Οι γονείς μαθητών στη Νίσυρο, είναι συγκλονισμένοι, ενωμένοι, οργισμένοι και έτοιμοι για όλα. Γιατί μετά την καταγγελία του πατέρα για την σεξουαλική παρενόχληση του 12χρονου γιου του από τον αρχαιοφύλακα και υπεύθυνο ανηλίκων στον ποδοσφαιρικό σύλλογο, τα παιδιά άρχισαν να μιλούν το ένα μετά το άλλο.

Ads

«Μάθαμε ότι σε κάποια έδινε μπάφους, σε άλλα γδυνόταν και τους έκανε αναπαράσταση πως γίνεται το σεξ χρησιμοποιώντας σεξουαλικά βοηθήματα…. Αν τολμήσει ο δήμαρχος να τον φέρει πίσω -γιατί έτσι ακούμε- εμείς οι ίδιες οι μανάδες, όπως σκίζουμε τα σπλάχνα μας για να γεννήσουμε, θα σκίσουμε όποιον πειράζει το παιδί μας. Δεν είμαι καθόλου καλά και αποτελώ δημόσιο κίνδυνο. Αυτό θέλω να μάθει εκεί που είναι» λέει μητέρα θύματος στο tvxs. Αποκαλύπτει επίσης κι άλλα στοιχεία που προσθέτουν ερωτηματικά στη στάση της πολιτείας, που άφησε ελεύθερο τον καταγγελλόμενο και προσπαθεί να απελάσει τον πατέρα του 12χρονου θύματος. 

«Όταν έγινε γνωστή η καταγγελία του πατέρα του 12χρονου, ήρθε ο γιος μας και άφησε κάτι προφυλακτικά στο τραπέζι, τη Δευτέρα απόγευμα» λέει η μητέρα που προχώρησε σε καταγγελία, στο tvxs. «Τον ρωτάμε τι είναι αυτά; λέει μου τα έδωσε αυτός. Μας είπε ότι στον τελευταίο αγώνα τον πλησίασε και του τα έδωσε στο λιμάνι. Και άλλες φορές τον έχει καλέσει στο σπίτι. Ταραχτήκαμε πολύ και επιμείναμε κάπως έντονα να μας πει τι έγινε. Απάντησε ότι ο άνθρωπος είναι ανώμαλος. Ότι καλεί είτε μεμονωμένα ένα παιδί είτε πολλά μαζί, και τα μικρά τα 10χρονα και τα μεγάλα του λυκείου, εκεί στον χώρο του μουσείου και κάνει διάφορα.

Μάλλον τρόμαξε που μας είδε ταραγμένους, κόμπιασε. Καταλάβαμε ότι είναι κι άλλα που δεν λέει. Τον πήραμε με το μαλακό, του είπαμε ότι είμαστε μαζί του και ό,τι δεν μπορεί να πει σε εμάς να το πει σήμερα στην ψυχολόγο. Να τα πει όλα! Δεν είναι ντροπή».

Ads

«Τα παιδιά φοβούνται ότι τα έχει βιντεοσκοπήσει κι εμάς μας απειλούν οι φίλοι του»

Η μητέρα συνεχίζει λέγοντας πως στην πορεία κατάλαβαν ότι πολλά παιδιά διστάζουν να μιλήσουν από φόβο. «Γιατί αυτός, τους έλεγε ότι παραχωρεί το σπίτι του ως ερωτική φωλίτσα στα παιδιά του λυκείου να πηγαίνουν τα ζευγαράκια. Κάποια πήγαν εκεί με το κορίτσι τους και τώρα φοβούνται ότι αυτός μπορεί να τα έχει βιντεοσκοπήσει. Ένα παιδί μας είπε: Εγώ σε δύο χρόνια θα φύγω να σπουδάσω. Αν με ψάξει; Αν βρεθεί να μένει κοντά μου;»

Δεν είναι μόνο αυτό που έχει φοβίσει τα παιδιά. Όπως αφηγείται η μητέρα, το περιβάλλον του δράστη που αποκαλεί «η παρέα των 5 ατόμων» δημιουργεί κλίμα τρομοκρατίας στο νησί προκειμένου να αποτρέψει κι άλλες καταγγελίες.

«Μας λένε να μαζέψουμε τα παιδιά μας και να το βουλώσουμε γιατί δεν ξέρουμε τι άκρες έχει ο φίλος του. Ότι έχει άκρες παντού! Εμείς είμαστε ενωμένοι όμως και θα τους ρίξουμε όλους κάτω, όσους κι αν εμπλέκονται»

Τη ρωτάω πως είχε κερδίσει ο καταγγελλόμενος την εμπιστοσύνη των γονιών.

«Ήταν στον ποδοσφαιρικό σύλλογο υπεύθυνος. Ήταν στο περιβάλλον του δημάρχου και υποψήφιος με την παράταξη του, φύλακας του μουσείου… ασχολιόταν με τα παιδιά. Μάλιστα συχνά μας έκανε να αισθανόμαστε άσχημα… ότι παρά είμαστε αυστηροί με τα παιδιά μας. Εγώ άρχισα να αμφιβάλλω για τον εαυτό μου.

Ερχόταν συχνά αυτός σε εμένα και μου έλεγε ότι είμαι αυστηρή μαμά και ότι δεν θα γίνει κάτι αν μείνει έξω το παιδί το Σάββατο έως τις 3 (είναι μαθητής λυκείου). Ερχόταν από τη δουλειά μου και μου έλεγε γιατί δεν τον αφήνεις; Μας έκανε να νιώθουμε εμπιστοσύνη και να αμφιβάλλουμε για τους εαυτούς μας.

