Χάος επικρατεί με τον αριθμό των αγνοουμένων της τραγωδίας του Norman Atlantic καθώς οι πληροφορίες από τις επίσημες αρχές είναι συγκεχυμένες. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Ιταλία, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε δέκα, ενώ η ελληνική πλευρά έχει ανακοινώσει επισήμως οκτώ νεκρούς. Διαφορετικές είναι οι πληροφορίες και για τον αριθμό που έχουν διασωθεί μέχρι αυτήν την ώρα με τις ελληνικές αρχές να κάνουν λόγο για 432, ενώ οι ιταλικές για 427. Αγνωστος παραμένει και ο ακριβής αριθμός των επιβαινόντων με τις αρχές στην Ελλάδα να αναφέρουν πως ήταν 478 και τις αρχές στην Ιταλία να αναφέρονται σε 458 επιβαίνοντες.

Ads

Η εταιρεία ΑΝΕΚ, που είχε ναυλώσει το πλοίο από την ιταλική εταιρεία VISEMAR di Navigazione S.R.l., διευκρίνισε στο υπουργείο Ναυτιλίας πως στο Norman Atlantic επέβαιναν συνολικά 475 άτομα εκ των οποίων 55 αποτελούσαν το πλήρωμα του πλοίου. Πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας, αργά το βράδυ της Δευτέρας, έλεγαν ότι οι Ιταλικές αρχές παρά τα αιτήματα «δεν δίνουν στην Ελλάδα ούτε τη λίστα με τους έλληνες που έχουν διασωθεί». Την Τρίτη έχει προγραμματιστεί, στο υπουργείο Ναυτιλίας, συνέντευξη Τύπου όπου αναμένεται να δοθούν περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση.

Με βάση την ενημέρωση από το πολεμικό ναυτικό της Ιταλίας, που κάνει λόγο για 427 διασωθέντες εκ των οποίων 56 μέλη του πληρώματος, μεταξύ των ατόμων που έχουν διασωθεί είναι 234 Έλληνες, 54 Τούρκοι, 22 Αλβανοί, 22 Ιταλοί, 18 Γερμανοί, 10 Ελβετοί. Ανησυχίες εκφράζονται πως ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί καθώς υπάρχουν φόβοι για εγκλωβισμένους. Οδηγοί φορτηγών που επέβαιναν στο Norman Atlantic δήλωσαν σε μέσα ενημέρωσης πως συνάδελφοί τους ενδέχεται να κοιμόντουσαν μέσα στα οχήματά τους, ενώ, υπάρχουν πληροφορίες και για μετανάστες στο γκαράζ ή σε άλλα σημεία του πλοίου. Επιπλέον αρκετές ήταν οι μαρτυρίες για ανθρώπους που πήδησαν στη θάλασσα για να σωθούν. 

Το ιταλικό υπουργείο Ναυτιλίας δήλωσε πως «είναι πρόωρο» να μιλάμε για αγνοούμενος, καθώς στη λίστα με τους διασωθέντες, υπάρχουν άτομα που δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των επιβαινόντων, με ορισμένα ιταλικά μέσα να αναφέρονται σε παράνομους επιβάτες. Το γεγονός δημιουργεί πρόβλημα στον προσδιορισμό του αριθμού των επιβαινόντων του πλοίου. Οι αρχές, σε συνεργασία με τους συγγενείς, βρίσκονται στη διαδικασία της ταυτοποίησης και της διασταύρωσης των στοιχείων. Μεταξύ των νεκρών, μέχρι τώρα, έχει ταυτοποιηθεί ένας Έλληνας. Πρόκειται για τον Γιώργο Δούλη, ο οποίος στην προσπάθειά του να κατέβει από το πλοίο τραυματίστηκε σοβαρά στην τσουλήθρα διάσωσης επιβατών και στη συνέχεια εξέπνευσε.

