Ο Βαγγέλης Μαρινάκης δε συγχώρησε ποτέ στον ΣΥΡΙΖΑ ότι τον έκλεισε επί δύο μερόνυχτα σε ένα δωμάτιο για να μπορέσει να διεκδικήσει τηλεοπτική άδεια. Στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δε συγχώρησε, και μάλλον δεν θα «χωνέψει» ποτέ, το γεγονός ότι τον παρακολουθούσε μέσα από τις τηλεφωνικές του συνδιαλέξεις. Αυτός είναι ένας από τους λόγους της απόφασης του εφοπλιστή και μιντιάρχη να προχωρήσει σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, σίγουρα όμως δεν είναι ο μοναδικός λόγος.

Ads

Η κρίση στις σχέσεις Μητσοτάκη – Μαρινάκη σοβεί εδώ και πολύν καιρό, είχε εξάρσεις και υφέσεις τα τελευταία δύο χρόνια, η έντασή της αμβλύνθηκε σε έναν βαθμό μετά την απομάκρυνση του Γρηγόρη Δημητριάδη από το Μέγαρο Μαξίμου, όμως αναζωπυρώθηκε και κορυφώθηκε το τριήμερο της εθνικής επετείου με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του Βήματος για «μονταζιέρα» στην τραγωδία των Τεμπών.

Η ναυαρχίδα του μιντιακού συγκροτήματος Μαρινάκη παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τη νύχτα του δυστυχήματος υπήρξε αλλοίωση των ηχογραφημένων συνομιλιών μεταξύ σταθμάρχη και μηχανοδηγών με στόχο να χειραγωγηθεί η κοινή γνώμη στην εκδοχή του ανθρώπινου λάθους ως μοναδικής αιτίας της τραγωδίας.

Ακολούθησε η πρόταση δυσπιστίας με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ και η δημόσια έκρηξη. To Μαξίμου κατήγγειλε οικονομικά συμφέροντα που επιδιώκουν την «αποσταθεροποίηση» και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις πληροφορίες, έδωσε οργισμένες τηλεφωνικές εντολές από τον Καναδά για μετωπική επίθεση κατά του εφοπλιστή.

Ads

Οσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο μεταξύ των δύο πλευρών δείχνουν μια σειρά από παράγοντες που οδήγησαν τους επί χρόνια στενούς συμμάχους στις πρόβες πολέμου: από ακυρωμένα επιχειρηματικά deal και από τα σκοτεινά τεκτενόμενα στον χώρο του ποδοσφαίρου έως τις εν εξελίξει δικαστικές έρευνες και μια παράλληλη και ασυνήθιστη μάχη εξουσίας.

Στο επιχειρηματικό-πολιτικό σκέλος έγκυρες πηγές λένε πως η πρώτη μεγάλη κόντρα ήρθε όταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης διαφώνησε με την διαδικασία ανάθεσης της έκδοσης των νέων ταυτοτήτων επί πρώτης θητείας Χρυσοχοίδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ο εφοπλιστής έχασε εκείνη την μάχη απέναντι στον τότε ισχυρό άνδρα του Μαξίμου Γρηγόρη Δημητριάδη και τότε ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης παραιτήθηκε.

Η δυσφορία του φέρεται να ήταν έντονη κι όταν δεν κατάφερε να μπει στην αγορά επεξεργασίας απορριμμάτων όπου οι όροι του διαγωνισμού της Περιφέρειας Αττικής κρίθηκαν από τον ίδιο ευνοϊκοί για άλλους μεγάλους επιχειρηματίες.

Παράλληλη πηγή διαρκούς οργής για τον Βαγγέλη Μαρινάκη είναι εδώ και καιρό τα τεκτενόμενα στο ποδόσφαιρο. Η επένδυσή του στον Ολυμπιακό εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια, η ομάδα όμως βρίσκεται εκτός τίτλων, η αίγλη και η επιρροή της απειλείται, και η ΠΑΕ Ολυμπιακός επιδίδεται τους τελευταίους μήνες σε μπαράζ πύρινων ανακοινώσεων κατά της κυβέρνησης και της ΕΠΟ.

Σύμφωνα με επίσης έγκυρες πηγές το κλίμα μεταξύ του μιντιάρχη και του Μαξίμου έγινε ακόμη πιο βαρύ λόγω της δικαστικής έρευνας που ακολούθησε τη δολοφονία του αστυνομικού στου Ρέντη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εισαγγελείς έχουν «δέσει» στοιχεία που συνδέουν τα «τάγματα εφόδου» των χούλιγκανς με πρόσωπα είτε μέσα, είτε κοντά στον επίσημο Ολυμπιακό και πως οι διώξεις που έρχονται θα κρύβουν εκπλήξεις.

Σ’ αυτό το σκηνικό, ο Βαγγέλης Μαρινάκης αποφάσισε να επεκτείνει ακόμη περισσότερο τη μιντιακή του αυτοκρατορία με την απόκτηση του ιστορικού τίτλου της «Ελευθεροτυπίας». Κατά τις πληροφορίες σχεδιάζει το ταχύτερο δυνατό την έκδοση του κυριακάτικου φύλλου της εφημερίδας, όμως παρ’ ό,τι το εγχείρημα της επανέκδοσης φέρεται να περνά και από πρόσωπα εντός Μαξίμου, στην κορυφή της κυβέρνησης υπάρχει δυσαρέσκεια και καχυποψία. Αρκετοί είναι εκείνοι κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που ανησυχούν με την υπερσυγκέντρωση μέσων ενημέρωσης στο πανίσχυρο πια εκδοτικό συγκρότημα του εφοπλιστή. 

Ακόμη περισσότεροι είναι όσοι θεωρούν ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης θέλει κάτω από τον ιστορικό τίτλο να εκδώσει μια καθαρά αντιπολιτευτική εφημερίδα με αναφορές στον χώρο της αριστεράς και της κεντροαριστεράς για να διευρύνει την εμβέλεια της επιρροής του και να ελέγχει πλήρως τις πολιτικές εξελίξεις.

Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στις ιδιωτικές συζητήσεις τους βάζουν στην εξίσωση της σύγκρουσης κι ένα ιδιότυπο power game: Μητσοτάκης και Μαρινάκης συγκρούονται, εκτός των άλλων, και για «ποιος κυβερνά» τελικά πραγματικά τη χώρα.

Εάν ισχύει το τελευταίο, πρέπει ίσως να καταγραφούν και οι αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του μιντιάρχη που παραπέμπουν συχνά σε στάση και συμπεριφορά πολιτικού αρχηγού. Προχθές, ο εφοπλιστής και εκδότης απηύθυνε μήνυμα για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου καλώντας στον «δρόμο της τόλμης και της αρετής».

Λίγες μέρες πριν, την περασμένη Παρασκευή, υποδεχόταν στο γήπεδο της Νότιγχαμ, το Σίτι Γκράουντ, τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ. Εκεί φωτογραφήθηκε με τον Σούνακ και παρουσίασε πρωτοβουλία της Νότιγχαμ Φόρεστ για την στήριξη της υγείας των πολιτών στην κομητεία του Νότιγχαμσάιρ.