Με την ανακοίνωση, την Τρίτη 28 Ιουνίου, μετά τη μία το μεσημέρι, των βαθμολογιών των πανελλαδικών εξετάσεων 2022 για τα ΓΕΛ, ξεκινά και η περιπέτεια της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού.

Ads

Διαβάστε επίσης: Πανελλαδικές 2022: Οι εκτιμήσεις για τις βαθμολογίες «Βατερλώ» και τις βάσεις

Σημειώνεται, ότι ίδια ώρα και μέρα με την ανακοίνωση των βαθμολογικών, οι βαθμοί θα αναρτηθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://results.it.minedu.gov.gr/ και θα γνωστοποιηθούν στους υποψήφιους μέσω μηνύματος (sms) στο κινητό τους τηλέφωνο, εάν το έχουν καταχωρίσει στην ειδική πλατφόρμα.

Ειδικότερα, οι υποψήφιοι μπορούν να καταχωρίσουν ή να επιβεβαιώσουν το κινητό τους τηλέφωνο στη σελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων smsresults.minedu.gov.gr, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης gov.gr, σε ειδική εφαρμογή η οποία είναι διαθέσιμη έως και την Παρασκευή 24 Ιουνίου, αξιοποιώντας τα στοιχεία συμμετοχής τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2022.

Ads

Διαθέσιμος ο κωδικός για τα Μηχανογραφικά

Οι υποψήφιοι μπορούν να προμηθεύονται τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας για την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων έως και την Πέμπτη 30 Ιουνίου, από τα λύκειά τους.

Μέχρι τότε μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους και οι φετινοί τελειόφοιτοι που δεν έχουν υποβάλει αίτηση δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2022, προκειμένου να δημιουργήσουν κωδικό ασφαλείας (password) για την υποβολή Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου.

9+1 tips για τη συμπλήρωση του φετινού Μηχανογραφικού

  • Τα ερωτήματα είναι λίγο – πολύ διαχρονικά:
  • Πόσες σχολές να δηλώσω στο μηχανογραφικό μου;
  • Να τις δηλώσω με βάση τα μόρια μου;
  • Τι άλλες επιλογές έχω;
  • Πόσα μηχανογραφικά μπορώ να κάνω;

O Δημήτρης Γαλακτόπουλος, σύμβουλος σπουδών της Orientum, δίνει 9+1 tips για το τι πρέπει να προσέξουν οι μαθητές στο φετινό Μηχανογραφικό Δελτίο:

  1. Βάλε στο μηχανογραφικό σου σχολές που ταιριάζουν στα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις σου. Μην επιλέξεις στην τύχη.
  2. Μπες στις ιστοσελίδες των σχολών που σε ενδιαφέρουν και μελέτησε τα προγράμματα σπουδών. Είναι σημαντικό να ξέρεις τι μαθήματα θα κάνεις.
  3. Δήλωσε αρκετές σχολές. Πρέπει να γνωρίζεις ότι για φέτος δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό που θα δηλώσεις. Δεν έχεις να χάσεις κάτι.
  4. Δώσε βάση στα επαγγελματικά δικαιώματα. Μην παρασυρθείς από το όνομα μιας σχολής. Πολλές φορές δεν δείχνει αυτό που θα κάνεις επαγγελματικά στο μέλλον. Ορισμένες σχολές μπορεί να έχουν το ίδιο όνομα αλλά διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα.
  5. Πρόσεξε τις αντιστοιχίες για τις Μετεγγραφές. Δεν σημαίνει ότι επειδή κάποιες σχολές έχουν την ίδια ονομασία είναι και αντίστοιχες.
  6. Μην επιλέξεις μια εξειδικευμένη σχολή εάν δεν είσαι σίγουρος για αυτό που θέλεις να σπουδάσεις. Προτίμησε μια πιο γενική σχολή.
  7. Ψάξε τις επιλογές για μεταπτυχιακές σπουδές που σου ανοίγονται από τις σχολές που θα δηλώσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις θα εντυπωσιαστείς με τις εναλλακτικές που σου ανοίγονται.
  8. Συμπλήρωσε και το μηχανογραφικό για τα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου. Θα βρεις και εδώ πολλές και καλές επιλογές. Και φυσικά δεν έχουν δίδακτρα.
  9. Και τέλος εάν σε ενδιαφέρει κάνε και το μηχανογραφικό για τα Δημόσια ΙΕΚ.

Και, ίσως, το σημαντικότερο:

►Είναι σημαντικό να επιλέξεις με βάση τα δικά σου θέλω και όχι τα θέλω των άλλων. Θυμήσου. Στα 18 σου χρόνια δεν επιλέγεις επάγγελμα. Επιλέγεις σπουδές.