Πέρυσι στο τέλος της σχολικής χρονιάς ήρθε το παιδί μου και μου είπε ότι μια παρέα είπαν να πάνε μονοήμερη σε γειτονικό νησί. Αρνήθηκα να τον αφήσω. Μου είπε: μα θα μας πάει αυτός. Είπα όχι δεν τον ξέρω τόσο καλά για να σε αφήσω. Δεν ξέρω αν πήγαν άλλα παιδιά και τι έγινε. Η αλήθεια είναι ότι υπήρχαν σημάδια και δεν τα βλέπαμε».

Ο δικηγόρος του είναι ο δικηγόρος του δήμου

Την ίδια ώρα που οι γονείς συγκλονισμένοι προχωρούν ενωμένοι σε καταγγελίες στις αρχές, μαθαίνουν πως ο δήμαρχος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καλέσει τον φερόμενο ως δράστη στο νησί.

«Είπε χθες ο δήμαρχος ότι θα τον φέρει πίσω γιατί δεν μπορούμε να μείνουμε χωρίς φύλακα στο μουσείο. Ξέρουμε ότι έχουν καλές σχέσεις κι ότι ήταν στην παράταξη του υποψήφιος, αλλά δεν περιμέναμε να τον αναλάβει ο δικηγόρος του δήμου! Είναι πολλά τα ερωτήματα μας.

Τι έκανε ως δήμαρχος για τα παιδιά μας μετά από την αποκάλυψη όλου αυτού; Τίποτα. Δεν έπρεπε να έχει φέρει κλιμάκιο από τη Δευτέρα; Να απαιτήσει να έρθει η εισαγγελία ψυχολόγοι; Δεν έκανε τίποτα.

Βοήθησαν οι αντιδήμαρχοι. Βοήθησαν επίσης οι σύλλογοι γονέων και οι καθηγητές τους. Τι έκανε ο δήμαρχος; Τίποτα. Και τώρα θέλει να μας τον φέρει και πίσω;».

Η αστυνομία συμβούλεψε τον πατέρα να μην κάνει μήνυση.

Ρωτάω αν γνώριζαν στο νησί την καταγγελία που είχε γίνει το 2021.

«Δεν το γνωρίζαμε δεν το πήραμε χαμπάρι καν. Τώρα μαθαίνουμε ότι τότε πήγαν στην αστυνομία και μετά από λίγες μέρες η οικογένεια την απέσυρε. Γιατί άραγε; Μήπως έγινε και τότε αυτό που ζήσαμε με τον πατέρα του 12χρονου; Είπαν στον πατέρα να μην προβεί σε καταγγελία και μήνυση, γιατί δεν έχει χαρτιά ως μετανάστης. Και ο άνθρωπος πήγε να υποχωρήσει.

Μετά τον στήριξαν οι αντιδήμαρχοι Ειρήνη Πάχου και Αντώνης Κουμπανιός. Πήραν το Χαμόγελο του Παιδιού και ενθάρρυναν την οικογένεια μαζί με όλους μας. Είπαμε: δεν θα αφήσουμε να σας πειράξουν και πήγε έτσι ο άνθρωπος στην Κω. Η πρόθεση ήταν να το κουκουλώσουν. Μπορεί να έγινε το ίδιο και το 2021»

Τα ερωτήματα για τις αρχές δεν τελειώνουν εδώ

«Έγινε την Κυριακή μια καταγγελία. Ο χώρος του δράστη δεν ελέγχθηκε, δεν σφραγίστηκε. Χθες Πέμπτη ήρθαν να σπάσουν την πόρτα του μουσείου, να το ελέγξουν. Μα τι να βρουν; Σε 3 μέρες τα πήραν όλα. Αυτός φόρτωσε το αυτοκίνητο του να φύγει για Πειραιά. Δευτέρα έγινε η καταγγελία, εκείνος έφυγε για Ρόδο με αεροπλάνο και είδαμε ξαφνικά το αυτοκίνητο άδειο. Ήρθαν οι φίλοι του, πήραν τα πράγματα και του τα έστειλαν. Αφού τον άφησαν να φύγει!

Βλέπεις ότι κάτι δεν πάει καλά. Μας είπαν ότι ο υπολογιστής του είναι στην Αθήνα και ελέγχεται από τη δίωξη. Θα δούμε τι θα βγάλει».

Η ανακοίνωση της αστυνομίας σημειώνει σχετικά για τον χειρισμό της υπόθεσης του 12χρονου: «…Άμεσα ενημερώθηκε ο αρμόδιος Εισαγγελέας και προσήχθη ο αναφερόμενος ως δράστης ο οποίος εξετάσθηκε, ενώ κατασχέθηκαν ψηφιακά πειστήρια που θα αποσταλούν για την εργαστηριακή ανάλυση. Με εντολή του αρμόδιου Εισαγγελέα, το θύμα με τον πατέρα του μετέβησαν, με τη συνδρομή αστυνομικών, στο Τμήμα Ασφαλείας Κω, για να εξετασθεί ο ανήλικος με την προσήκουσα διαδικασία, παρουσία ψυχολόγου.»

Υπογραμμίζουμε πως μόλις χθες Πέμπτη, έβγαλε το Υπ. Πολιτισμού ανακοίνωση αναστολής καθηκόντων του υπαλλήλου του. Σύμφωνα με το υπουργείο, η απόφαση ελήφθη «…σε συνέχεια δημοσιευμάτων του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου» ενώ έχει υπάρξει καταγγελία ήδη από την Κυριακή και δύο βουλευτές της αντιπολίτευσης απεύθυναν σχετικά ερωτήματα στην κ. Μενδώνη από το βήμα της βουλής, τα οποία η ίδια προσπέρασε.