Ο βασικός τίτλος της ιστοσελίδας in.gr τα λέει όλα: «Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση» τιτλοφορούσε η ιστοσελίδα του Μαρινάκη, μετά τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή. Οι υπότιτλοι ήταν στη ίδια κατεύθυνση: «Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός, αν και δεν πέρασε η πρόταση δυσπιστίας».

Ads

Ούτε δύο ώρες πριν, στην ομιλία του στη Βουλή,  ο κ. Μητσοτάκης είχε επιτεθεί κατά μέτωπο στον άλλοτε στενό σύμμαχο του. Ξεκίνησε με «το παραπλανητικό δημοσίευμα του Βήματος» προσθέτοντας στη συνέχεια: « Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο στο τιμόνι του τόπου. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε κάποτε αναρωτηθεί ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο..

..Η απάντηση έχει δοθεί. Ο κυρίαρχος λαός και όχι τα φουσκωμένα πορτοφόλια και αν νομίζουν κάποιοι ότι όλοι και όλα είναι εξαγοράσιμα είναι βαθιά νυχτωμένοι. Αν κάποιος εκδότης, μεγαλοεπιχειρηματίας, έχει πολιτικές βλέψεις ας εμφανιστεί ανοιχτά. Ο ίδιος όμως , όχι μέσω πληρεξουσίων».

Ο «πραγματικός συγγραφέας» της πρότασης και τα πρώτα δύο θύματα

«Αν επιθυμούν να εμφανιστούν, να κριθούν, να συγκριθούν και να μετρηθούν», συνέχιζε ο κ. Μητσοτάκης πριν «φωτογραφήσει» τον Β. Μαρινάκη και ως τον εγκέφαλο του επεισοδιακού τριημέρου στη Βουλή:

Ads

«Σε αυτή την πρόταση δυσπιστίας είναι ένας πραγματικός συγγραφέας αλλά δεν την υπέγραψε».

Λίγο πριν, ενώ οι πολιτικοί αρχηγοί άρχιζαν να ανεβαίνουν στο βήμα, έπεφταν -καθόλου ηρωϊκά- τα πρώτα θύματα της μάχης. Ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, υπέβαλλαν την παραίτηση τους στον πρωθυπουργό, που άλλωστε τους την είχε ζητήσει.

Στην κοινοβουλευτική συζήτηση προχθές Τετάρτη, απαντώντας στις κυβερνητικές κατηγορίες περί διαπλοκής,  ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε αναφερθεί σε συνάντηση των δύο στενών συνεργατών του πρωθυπουργού με τον Β. Μαρινάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπουργός και υφυπουργός τον είχαν επισκεφθεί μήπως επιτευχθεί εκεχειρία, μετά το μέτωπο που άνοιξε το πρωτοσέλιδο περί μοντάζ στο Βήμα της Κυριακής.  Η κίνηση δεν είχε την έγκριση του Μεγάρου Μαξίμου.

Οργισμένος, ο πρωθυπουργός είχε δώσει τηλεφωνικές εντολές από τον Καναδά όπου βρισκόταν, για μετωπική επίθεση κατά του εφοπλιστή. Μετά την παραίτηση, κυβερνητικές πηγές στη Βουλή ανέφεραν πως «η συμμετοχή σε μια κοινωνική συνάντηση (sic) έστειλε το λάθος μήνυμα».

Μητσοτάκης: Ισορροπώντας ανάμεσα σε  συμφέροντα και Δημητριάδης

Στην χθεσινή ανάλυση του Tvxs (Τέμπη / Τι κρύβεται πίσω από τη σύγκρουση Βαγγέλη Μαρινάκη – Κυριάκου Μητσοτάκη) μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά μια σειρά από αιτίες για την κρίση που σοβεί εδώ και δύο χρόνια μεταξύ των δύο ανδρών, από επιχειρηματικές μέχρι ποδοσφαιρικές.

Το πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη είναι πάντως και γενικότερο, λόγω των συχνά αλληλοσυγκρουόμενων υποσχέσεων που έχει δώσει σε ισχυρά οικονομικά κέντρα. Οι Παπασταύρου και Μπρατάκος είχαν επιστρατευθεί  για ειδικές αποστολές, μετά την αναγκαστική απομάκρυνση του Γρηγόρη Δημητριάδη λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών.

Αλλά η πρόσφατη επανεμφάνιση του πολυπράγμονος ανιψιού, που ανακατεύεται ξανά, έχει αλλάξει τις ισορροπίες. Ετσι για τους γνωρίζοντας, η απομάκρυνση των Παπασταύρου- Μπρατάκου από το προσκήνιο, ήταν μάλλον θέμα χρόνου.