Ads

«Γιατί δεν αναφερόμαστε στους αγνοούμενους γιατί υπάρχει μία λίστα με τα ονόματα των 427 διασωθέντων. Πρέπει να διαβεβαιώσουμε αν πρόκειται για λίστα με ονόματα επιβαινόντων ή για λίστα κρατήσεων. Δε θέλουμε να κάνουμε πρόβλεψη για τον αριθμό των αγνοούμενων, δεν πρόκειται για κάτι ώριμο. Το συζητήσαμε και με τον Έλληνα υπουργό», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών της Ιταλίας, Μαουρίτζιο Λούπι και συνέχισε: «Ανέβηκαν όλοι στο πλοίο; Αλλωστε υπήρξε μία στάση του πλοίου και επομένως κάποιος μπορεί να αποβιβάστηκε. Ευχόμαστε να μην ευσταθεί ο αριθμός των αγνοούμενων».

Σημειώνεται πως το Norman Atlantic έχει πλέον εκκενωθεί καθώς απομακρύνθηκαν και οι αξιωματούχοι του πλοίου και ο καπετάνιος. Πλέον οι αρχές έχουν ξεκινήσει τις έρευνες στο εσωτερικό του πλοίου αναζητώντας εγκλωβισμένους, αλλά και να ερευνήσουν στοιχεία για τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς. Παράλληλα συνεχίζονται και οι έρευνες στο σημείο για εντοπισμό αγνοουμένων, σε συνεργασία ιταλικών και ελληνικών αρχών.

Ενδεικτικό του χάους που έχει προκληθεί με τους νεκρούς είναι πως στο Μπάρι οι αρμόδιοι έδειξαν λάθος σορό στον γιο του Γιώργου Δουλή, ο οποίος έσπευσε στην ιταλική πόλη για να αναγνωρίσει τον νεκρό πατέρα του. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Mega, ο γιος αναγκάστηκε να περιμένει προκειμένου να του δείξουν ακόμη τέσσερις σορούς επιβαινόντων του Norman Atlantic, ώστε να αναγνωρίσει τον πατέρα του. 

Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις, συγκλονιστικές μαρτυρίες και δείτε βίντεο από τις επιχειρήσεις διάσωσης

Δείτε βίντεο με τις μαρτυρίες Ελλήνων διασωθέντων που έφτασαν στην Ηγουμενίτσα: Το πλήρωμα ήταν άφαντο!

Εν τω μεταξύ στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας έφτασε το Cruise Europa με 69 διασωθέντες από το Norman Atlantic. Το πλοίο θα συνεχίσει με ορισμένους διασωθέντες για το λιμάνι της Πάτρας. Μεταξύ των διασωθέντων είναι 38 Έλληνες. Η αποβίβαση των διασοθέντων έχει ξεκινήσει, ενώ στο σημείο βρίσκονται και ασθενοφόρα και γιατροί για να παραλάβουν όσους πρέπει να νοσηλευτούν σε νοσοκομεία. Στο λιμάνι βρίσκονται και συγγενείς και φίλοι διασωθέντων. Σημειώνεται πως οι περισσότεροι επιβάτες του Norman Atlantic διασώθηκαν από αέρος με Super Puma και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε παρακείμενα πλοία ή στο Μπάρι της Ιταλίας. Ορισμένοι κατάφεραν να διαφύγουν με σωσίβιες λέμβους.

Το βράδυ της Δευτέρας προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας και το C-130 που μετέφερε 43 διασωθέντες που είχαν μεταφερθεί στο Λέτσε και το Μπάρι. Πρόκειται για 40 Έλληνες και τρεις αλλοδαπούς. Οι διασωθέντες σε δηλώσεις τους, όπως και αυτοί που έφτασαν στην Ηγουμενίτσα, εξέφρασαν, μεταξύ άλλων, την αγανάκτησή τους για τη μη συνεργασία των Ιταλών μελών του πληρώματος με τους Έλληνες αλλά και τη γενικότερη στάση τους έναντι της κατάστασης που είχε προκληθεί στο πλοίο και απέναντι στους επιβάτες.