Την παρέμβαση του για να γεφυρωθεί το νέο χάσμα που άνοιξε μετά την αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τις Βρυξέλλες την Πέμπτη, προανήγγειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δηλώνοντας ότι θα μιλήσει τις επόμενες ημέρες με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.  Σημείωσε επίσης ότι η κίνηση του ΔΝΤ δεν πρέπει να μεταφράζεται ως κίνηση αποχώρησης, αν και τόνισε ότι η τεχνική διαπραγμάτευση θα πρέπει να προηγηθεί της πολιτικής.

Ads

Η απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να αποσύρει την ομάδα του από τις Βρυξέλλες δεν σημαίνει πως το Ταμείο έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια εξεύρεσης συμφωνίας με την Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Πρόσθεσε επίσης ότι θα μιλήσει με την Κριστίν Λαγκάρντ, κάτι που, όπως επεσήμανε, δεν είναι «ασυνήθιστο», μια και το κάνει συχνά.«Μίλησα επί μακρόν με τον Έλληνα πρωθυπουργό χθες το βράδυ και πιθανότατα θα το ξανακάνω τις επόμενες ημέρες… νομίζω πως μια λύση είναι απαραίτητη», τόνισε επίσης..

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό France Culture, ο κ. Γιούνερ είχε δηλώσει πως ένα deal με την Ελλάδα είναι απαραίτητo τις επόμενες ημέρες, και πως «η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας». Οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν ξανά, σε τεχνικό επίπεδο πρώτα και μετά σε πολιτικό διαμήνυσε, κάνοντας γνωστό πως «η Κομισιόν έχει διατυπώσει τις προτάσεις της στον Έλληνα πρωθυπουργό, τις οποίες μελετήσαμε την Πέμπτη το βράδυ».

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς παρέπεμψε στις δηλώσεις Γιούνκερ, συμπληρώνοντας πως «αν δεν υπήρχαν διαφορές να γεφυρώσουμε θα είχαμε ήδη έλθει σε συμφωνία. Η χθεσινή δίωρη συζήτηση Γιούνκερ – Τσίπρα αποσκοπούσε στο να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και των τριών θεσμών».

Ads

Στο μεταξύ, o εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, Μάρτιν Γιάγκερ δήλωσε ότι είναι αδιανόητη μια συμφωνία χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ και εκτίμησε ότι οι θεσμοί έχουν επιδείξει μεγάλη ελαστικότητα με την Ελλάδα. Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε από την πλευρά της κατά την διάρκεια επιχειρηματικού συνεδρίου στο Βερολίνο ότι «όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος», και πρόσθεσε ότι η βούληση πρέπει να προέρχεται από όλους.

Μία συμφωνία για την Ελλάδα χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι «αδιανόητη», δήλωσε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Χωρίς το ΔΝΤ μία συμφωνία είναι αδιανόητη, διότι το περιεχόμενό της πρέπει να είναι πραγματικό και εάν υπάρχει ένα πραγματικό περιεχόμενο, το ΔΝΤ θα συμμετάσχει επίσης» δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Χάγη ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε επίσης σε συνέντευξη του ότι «εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί το γεγονός ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και ότι οι δύσκολες αποφάσεις πρέπει απλά να ληφθούν, είναι μόνη της. Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα εάν η Ελλάδα δεν θέλει να βοηθήσει τον εαυτό της», ζητώντας σκληρές αποφάσεις.