Ολοκληρώθηκαν λίγο πριν τις τρεις το μεσημέρι τα απεργιακά συλλαλητήρια της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ, ενάντια στο μέτρο της διαθεσιμότητας και των απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων. Μέρος στην κινητοποίηση πήραν και οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, με τη ΓΣΕΕ να πραγματοποιεί 4ωρη στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα. Στο συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ έδωσε το «παρών» και ο Αλέξης Τσίπρας, που μίλησε για «σχέδιο αποσταθεροποίησης από ναζί». Συλλαλητήρια έγιναν και σε Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, Ηράκλειο, Ιωάννινα και αλλού. Σε αρκετές περιπτώσεις δεν έλειψαν οι εντάσεις. Σε όλες τις πορείες διαμαρτυρίες υπήρχε έντονο το στοιχείο της οργής για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Ads

 
Πριν την πορεία προς το Σύνταγμα η ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησε συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος και το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια. Μεταξύ άλλων στην απεργία συμμετείχαν δάσκαλοι, μαθητές, εργαζόμενοι στην Υγεία, σε εφορίες, σε ασφαλιστικά ταμεία, υπουργεία, πολεοδομίες αλλά και οι δικηγόροι και οι δικαστικοί υπάλληλοι.
 
image

Μάλιστα, στην συγκέντρωση του ΠΑΜΕ χαιρετισμό απηύθυνε η Νίκη Χρονοπούλου, μέλος της Ομοσπονδίας Διοικητικών Υπαλλήλων ΑΕΙ, ενώ ο Νίκος Δάρδαλης, στέλεχος του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών, κατά την ομιλία του, τόνισε μεταξύ άλλων την κοινωνική ανάγκη για δημόσια, δωρεάν παιδεία, υγεία και για την εξασφάλιση των ασφαλιστικών ταμείων. Επίσης ο κ. Δάρδαλης κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στη γενική συνέλευση της 19ης Σεπτεμβρίου. Στη συγκέντρωση, διαβάστηκε η καταγγελία των Σωματείων του Πειραιά για τη δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι από μέλος της Χρυσής Αυγής.
 
image


 
Μετά το συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ, πραγματοποιήθηκε πορεία προς την Βουλή, με τους δρόμους γύρω από το Σύνταγμα και την Ομόνοια να είναι κλειστοί. Λίγο πριν τις δυο το μεσημέρι, σημειώθηκαν επεισόδια έξω από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όταν ομάδα νεαρών πέταξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι διαδηλωτές έσπευσαν να σταματήσουν τους νεαρούς.

image
 
Στη Θεσσαλονίκη, χιλιάδες άτομα πήραν μέρος στα δύο συλλαλητήρια που έγιναν με πρωτοβουλία της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ) και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου (ΕΚΘ), στο άγαλμα του Βενιζέλου, και του ΠΑΜΕ, στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης με κατεύθυνση το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης στην οποία συμμετείχαν δημόσιοι υπάλληλοι, καθηγητές, δάσκαλοι, νοσοκομειακοί γιατροί, εργαζόμενοι στους Δήμους, φοιτητές και μαθητές φωνάζοντας συνθήματα κατά των μνημονιακών πολιτικών.
 
image

Ένταση επικράτησε σε δύο σημεία, στις διασταυρώσεις της οδού Σαλαμίνος με την Κουντουριώτου και Τσιμισκή, όπου η Αστυνομία είχε τοποθετήσει κάθετα στο δρόμο κλούβες και δεν επέτρεψε στους διαδηλωτές να πλησιάσουν στην περιοχή που βρίσκονται τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν τους αστυνομικούς ότι «προστατεύουν δολοφόνους» και φώναξαν συνθήματα κατά της Χρυσής Αυγής με αφορμή τη δολοφονία του Π. Φύσσα. Κάποιοι, μάλιστα, έγραψαν με σπρέι σύνθημα κατά της Χρυσής Αυγής σε κλούβα της Αστυνομίας.

image
 
Στα Ιωάννινα, πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας, κατά του μέτρου της διαθεσιμότητας, από το Εργατικό Κέντρο προς την Περιφέρεια Ηπείρου. Στην πορεία συμμετείχαν μαζικά εργαζόμενοι στον Δημόσιο τομέα, φοιτητές και μαθητές. Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε λίγο νωρίτερα το ΠΑΜΕ, ενώ έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου, πραγματοποιούν συγκέντρωση οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι όπως υποστηρίζουν, παραμένουν απλήρωτοι 4 μήνες από την γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ.
 
Σε νέα πορεία διαμαρτυρίας έχουν καλέσει οι διαδηλωτές, για τις 7 το απόγευμα στο κέντρο της πόλης, με αφορμή της δολοφονία στο Κερατσίνι.
 
Συγκέντρωση και πορεία ενάντια στις απολύσεις, την κινητικότητα υπαλλήλων και τις πολιτικές που ακολουθούνται πραγματοποιήθηκε και στο Ηράκλειο.
 

Εργαζόμενοι, μαζί με την μαζική συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου, και πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης διαμαρτυρόμενοι ενάντια στην διαθεσιμότητα αλλά και στο χθεσινοβραδινό περιστατικό.
 
Ξεχωριστή συγκέντρωση πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ, στις 11:00 στην πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου, στα Λιοντάρια, και πορεία στους δρόμους της πόλης.
 
Στην Πάτρα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο, στην οποία συμμετείχαν εργαζόμενοι σε Δημόσιο – Ιδιωτικό τομέα, γιατροί, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι ΟΤΑ και Ασφαλιστικά ταμεία, Πανεπιστήμιο, ΟΣΕ , Δικηγόροι, ΤΕΙ, και Αρχαιολόγοι.
 

 
Μάλιστα, κατά την πορεία στην Πάτρα σημειώθηκε ένταση όταν οι διαδηλωτές επιχείρησαν να πλησιάσουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής και εμποδίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις. Παρόλα αυτά, συνελήφθη ένας άντρας που τράβηξε όπλο κατά των μελών του αντιεξουσιαστικού χώρου. Σύμφωνα με το patrastimes.gr, πρόκειται για Ιταλό συνταξιούχο αστυνομικό, που αυτή την στιγμή ελέγχεται από τις αρχές για σχέσεις με ακροδεξιές ομάδες τις Ιταλίας.


 
Οι διαδηλώσεις που έγιναν στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ θα συνεχιστούν και αύριο, 19 Σεπτεμβρίου. Σε ανακοίνωσή της, χαιρετίζει τις αποφάσεις των Ομοσπονδιών -μελών της «να προχωρήσουν σε αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στις καταστροφικές πολιτικές Κυβέρνησης και Τρόικα που στοχοποιούν και απαξιώνουν το Δημόσιο Τομέα, καταστρέφουν ότι έχει απομείνει από τις κοινωνικές παροχές και την πρόνοια και πλήττουν τους Δημόσιους Υπαλλήλους που εδώ και τέσσερα χρόνια υφίστανται τις απάνθρωπες πολιτικές των μνημονίων και σήμερα κατά χιλιάδες καταδικάζονται στην ανεργία μέσω της διαθεσιμότητας και των απολύσεων».