Στην Ηγουμενίτσα έφτασαν οι πρώτοι 69 διασωθέντες του πλοίου Norman Atlantic. Μιλώντας στις κάμερες περιέγραψαν τις τραγικές στιγμές που βίωσαν πάνω στο πλοίο και κατήγγειλαν την απουσία του πληρώματος κατά τη διάρκεια της τραγωδίας, αλλά και την καθυστέρηση στην επιχείρηση διάσωσης.

Ads

«Δεν υπήρχε κανείς και τίποτα», ανέφερε ένας από τους Έλληνες που διασώθηκαν, τονίζοντας πως «το πλήρωμα ήταν άφαντο» και «κανένας δεν τους ειδοποίησε». «Πνιγήκαμε από τους καπνούς, έτσι το καταλάβαμε πως το πλοίο καιγόταν», αναφέρει και σημειώνει πως από τις 04:00 τα ξημερώματα, που έγινε αντιληπτή η φωτιά, το πρώτο ελικόπτερο έφτασε στις 14:00 το μεσημέρι.

«Μας κοιτούσαν δεν έκαναν τίποτα άλλο», αναφέρει μια γυναίκα, οδηγός φορτηγού, σημειώνοντας πως ήταν αβοήθητοι. Ωστόσο εξέφρασε τις ευχαριστίες της στο προσωπικό του ιταλικού λιμενικού και τον ερυθρό σταυρό για τις βοήθειες και τις υπηρεσίες που παρείχαν μετά τη διάσωση. «Μέσα στο καράβι μας εγκατέλειψαν όλοι! Δεν υπήρχε κανείς! Δεν μας ειδοποίησε κανείς. Μπήκε ο καπνός μέσα στην καμπίνα μου και δεν με ειδοποίησε κανείς».

Η γυναίκα είπε επίσης πως «δεν λένε όλοι την αλήθεια» καθώς υπήρξαν άνθρωποι που έπεσαν στη θάλασσα, ενώ εκτίμησε πως τουλάχιστον τρεις οδηγοί φορτηγών είναι νεκροί καθώς κοιμόντουσαν μέσα στα αυτοκίνητά τους. «Το καράβι ήταν άθλιο και το γνωρίζαμε», τόνισε.