Το τέλος επιτηδεύματος 300 ευρώ αφορά δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους που χρησιμοποιούν δελτίο παροχής υπηρεσιών, ακόμα και συνταξιούχους που συμπληρώνουν το εισόδημά τους με κάποια απασχόληση. Στο δημόσιο, η αναστολή μισθολογικής ωρίμανσης και το δρομολογούμενο ενιαίο μισθολόγιο πλήττει περισσότερο τους υπαλλήλους με πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Η δυσαναλογία των φόρων είναι επίσης εξόφθαλμή, με τα υψηλά εισοδήματα να δέχονται φόρους με το «γάντι».

Ads

Το τέλος πληρώνουν συμβασιούχοι του Δημοσίου που υποχρεώθηκαν να εισπράττουν το μισθό τους με δελτίο παροχής υπηρεσιών, μισθωτοί που απασχολούνται σε δεύτερη δουλειά με μπλοκάκι, συνταξιούχοι που επίσης συμπληρώνουν τις συντάξεις τους με αυτό τον τρόπο, άνεργοι που είχαν ανοίξει δελτίο παροχής υπηρεσιών ακόμα κι αν δεν έχουν κόψει ούτε ένα δελτίο.

Συγκεκριμένα για τους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται θα ισχύουν τα εξής: Όσοι είναι κάτω από 55 ετών θα αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης ή των συντάξεων, κύριων και επικουρικών ενώ θα πρέπει να ασφαλίζονται και να καταβάλουν κανονικά τις εισφορές. Όσοι είναι άνω των 55 ετών οι εισφορές τους θα είναι προσαυξημένες κατά 50% ενώ αν η σύνταξή τους υπερβαίνει το ποσό των 60 ημερομισθίων ανειδίκευτου εργάτη, το ποσό που θα υπερβαίνει αυτό το όριο στη σύνταξη θα περικόπτεται. Μάλιστα για τους συνταξιούχοι αναπηρίας που κερδίζουν περισσότερα από όσα κερδίζει υγιής εργαζόμενος θα διακόπτεται η σύνταξή τους, κύρια ή επικουρική.

Από τα παραπάνω εξαιρούνται οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ και άλλες ομάδες, σύμφωνα με την «Ε».

Ads

Επιπροσθέτως σε όλα αυτά συσωρρεύονται και οι δυσανάλογοι φόροι. Για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα οι επιβαρύνσεις από φόρους και τέλος θα ανέρχονται από 300 ως 1.540 ευρώ. Όμως για τα πολύ υψηλά εισοδήματα 100 και 150 χιλιάδες ευρώ οι επιβαρύνσεις φτάνουν μόνον στα 3.700 και 6.700 ευρώ αντίστοιχα.

Διατηρούν την περιουσία τους τα νομικά πρόσωπα με θρησκευτικό, φιλανθρωπικό και κοινωφελή σκοπό.

Παγώνει η μισθολογική ωρίμανση στο Δημόσιο

Κατά μεσό όρο θα χαθούν 425 ευρώ το χρόνο ή 35, 46 ευρώ το μήνα από τα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων, όπως προκύπτει από την αναστολή χορήγησης της μισθολογικής ωρίμανσης που περιλαμβάνεται στον εφαρμοστικό νόμο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Η αναστολή θα ισχύσει, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, από την 1η Ιουλίου έως και τη θέσπιση ενιαίου μισθολογίου που αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι.
Ίσως αυτή η προσωρινή αναστολή να ανοίγει το δρόμο στο πάγωμα των βασικών αποδοχών των δημόσιων υπαλλήλων ως το τέλος του μεσόπροθεσμου, το 2015, όπως αναφέρει το «Έθνος».

Συγκεκριμένα, το ενιαίο μισθολόγιο θα περιλαμβάνει τη σύνδεση μισθού και παραγωγικότητας αλλά και διαδικασίες αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, όπως προανήγγειλε στη Βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας. Δεν θα λαμβάνει κατά το ενιαίο μισθολόγιο το ποσό ωρίμανσης που προβλέπεται αν ένας δημόσιος υπάλληλος αξιολογηθεί αρνητικά ενώ θα παραμένει στάσιμος και βαθμολογικά, σύμφωνα με το «Έθνος».

Η μείωση του κινήτρου απόδοσης που θα ενταχθεί, επίσης, στο ενιαίο μισθολόγιο θα φέρει με τη σειρά της κατάργηση δεκάδων ειδικών επιδομάτων. Ειδικότερα, οι δημόσιοι υπάλληλοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης θα χάνουν 28 ευρώ μηνιαίως, εκείνοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα χάνουν 32 ευρώ, οι τεχνολογικής εκπαίδευσης 45 ευρώ ενώ οι υπάλληλοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης θα χάνουν τα περισσότερα, δηλαδή 50 ευρώ το μήνα.