Την Τετάρτη (17/4) κατά την πολύωρη συνεδρίαση της Βουλής για το νομοσχέδιο σε σχέση με το ελληνόφωνο τραγούδι, μάθαμε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Διονύση Καλαματιανό, ότι ο 50χρονος φερόμενος ως παρενοχλητής ανηλίκων στη Νίσυρο, είχε καταγγελθεί από το 2021!

Ads

Άρα η καταγγελία του πατέρα του 12χρονου που ανέδειξε το tvxs, ήταν η δεύτερη καταγγελία για τον συγκεκριμένο υπάλληλο, ο οποίος χρησιμοποιούσε σύμφωνα με τις μαρτυρίες τη θέση του ως φύλακα του Μουσείου, για να τους κάνει… μασάζ μέσα στο κτίριο του Μουσείου, να προβάλλει πορνογραφικό υλικό και άλλες δράσεις παρενόχλησης.

Το tvxs αποκάλυψε άλλη μια συγκεκριμενη καταγγελία που ακολούθησε.

Την Πέμπτη (18/4) με βάση τα όσα δήλωσε ο γυμνασιάρχης του νησιού σε τηλεοπτική του συνέντευξη, γνωρίζουμε ότι τα παιδιά που έχουν καταγγείλει τις τελευταίες δύο ημέρες είναι ήδη έξι και θα ακολουθήσουν κι άλλα.

Ads

«Γνωρίζουμε γεγονότα ακόμα χειρότερα από αυτά που έχουν μαθευτεί αλλά δεν μπορώ να μιλήσω» είπε ο γυμνασιάρχης.

Μιλούν τα παιδιά, που γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να μιλήσουν τα θύματα ιδιαίτερα σε αυτή την τρυφερή ηλικία. Μιλούν οι γονείς, που επίσης γνωρίζουμε πόσο δύσκολη είναι η έκθεση σε μια μικρή κοινωνία. Μιλά η κοινότητα ολόκληρη η οποία ενθάρρυνε τον πατέρα να σπεύσει να καταγγείλει στην Κω τον υπάλληλο και τον υπερασπίζεται σήμερα που απειλείται με απέλαση γιατί είναι μετανάστης, ενώ ο φερόμενος ως δράστης, έφυγε με την άνεση του προς τη Ρόδο.

Διαβάστε επίσης: Νίσυρος / Τις 6 έφτασαν οι καταγγελίες παιδιών για σεξουαλική παρενόχληση από τον υπάλληλο του υπουργείου Πολιτισμού

Σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs υπέβαλε χαρτιά για συνταξιοδότηση, προφανώς γιατί φοβάται τον πειθαρχικό έλεγχο που ενδεχομένως μπορεί να του στερήσει τη δυνατότητα σύνταξης. Μίλησε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων που κάλεσε το υπουργείο να πράξει τα νόμιμα.

Μιλούν όλοι και όλες, εκτός από την επίσημη πολιτεία που έδειξε τα γρήγορα αντανακλαστικά της για να απαιτήσει την απέλαση του πατέρα του θύματος κι όχι για να καλέσει τον φερόμενο ως δράστη.

Διαβάστε επίσης: Νίσυρος / Η εκδοχή της αστυνομίας για την υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης του παιδιού

Όλοι, εκτός από την αρμόδια υπουργό κ. Λίνα Μενδώνη εώς σήμερα, που έβγαλε ανακοίνωση αναστολής καθηκόντων του υπαλλήλου τρεις μέρες μετά την καταγγελία.

Σύμφωνα με αυτήν:

«Από το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνεται ότι, σε συνέχεια δημοσιευμάτων του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, στα οποία γίνεται αναφορά σε ποινικά κολάσιμες και πειθαρχικά ελεγκτέες συμπεριφορές υπαλλήλου της ΕΦΑ Δωδεκανήσου, δόθηκε εντολή στην αρμόδια Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τη διενέργεια διοικητικής έρευνας. Επιπλέον, με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, ο ανωτέρω υπάλληλος τίθεται σε αναστολή καθηκόντων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων».

Η υπουργός χθες απέφυγε επιμελώς να απαντήσει σε δύο βουλευτές που τη ρώτησαν ευθέως τι θα πράξει.

«Κυρία Υπουργέ, ενημερωθήκατε για την καταγγελία που έγινε χθες -δεύτερη καταγγελία, είχε γίνει και το 2021 μια προηγούμενη- για αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο, για τον οποίο, απ’ ό,τι μαθαίνουμε, υπήρξε καταγγελία και το 2021 και χθες για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκου; Δεύτερη καταγγελία! Πείτε μας αν είχατε κάνει κάτι σχετικά με την παλαιότερη καταγγελία και αν προτίθεστε ή αν έχετε κάνει κάτι με τη νεότερη καταγγελία. Γιατί εδώ μιλάμε για καταγγελία σχετική με σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκου και είναι αρχαιοφύλακας, υπάλληλος του Υπουργείου σας. Πείτε μας λοιπόν αν έχετε κάνει ή αν προτίθεστε να κάνετε κάτι σχετικά με αυτό» ρώτησε ο κ. Καλαματιανός του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κυρία Υπουργέ, υποθέτω ότι πληροφορηθήκατε τα γεγονότα που έλαβαν χώρα με τον αρχαιοφύλακα του μουσείου. Δεν θα υπεισέλθω επί της ουσίας. Έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Βρίσκεται στην προανάκριση για το τι έκανε αυτός ο αρχαιοφύλακας. Εκείνο που ξέρω είναι ότι το νησί είναι αναστατωμένο. Οι κάτοικοι είναι εξαγριωμένοι με τον συγκεκριμένο αρχαιοφύλακα. Και λέω: Ξεκινήσατε, θα ξεκινήσετε ΕΔΕ; Θα τον θέσετε σε αργία;» ρώτησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Νικητιάδης.

Η κ. Μενδώνη απλά σιώπησε. Και δυστυχώς δεν μπορεί να επικαλεστεί τον περιορισμένο χρόνο γιατί είχε άπλετο ενώ η ίδια υπογράμμισε πως «Ο ιστορικός του μέλλοντος θα ασχοληθεί με τα Πρακτικά και τις συνεδριάσεις της Βουλής. Οφείλουμε λοιπόν να είναι καταγεγραμμένες με σαφήνεια οι θέσεις μας και όπου έχουν τεθεί ερωτήσεις, να υπάρξουν απαντήσεις. Έχουμε μέσα στο πλαίσιο της αειφορίας και αυτήν την υποχρέωση.»

Το υπουργεί αντέδρασε έστω και με χρονοκαθυστέρηση. Θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ευαισθησία και γρηγορότερα αντανακλαστικά μετά τη στοχοποίησή του στην υπόθεση Λιγνάδη, όπου η υπουργός αναγκάστηκε να κινηθεί μετά από κοινωνικές πιέσεις και τον ντόρο στα κανάλια. Όπως και τότε, έτσι και και τώρα, το θέμα της Νυσίρου έπρεπε να φτάσει στις τηλεοπτικές εκπομπές για να ληφθεί η απόφαση από το ΥΠΠΟ.