Κυρώσεις από την ΕΕ κατά της Τουρκίας… που «θα δαγκώνουν» υποσχέθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, το πρωί από την τηλεόραση, αλλά δεν θα υπάρξουν καν κυρώσεις από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερκών, Νίκος Δένδιας, το βράδυ, στη Βουλή, στο φόντο και του δημοσιεύματος του γερμανικού περιοδικού Spiegel, ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν πίεσε για κυρώσεις.

Ads

Ο Στέλιος Πέτσας μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ είπε ότι ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ Μπορέλ θα καταθέσει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων κατάλογο μέτρων σε βάρος της Τουρκίας, λέγοντας πως «είναι βέβαιο ότι οι κυρώσεις αυτές θα δαγκώνουν».

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, από τη Βουλή, ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι «δεν θα αποφασιστούν (κυρώσεις) στο Βερολίνο όπου το συμβούλιο είναι άτυπο. Όσοι γνωρίζουν τα ευρωπαϊκά, το γνωρίζουν αυτό. Το λέω για να μην υπάρξει οποιαδήποτε απογοήτευση της κοινής γνώμης» υπογράμμισε, «αδειάζοντας» στην ουσία τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Παράλληλα τόνισε ότι το αίτημα της Ελλάδας είναι αίτημα προετοιμασίας και όχι επιβολής κυρώσεων, συμπληρώνοντας με νόημα: «για να είμαστε συνεννοημένοι».

Ads

Αναφορικά με τις κυρώσεις εξήγησε ότι «δεν είναι κάτι που μας προσφέρεται και είναι στην δυνατότητά μας μας να το πάρουμε ή να μην το πάρουμε».

«Είναι μια επίπονη διαδικασία. Εξαιρετικά επίπονη διαδικασία η οποία συνιστά μακρόχρονη προσπάθεια και της ελληνικής και της κυπριακής εξωτερικής πολιτικής. Και παρατηρείστε αν θέλετε το φαινόμενο των κυρώσεων που έχει ζητήσει, πολύ ολιγότερων από αυτές που έχουμε ζητήσει εμείς, η Κυπριακή Δημοκρατία. Όπου και αυτές η ΕΕ βραδυπορούσε, δεν έχει ακόμη επιβάλλει, μιλάμε για κυρώσεις κατά τριών προσώπων» επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.