Την μπάλα της προσπάθειας για συμφωνία ρίχνει στο ελληνικό γήπεδο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δηλώνει ότι οι τεχνικές διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά θα προηγούνται της πολιτικής διαπραγμάτευσης και ότι  η επίτευξη συμφωνίας θα πρέπει να γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ads

«Είναι απαραίτητη μια συμφωνία τις επόμενες ημέρες. Η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο» δήλωσε συγκεκριμένα σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά την χθεσινή δήλωση του  εκπροσώπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.

Μία μέρα μετά τη συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες, ο ίδιος έδωσε το στίγμα ότι οι πολιτικές συζητήσεις «αναστέλλονται» έως ότου βγουν τα νούμερα σε τεχνικό επίπεδο.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πρόσθεσε ότι η Κομισιόν κατέθεσε στον Αλέξη Τσίπρα συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες έλαβε προς αξιολόγηση η Αθήνα την Πέμπτη. «Έθεσα έναν ορισμένο αριθμό παρατηρήσεων και προτάσεων τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση εξέταζε την Πέμπτη το απόγευμα», δήλωσε στο ραδιόφωνο France Culture.

Ads

Την Πέμπτη μετά τη συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα ο επικεφαλής της Κομισιόν μιλώντας προς δημοσιογράφους ανέφερε ότι εξήγησε στον Έλληνα πρωθυπουργό «πώς θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία εν ευθέτω χρόνω». «Εργαζόμαστε για να γεφυρώσουμε τις διαφορές που έχουν απομείνει, ιδίως τις διαφορές στο δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό ζήτημα. Συνεργαζόμαστε προκειμένου να φτάσουμε σε μία συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος», επισήμανε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας.

Η σημερινή παρέμβαση Γιούνκερ έρχεται μόλις μια ήμερα μετά την αποχώρηση της τεχνικής ομάδα του ΔΝΤ και του επικεφαλής του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα Ρίσι Γκογιάλ από τις Βρυξέλλες, καθώς η διαπραγμάτευση διεξάγεται σε  πολιτικό επίπεδο και όχι σε τεχνοκρατικό.

Σήμερα εξάλλου έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές πως ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Θέματα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν δέχθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας να παραστούν «παρατρεχάμενοι» – όπως ελέχθη από κυβερνητική πηγή- του ΔΝΤ στη συνάντηση τους με τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβιοσί αναγκάζοντας τα στελέχη του Ταμείου να αποχωρήσουν.