Ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, επικεφαλής του γραφείου εξωτερικών σχέσεων της Παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης Χαμάς εξέφρασε δημόσια τις επιφυλάξεις του σχετικά με την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 κατά του Ισραήλ.
Σε συνέντευξή του στους New York Times, ο 74χρονος αξιωματούχος, που εδρεύει στο Κατάρ, δήλωσε ότι δεν θα είχε υποστηρίξει την επίθεση εάν γνώριζε την καταστροφή που θα προκαλούσε στη Γάζα. Η τοποθέτηση αυτή έρχεται σε έντονη αντίθεση με την επίσημη γραμμή της Χαμάς, η οποία επί μήνες υπερασπιζόταν την απόφαση για την επίθεση, παρά την καταστροφική ισραηλινή αντεπίθεση που ακολούθησε.
Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο περίπου 1.200 ανθρώπων και την απαγωγή 250 ομήρων, πυροδοτώντας μια άνευ προηγουμένου ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση που έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες Παλαιστινίους και έχει μετατρέψει μεγάλο μέρος της Γάζας σε ερείπια.
Ο Αμπού Μαρζούκ, ο πρώτος ηγέτης του πολιτικού γραφείου της Χαμάς τη δεκαετία του 1990, διευκρίνισε ότι δεν είχε ενημερωθεί για τα συγκεκριμένα σχέδια της επίθεσης, αν και ο ίδιος και άλλοι πολιτικοί ηγέτες είχαν εγκρίνει τη γενική στρατηγική στρατιωτικής δράσης κατά του Ισραήλ.
Η στάση του αντανακλά τις αυξανόμενες ανησυχίες εντός της παλαιστινιακής κοινωνίας για τις καταστροφικές συνέπειες της επίθεσης, που οδήγησε στον εκτοπισμό σχεδόν δύο εκατομμυρίων ανθρώπων και σε κρίσιμες ελλείψεις τροφίμων και υγειονομικής περίθαλψης.
Σε μια εξίσου σημαντική εξέλιξη, ο Αμπού Μαρζούκ υπονόησε ότι υπάρχει κάποια προθυμία εντός της Χαμάς να διαπραγματευτεί το μέλλον των όπλων της οργάνωσης στη Γάζα, ένα ζήτημα που μέχρι τώρα αποτελούσε σημείο τριβής στις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.
Η θέση αυτή έρχεται σε αντίθεση με άλλους αξιωματούχους της Χαμάς, ιδιαίτερα εκείνους που έχουν στενούς δεσμούς με το Ιράν και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, οι οποίοι τηρούν πιο σκληρή στάση στο θέμα αυτό.

Αναφερόμενος στην έκβαση της σύγκρουσης, ο Αμπού Μαρζούκ παρομοίασε τη Χαμάς με έναν μέσο άνθρωπο που παλεύει με τον διάσημο Αμερικανό πυγμάχο Μάικ Τάισον: η επιβίωση και μόνο απέναντι σε έναν τόσο ισχυρό αντίπαλο θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα είδος νίκης.
Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι σε απόλυτους όρους θα ήταν “απαράδεκτο” να ισχυριστεί κανείς ότι η Χαμάς νίκησε, δεδομένης της κλίμακας της καταστροφής που προκάλεσε το Ισραήλ στη Γάζα.
Σχετικά με το μέλλον των διαπραγματεύσεων, ο Αμπού Μαρζούκ εξέφρασε την προθυμία της Χαμάς να συζητήσει όλα τα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του οπλοστασίου της οργάνωσης, αν και απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες για πιθανούς συμβιβασμούς.
Η δήλωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη στάση του Οσάμα Χαμντάν, άλλου αξιωματούχου της Χαμάς, ο οποίος πρόσφατα είχε δηλώσει ότι τα ”όπλα της αντίστασης” δεν είναι διαπραγματεύσιμα.
Αναφορικά με τους ομήρους, ο Αμπού Μαρζούκ ανέφερε ότι η Χαμάς είναι ανοιχτή στην απελευθέρωση όλων των ομήρων ταυτόχρονα, υπό την προϋπόθεση ότι το Ισραήλ θα απελευθερώσει όλους τους Παλαιστίνιους κρατούμενους, θα τερματίσει τον πόλεμο και θα αποσυρθεί από τη Γάζα.
Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η Χαμάς θα απαιτήσει πολύ περισσότερους κρατούμενους για κάθε όμηρο στο μέλλον, αναφέροντας αριθμούς μεταξύ 500 και 1.000 κρατουμένων για κάθε όμηρο, καθώς η οργάνωση θεωρεί τους εναπομείναντες Ισραηλινούς ομήρους στρατιώτες.
Οι δηλώσεις του Αμπού Μαρζούκ έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς το Ισραήλ και η Χαμάς αναμένεται να ξεκινήσουν συζητήσεις για τη δεύτερη φάση της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, η οποία προβλέπει μόνιμο τερματισμό των εχθροπραξιών, πλήρη ισραηλινή απόσυρση και απελευθέρωση περισσότερων Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων.
Αντίδραση της Χαμάς στην συνέντευξη
Τα σχόλια του Μαρζούκ αντικρούστηκαν γρήγορα από τον εκπρόσωπο της Χαμάς, Χάζεμ Κασίμ, ο οποίος δήλωσε: «Η επιθετική και καταστροφική συμπεριφορά της κατοχής είναι η [πραγματική] αιτία της καταστροφής στη Γάζα. Το έπος της 7ης Οκτωβρίου σηματοδοτεί ένα στρατηγικό σημείο καμπής στον παλαιστινιακό εθνικό αγώνα», όπως ανέφερε ο ισραηλινός ιστότοπος The Times of Israel την Τρίτη.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο αργότερα η ίδια η ομάδα, η Χαμάς υποστήριξε ότι τα σχόλια του Αμπού Μαρζούκ ήταν «λανθασμένα και αποδόθηκαν εκτός του πλαισίου της πραγματικότητας».
«Η συνέντευξη διεξήχθη πριν από λίγες ημέρες και οι δημοσιευμένες δηλώσεις δεν αντικατοπτρίζουν το πλήρες περιεχόμενο των απαντήσεων», υποστήριξε η οργάνωση.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >