Σε εξέλιξη βρίσκονται τα απεργιακά συλλαλητήρια της ΑΔΕΔΥ, από την πλατεία Κλαυθμώνος, και του ΠΑΜΕ, που συγκεντρώθηκε στην Ομόνοια, στο πλαίσιο της 48ωρης κινητοποίησης κατά της διαθεσιμότητας και των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων. Κλειστός από τις 10 το πρωί είναι ο σταθμός του Μετρό στο Σύνταγμα, ενώ κλειστές είναι και η Βασιλίσσης Σοφίας από την Σέκερη, η Πανεπιστημίου, η Σταδίου και η Πειραιώς από την Κολωνού. Μεταξύ άλλων στην απεργία συμμετέχουν δάσκαλοι, μαθητές, εργαζόμενοι στην Υγεία, σε εφορίες, σε ασφαλιστικά ταμεία, υπουργεία, πολεοδομίες αλλά και οι δικηγόροι και οι δικαστικοί υπάλληλοι. Στην πορεία της ΑΔΕΔΥ προς το Σύνταγμα, που έχει μαζική συμμετοχή, έδωσε το παρών και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Ακινητοποιημένα θα μείνουν τα βαγόνια ΟΣΕ και Προαστιακού, από τις 11:00 έως 15:00, ενώ το μετρό θα τερματίζει στον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας και όχι στο αεροδρόμιο.

Ads

Στην Θεσσαλονίκη, περισσότεροι από 2.500 πολίτες συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα του Βενιζέλου. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν μέλη της ΕΔΟΘ, διοικητικοί υπάλληλοι από ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ, ΑΤΕΙΘ, φοιτητικοί σύλλογοι, εργαζόμενοι στο ΙΚΑ, στους δήμους, εκπαιδευτικοί, σχολικοί φύλακες και άλλοι. Στην Πάτρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συγκέντρωση των εργαζομένων στο Δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έξω από το Εργατικό Κέντρο. Μάλιστα, σημειώθηκε ένταση μεταξύ διαδηλωτών και ΜΑΤ, όταν οι συγκεντρωμένοι επιχείρησαν να κινηθούν προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, διαμαρτυρόμενοι για την εν ψυχρώ δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και στα Ιωάννινα από το Εργατικό Κέντρο προς την Περιφέρεια Ηπείρου.

Στις 10:30 το πρωί εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού φορέα, με την συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών, συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμου της πόλης, με πανό και συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής και της τρόικας, αλλά και με αντιφασιστικά συνθήματα, μετά και τη δολοφονία 34χρονου στο Κερατσίνι. Ξεχωριστή συγκέντρωση πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ, στις 11:00 στην πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου, στα Λιοντάρια, και πορεία στους δρόμους της πόλης.

Η ΑΔΕΔΥ χαιρετίζει τις αποφάσεις των Ομοσπονδιών -μελών της «να προχωρήσουν σε αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στις καταστροφικές πολιτικές Κυβέρνησης και Τρόικα που στοχοποιούν και απαξιώνουν το Δημόσιο Τομέα, καταστρέφουν ότι έχει απομείνει από τις κοινωνικές παροχές και την πρόνοια και πλήττουν τους Δημόσιους Υπαλλήλους που εδώ και τέσσερα χρόνια υφίστανται τις απάνθρωπες πολιτικές των μνημονίων και σήμερα κατά χιλιάδες καταδικάζονται στην ανεργία μέσω της διαθεσιμότητας και των απολύσεων».

 
Στην ανακοίνωση καλεί όλους τους Δημόσιους Υπαλλήλους να συμμετάσχουν μαζικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν προκηρύξει οι Ομοσπονδίες – Μέλη της, αλλά και στη Γενική Πανδημοσιοϋπαλληλική Απεργία που έχει προκηρύξει η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη, 18 και 19 Σεπτέμβρη 2013. Σημειώνεται πως την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου η ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσει Συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11.30 π.μ. Με τετράωρη στάση εργασίας θα συμμετάσχει και η ΓΣΕΕ. Υπενθυμίζεται πως η ΟΛΜΕ έχει κηρύξει πενθήμερη απεργία έως την Παρασκευή, ενώ σε απεργία βρίσκονται και οι διοικητικοί υπάλληλοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ πολλά ΤΕΙ και ΑΕΙ έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους. Από την Τετάρτη σε 48ωρη απεργία προχωρούν και οι δάσκαλοι. Σε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες βρίσκονται από τη Δευτέρα και οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΟΑΕΔ
 

Ads

Διαβάστε επίσης: Απεργιακό δελτίο: Στον χορό των κινητοποιήσεων και οι νοσοκομειακοί

Υπογραμμίζοντας την «ανάγκη περισσότερο από ποτέ να οργανωθούν με τον πιο συστηματικό και αποτελεσματικό τρόπο οι κοινοί αγώνες των εργαζομένων στο Δημόσιο», η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει:  
 