Η προειδοποιητική βολή Μαρινάκη για τον Δημητριάδη

Δέκα μέρες πριν, με ένα εκτενές παραπολιτικό σχόλιο στα Νέα, το συγκρότημα Μαρινάκη είχε κάνει κατά μέτωπο επίθεση στον Δημητριάδη, με τον οποίο βρίσκεται σε σύγκρουση ήδη από τις αρχές της πρώτης κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Στη στήλη του λοιπόν, o Δ. Παπαχρήστος αναφερόταν στην πολυτελή ζωή του Γ. Δημητριάδη στο Λονδίνο. Εκανε λόγο για «1.500 ευρώ για μια ωραία σουίτα στο Intercontinental Park Lane, με θέα στο Hyde Park» και για το πανάκριβο εστιατόριο J. Sheekey στη Λέστερ Σκουέρ, με «αστακό, χαβιάρι και όστρακα», όπου έτρωγε ο ανιψιός Μητσοτάκη με την οικογένεια του.

Ο δημοσιογράφος των Νέων έγραφε ότι είχε πάρει τις πληροφορίες απ το Λονδίνο από φίλο του επιχειρηματία, που προσπάθησε ματαίως να πάρει ένα έργο  χωρίς να δώσει μίζα (πράγμα αδύνατον στη σημερινή κυβέρνηση του 10-20%):

«ο δικός μου είχε αποπειραθεί να κάνει μια δουλειά με φωτοβολταϊκά, που ήταν της μόδας προ καιρού και οι άδειες για φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες μοιράζονταν σαν κουλουράκι Θεσσαλονίκης στην οδό Βουκουρεστίου (εκεί βρίσκεται και το γραφείο Δημητριάδη-ΣΣ) πλην όμως δεν την ολοκλήρωσε την προσπάθεια, διότι δεν διέθετε τη σωστή άκρη στο ‘’σύστημα’’…

Αν δεν περάσεις από τον πάγκο

..Του είχαν συστήσει βέβαια τι πρέπει να κάνει, αλλά, αγύριστο κεφάλι όπως είναι, τα είχε στυλώσει, δηλώνοντας καθαρά ότι ‘’εγώ δεν είμαι σαν τους άλλους’’ και ‘’δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να περάσω από τον πάγκο του κάθε τυχαίου για κάτι που δικαιούμαι’’

Και κάπως έτσι έμεινε με την αξιοπρέπειά του στο χέρι – αλλά άδεια για φωτοβολταϊκό δεν είδε….Κακό του κεφαλιού του, θα υποστηρίξει κάποιος που γνωρίζει εκ των έσω πώς λειτουργεί το ‘’σύστημα’’. Διότι ποιος είσαι, κύριε, που αγνοείς τη βασική αρχή των καιρών μας ‘’αν δεν περάσεις από τον πάγκο, δουλειά δεν κάνεις».

Το μακροσκελές παραπολιτικό τελείωνε με σπόντες για το πόθεν έσχες που θα πρέπει να καταθέσει ο Δημητριάδης και διαλόγους του τύπου:

«– Ρε φίλε, μου είπε, δώσε μου μια εξήγηση. Πώς ζει αυτός ο Δημητριάδης;

– Δικηγόρος είναι, είπα μαλακά, γιατί δεν ήξερα και τι θα αντιμετωπίσω.

– Τι δικηγόρος, ρε, δουλευόμαστε; Πότε δουλεύει; Και, αν δουλεύει, πόσα βγάζει για να κάνει τη ζωή που κάνει;».

Πρωθυπουργός, νταβατζήδες και μάχη των εγώ

Στη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε φυσικά στις μίζες, αλλά δεν έκρυψε τη μάχη συμφερόντων που διαδραματίζεται στην αυλή του:

«Κάθε επιχειρηματικό συμφέρον έχει δικαίωμα να διεκδικεί ό,τι θέλει. Υποστηρίζω τις διακριτές ευθύνες. Οι κυβερνήσεις ορίζουν τους κανόνες και αυτό οδηγεί ενίοτε σε συγκρούσεις. Αυτό είναι το κόστος των διαφορετικών ρόλων. Δεν είναι καινούργιο. Έχουμε ζήσει εποχές διαπλεκόμενων, σχέσεις νταβατζήδων».

Για τους γνωρίζοντας πρόσωπα και πράγματα, η ακατάσχετη πρωθυπουργική αλαζονεία είναι μία ακόμη από τις αιτίες της σύγκρουσης με τον Β. Μαρινάκη, που φαίνεται ιδιαίτερα εκνευρισμένος και από το στιλ Μητσοτάκη. «Eίναι και μία σύγκρουση μεταξύ δύο υπερ-εγώ», λέει ένας παρατηρητής.

«Οσο για τον κ. Μητοστάκη, που θέλει ‘’να ορίζει τους κανόνες’’, θα πρέπει κάποιος να του υπενθυμίσει ότι έχει χάσει 3-4 υπουργούς πριν η κυβέρνηση κλείσει χρόνο. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί τις τελευταίες δεκαετίες».