μαξίμου με την επιλογή της απλής αναλογικής.

Σε επίπεδο πολιτικής αριθμητικής θα έκοβε αυτομάτως και τις 9 ψήφους της ‘Ενωσης Κεντρώων που έχει διακηρύξει ότι δεν ψηφίζει οτιδήποτε άλλο πέραν της απλής αναλογικής, ενώ θα σηματοδοτούσε πλέον και αυτοδιάψευση του ίδιου του πρωθυπουργού που έχει διαμηνύσει ότι με τον νέο εκλογικό νόμο εκπληρώνεται ένα ιστορικό καθήκον της αριστεράς.

Οι ανεξάρτητοι και το 3%

Οπότε, και με δεδομένο ότι η ισχύουσα πρόταση της κυβέρνησης δείχνει να συγκεντρώνει μέχρι στιγμής έως και 197 ψήφους (153 ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, 15 ΚΚΕ, 9 ‘Ενωση Κεντρώων, 18 Χρυσή Αυγή, 1 Θεοχαρόπουλος και 1 Νικολόπουλος), η μάχη για τους 200 φαίνεται πως θα δοθεί μέχρι τέλους στην κατεύθυνση των 4 ανεξάρτητων και των μη διαφαινόμενων ― μέχρι στιγμής – διαρροών.

‘Ηδη χθες, και μετά από αίτημα του ανεξάρτητου Νίκου Νικολόπουλου στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, κυβερνητικές πηγές άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του πλαφόν του 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή. Κατά τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση κατέθεσε στην πρότασή της το όριο του 3%, στο πλαίσιο «ενός κοινού παρανομαστή που προέκυψε από τις συζητήσεις με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι».

Ωστόσο, καθώς αυτά τα δύο κόμματα δεν μπαίνουν στη συζήτηση για να στηρίξουν την πρότασή της, η κυβέρνηση εμφανίζεται τώρα ανοιχτή σε κάθε συζήτηση. «Θα δούμε πώς διαμορφώνεται η συζήτηση από εδώ και πέρα», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα, άλλωστε, με κυβερνητικά στελέχη μια μείωση του ορίου του 3% μπορεί να έχει πλέον αξία και για τον έτερο ανεξάρτητο βουλευτή Χάρη Θεοχάρη, που χθες ανακοίνωσε τον δικό του φορέα-κόμμα, την «Δημοκρατική Ευθύνη». Ο, δεδηλωμένος φιλελεύθερος, Χάρης Θεοχάρης βεβαίως μέχρι στιγμής εκπέμπει εντελώς διαφορετικά και αρνητικά μηνύματα, όπως πράττουν και οι βουλευτές του Ποταμιού που στο Μαξίμου επιμένουν να τους εντάσσουν στις «πιθανές διαρροές».

Κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, επιμένουν ότι το παιχνίδι είναι ανοιχτό έως τις 20 Ιουλίου που θα ψηφιστεί ο εκλογικός νόμος και επιφυλάσσονται έως τότε και για άλλους πιθανούς ελιγμούς…