  • Την όσο το δυνατόν καλύτερη συνεννόηση με τις άλλες Συνδικαλιστικές Οργανώσεις και τους Κοινωνικούς Φορείς, με τους οποίους βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία προκειμένου να πάρουν παλλαϊκό χαρακτήρα οι αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν όλο το επόμενο διάστημα.
  • Καλεί τις Ομοσπονδίες – Μέλη και τα Σωματεία των Εργαζομένων στο Δημόσιο να πραγματοποιήσουν Γενικές Συνελεύσεις σε κάθε χώρο εργασίας, προκειμένου να σχεδιαστεί με τη συμμετοχή όλων, η παραπέρα πορεία και η μορφή των αγωνιστικών κινητοποιήσεων.
  • Την Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2013, θα συνεδριάσει η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. από κοινού με τα προεδρεία των Ομοσπονδιών Μελών της, για να εκτιμηθούν οι εξελίξεις και να συνεκτιμηθούν οι αποφάσεις που θα ληφθούν από τις Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων σε όλο το Δημόσιο και να αποφασιστούν τα επόμενα αγωνιστικά και απεργιακά βήματα.
  • Το Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2013, θα συνέλθει το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα.

«Μειώνουν θρανία στα σχολεία, μειώνουν κλίνες στα Νοσοκομεία, απομακρύνουν όλο και περισσότερο τη Δημοσία και ιδιαίτερα την Κοινωνική Υπηρεσία (Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια) από τον πολίτη. Επί της ουσίας του λένε ότι για να έχει πρόσβαση-εξυπηρέτηση, πρέπει να έχει κόστος, πρέπει να καταβάλει επιπλέον δαπάνη. Αυτό γίνεται», ανέφερε μεταξύ άλλων η ΑΔΕΔΥ σε συνέντευξη Τύπου και τόνισε:

  • Η επερχόμενη «μεταρρύθμιση» στην Υγεία που στηρίζεται σε δύο βασικές αρχές, στις ιδιωτικοποιήσεις και στην αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων.
  • Η επερχόμενη μείωση συντάξεων και εφάπαξ, μέχρι της τελικής εξαφάνισής τους,
  • Η απόλυση χιλιάδων σχολικών φυλάκων, θα παραδώσει τις αντίστοιχες υπηρεσίες σε εταιρίες σεκιούριτι.
  • Η πλήρης κατάργηση της Γ.Γ. Δημοσίων Έργων μέσω της διαθεσιμότητας εκατοντάδων έμπειρων υπαλλήλων, ανοίγει διάπλατα το δρόμο σε έργα χωρίς έλεγχο και προς όφελος γνωστών εργολάβων που απομυζούν χρόνια τώρα τα δημόσια ταμεία
  • Την ίδια ημέρα που ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε την κατάργηση ειδικοτήτων στα Επαγγελματικά Λύκεια, όπως νοσηλευτών που λείπουν από τα Δημόσια Νοσοκομεία, βάζοντας 2.100 εκπαιδευτικούς σε διαθεσιμότητα, παρευρισκόταν στα εγκαίνια της νέας χρονιάς σε μεγάλο ιδιωτικό ΙΕΚ που παρέχει συναφείς ειδικότητες.

 

Διαβάστε επίσης: Στάση εργασίας στα μέσα ενημέρωσης

«Τα περί αξιολόγησης, ορθολογικής κατανομής του προσωπικού, καλύτερης και πιο οικονομικής οργάνωσης κ.ο.κ. αποτελούν καθαρή προπαγάνδα, νέα προσπάθεια αποπροσανατολισμού και διαίρεσης της Κοινωνίας. Αυτό το «παιχνίδι» είναι πλέον γνωστό! Έπειτα έχουν πάλι σειρά οι μικρομεσαίοι, οι επιστήμονες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι λοιδορούνται συλλήβδην ως «ένοχοι για φοροδιαφυγή». Έχει πάλι σειρά ο μισθωτός του Ιδιωτικού Τομέα που για να ’ρθει η «ανταγωνιστικότητα» πρέπει να αμείβεται με 450 ευρώ και να μην έχει ούτε την ελάχιστη προστασία για την απόλυση», σημειώνει και καταλήγει:
 
«Η 48ωρη απεργία αυτής της εβδομάδας αποτελεί ένα σημείο πύκνωσης και κορύφωσης ενός ευρύτερου και συντονισμένου αγώνα. Το Γενικό Συμβούλιο το ΣΑΒΒΑΤΟ, 21 Σεπτεμβρίου 2013 αποφασίζει με βάση τις προτάσεις των γενικών συνελεύσεων των εργαζομένων και των Ομοσπονδιών, τη συνέχεια και κλιμάκωση. ΕΙΝΑΙ ώρα για διεύρυνση και ενότητα. Οι συνδικαλιστικοί αγώνες πρέπει να γίνουν ενωτικοί, ευρύτεροι, κοινωνικοί. Καλούμε κάθε Συλλογικό, Κοινωνικό Φορέα, κάθε πολίτη, να στηρίξει έμπρακτα αυτό τον αγώνα».