Προβληματίζει τις αστυνομικές αρχές η περίεργη διάρρηξη που έγινε στο γραφείο της Διεύθυνσης Εκλογών στο Υπουργείο Εσωτερικών την Παρασκευή, και σύμφωνα με όσα φέρεται να είπε στην κατάθεσή του στην Ασφάλεια ο διευθυντής Eκλογών της Kεντρικής Yπηρεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, υπάρχουν φόβοι για τυχόν αντιγραφή ή αλλοίωση των σημαντικών εγγράφων.

Ads

Η διάρρηξη σημειώθηκε νωρίς το μεσημέρι, σύμφωνα με το in.gr, στο γραφείο του διευθυντή της Διεύθυνσης Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών που εδρεύει στην οδό Ευαγγελιστρίας στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για το γραφείο 304 του προϊστάμενου της διεύθυνσης που είναι αρμόδια και έχει την ευθύνη για τη διεξαγωγή των εκλογών στη χώρα και φυσικά την κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων.

Διαβάστε επίσης: Διάρρηξη στο ΥΠΕΣ / Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Η Αστυνομία ενημερώθηκε για το συμβάν το βράδυ της Παρασκευής, όταν έγινε η σχετική καταγγελία από τον διευθυντή εκλογών του Yπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος φέρεται να είπε ότι την Παρασκευή, κατά το χρονικό διάστημα από 13:40 έως 14:10 ενώ απουσίαζε στα κεντρικά γραφεία του Υπουργείου στην οδό Σταδίου για υπηρεσιακούς λόγους και το γραφείο του στο κτήριο της οδού Ευαγγελίστριας ήταν άδειο, ενημερώθηκε από υπάλληλο της Διεύθυνσης Εκλογών ότι έχει γίνει διάρρηξη στο γραφείο του από άγνωστο άτομο που έσπασε την κλειδαριά και το πλαίσιο της πόρτας. Από το εσωτερικό του γραφείου δεν γνώριζε αν έχει αφαιρεθεί κάτι.

Ads

ΣΥΡΙΖΑ: Να δοθούν εξηγήσεις

Το ΥΠΕΣ «οφείλει εξηγήσεις και να ενημερώσει άμεσα για το αν αφαιρέθηκαν υπηρεσιακά έγγραφα και τι είδους, καθώς και αν παραβιάστηκαν ηλεκτρονικά αρχεία», τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του, την ημέρα που το ΥΠΕΣ παρέδωσε στις αρχές του πόρισμα για το σκάνδαλο Ασημακοπούλου, όπως τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Όπως σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, «η είδηση της διάρρηξης του γραφείου του διευθυντή της Διεύθυνσης Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών, το μεσημέρι της Παρασκευής, είναι ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό περιστατικό, σε κάθε περίπτωση.»

Με νέα ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επανήλθε το Σάββατο στο θέμα της διάρρηξης.

«Έχουν περάσει πλέον αρκετές ώρες από την αποκλειστική αποκάλυψη του in.gr για την διάρρηξη στο υπουργείο Εσωτερικών. Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα κάνει γνωστά τα αυτονόητα: τι εκλάπη και εάν έχουν υπεξαιρεθεί προσωπικά δεδομένα. Αναμένουμε» σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση με δεύτερη ανακοίνωση.

ΠΑΣΟΚ: Ξέφραγο αμπέλι το ΥΠΕΣ

Η Ευαγγελία Λιακούλη, Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Υπεύθυνης Κ.Τ.Ε. Εσωτερικών, επισημαίνει:

«Η διάρρηξη του γραφείου του προϊστάμενου της Διεύθυνσης Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών, αποδεικνύει για μία ακόμα φορά την έλλειψη στοιχειώδους αξιοπιστίας, σοβαρότητας και μέτρων ασφαλείας στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Μια υπηρεσία στον πυρήνα του κράτους, επιφορτισμένη με τη διεξαγωγή των εκλογών και την κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων, καθίσταται έρμαιο επιθέσεων με άγνωστες σκοπιμότητες. Οι κίνδυνοι που δημιουργούνται για την διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας, αλλά και τη σύνταξη και το απόρρητο των εκλογικών καταλόγων και των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των πολιτών, είναι τεράστιοι.

Η εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος κλονίζεται ανεπανόρθωτα. Την ίδια στιγμή, συνεχίζουμε να βιώνουμε το τεράστιο σκάνδαλο της διαρροής των προσωπικών emails των απόδημων συμπατριωτών μας. Έλληνες πολίτες που εμπιστεύτηκαν το Ελληνικό Δημόσιο με την εγγραφή τους στις σχετικές πλατφόρμες προκειμένου να ψηφίσουν, αλλά η Κυβέρνηση φρόντισε να «μοιράσει» τα προσωπικά τους δεδομένα σε Ευρωβουλευτές και υποψήφιους Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Η χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών για την παράδοση του πορίσματος της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου στη Δικαιοσύνη, την άσκηση πειθαρχικών ελέγχων και τη δήθεν ενίσχυση των μέτρων προστασίας των προσωπικών δεδομένων, είναι παραδοχή ευθύνης. Ευθύνης που βαραίνει ευθέως την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, που από την στιγμή αποκάλυψης της υπόθεσης προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη. «Ξέφραγο αμπέλι» λοιπόν το Υπουργείο Εσωτερικών.» υπογραμμίζει το ΠΑΣΟΚ.

ΚΚΕ: Aνυπαρξία στοιχειωδών μέτρων προστασίας

Από το γραφείο τύπου του Κ.Κ.Ε εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις σχετικά με τη διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπως αποκαλύπτεται σε δημοσιεύματα, και να ενημερώσει για το τι ακριβώς έχει συμβεί κι αν έχουν κλαπεί έγγραφα και αρχεία και μάλιστα αν αυτή η υπόθεση σχετίζεται με τη διαρροή email και τις έρευνες που διεξάγονται. Είναι σε κάθε περίπτωση περίεργο ότι για ένα τόσο σοβαρό περιστατικό η πληροφόρηση έγινε από Μέσα Ενημέρωσης κι όχι από το ίδιο το αρμόδιο Υπουργείο. Το περιστατικό αυτό επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά την ανυπαρξία στοιχειωδών μέτρων προστασίας σε υπηρεσίες υπουργείων, που συνδέονται μάλιστα με προσωπικά δεδομένα πολιτών και τη διεξαγωγή των εκλογών. Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι δεδομένες, όσα πορίσματα κι αν εκδώσει για να καλύψει την υπόθεση. Η ανάγκη σύγκλησης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που έχει ζητήσει το ΚΚΕ, προκειμένου να προσέλθει η κα Κεραμώς και να δώσει εξηγήσεις, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική, μετά το νέο περιστατικό που ήρθε στο φως της δημοσιότητας».