Μη επαρκή κρίνουν την αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο η αντιπολίτευση όσο και η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ).

Ads

Όπως ανέφερε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός, από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός θα ανέρχεται στα 830 ευρώ.

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόκειται «για μια αύξηση κατά 50 ευρώ σε ένα ποσό που θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τριετίες και πολλά επιδόματα». Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση αυτή «στηρίζει το εισόδημα, αλλά δεν επηρεάζει το κόστος παραγωγής».

Διαβάστε επίσης: Eurostat / Η Ελλάδα δεύτερη φτωχότερη χώρα στην ΕΕ – Μια θέση κάτω από τη Βουλγαρία

Ads

ΣΥΡΙΖΑ: Αύξηση τουλάχιστον στα 900 ευρώ

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με ανακοίνωσή του, ζητά αύξηση του κατώτατου μισθού, τουλάχιστον στα 900 ευρώ αλλά και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπως και γενναία αύξηση του μέσου μισθού, ώστε να αντιμετωπισθεί η συνεχιζόμενη φτωχοποίηση των εργαζόμενων και της κοινωνίας, όπως αναφέρεται στη σχετική δήλωση.

Σύμφωνα με τον βουλευτή και τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Γαβρήλο, «η αύξηση για την οποία επαίρεται το κυβερνητικό επιτελείο κυμαίνεται περίπου στα 6,4%, με τον πληθωρισμό από το 2019 μέχρι σήμερα έχει αυξηθεί κατά 15%, την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων να είναι στο -33%, προτελευταία στην Ευρώπη των 27, και τον πληθωρισμό στα τρόφιμα να έχει ξεπεράσει το 6%».

Νέα Αριστερά: Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης προσβάλλουν

Αντίδραση υπήρξε και από τη Νέα Αριστερά, η οποία υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως «η αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός δε μπορεί να αντισταθμίσει ούτε το κόστος ζωής που έχει εκτιναχθεί από τον πληθωρισμό της απληστίας και την αισχροκέρδεια των ολιγοπωλίων, ούτε τις σωρευμένες απώλειες της αγοραστικής δύναμης των τελευταίων ετών».

«Οι πραγματικοί μισθοί και η αγοραστική δύναμη των λαϊκών και των μεσαίων στρωμάτων μειώνονται με ευθύνη του κ. Μητσοτάκη, ενώ η εργασία παραμένει φτηνή και ανεπαρκώς προστατευμένη. Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης προσβάλλουν και προκαλούν τους εργαζόμενους», καταλήγει.

ΓΣΕΕ: Μισθός αναντίστοιχος των αναγκών των εργαζομένων

Για «κατώτατο μισθό αναντίστοιχο των αναγκών των εργαζομένων ανακοίνωσε η κυβέρνηση» κάνει λόγο από την πλευρά της η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και σημειώνει ότι αυτή η αύξηση σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζει συνθήκες, στις οποίες ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό δεν θα βρίσκεται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας και θα έχει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο.

Παράλληλα, η Συνομοσπονδία υπενθυμίζει ότι έχει λάβει απόφαση και διοργανώνει, με δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, Γενική Απεργία στις 17 Απριλίου 2024.

Συγκεκριμένα, η ΓΣΕΕ επισημαίνει σε ανακοίνωσή της τα εξής:

«Την ώρα που η ακρίβεια έχει γίνει θηλιά στον λαιμό των εργαζομένων, με τον πληθωρισμό να έχει εξαντλήσει τα εισοδήματά τους και την αγοραστική τους δύναμη να βρίσκεται στα τάρταρα, την ώρα που η ΓΣΕΕ έχει τεκμηριωμένα καταθέσει πρόταση για αύξηση στο 60% του διάμεσου μισθού, που είναι το κατώφλι της φτώχειας, συν την αύξηση της παραγωγικότητας και τον εκτιμώμενο πληθωρισμό, την ώρα που η Ελλάδα είναι πρώτη στη συμμετοχή των επιχειρηματικών κερδών στο εθνικό εισόδημα, αλλά προτελευταία στους μισθούς των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, η κυβέρνηση ανακοινώνει κατώτατο μισθό αναντίστοιχο των αναγκών των εργαζομένων.

Αυξήσεις που σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζουν συνθήκες, στις οποίες ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό δεν θα βρίσκεται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας και θα έχει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο.

Εμείς ζητάμε ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ζητάμε αυξήσεις από τους εργοδότες μας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ζητάμε πίσω τα εργαλεία συλλογικής διαπραγμάτευσης, μέσω της επαναφοράς του θεσμικού πλαισίου των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Η ΓΣΕΕ έχει λάβει απόφαση και διοργανώνει, με δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, Γενική Απεργία για τις 17 Απριλίου.

Κλιμάκια της Συνομοσπονδίας έχουν, μέχρι στιγμής, επισκεφτεί περίπου 30 πόλεις της Ελλάδας, επικοινωνώντας τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις, με στόχο τη μαζική και ενωτική συμμετοχή στην απεργία του Απριλίου.

Οι εργαζόμενοι και αυτό το μήνυμα είναι σαφές: Δεν μπορούν να πορευθούν με μισθούς στα τάρταρα και με την ακρίβεια στα ύψη».