Ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών Αλκιβιάδης Βατόπουλος εξήγησε, μιλώντας στον Real fm, τι συνέβη με το περιβόητο «ακαταδίωκτο» και την τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση, προκαλώντας έντονη πολιτική αντιπαράθεση. 

Ads

«Διαφωνώ με το ακαταδίωκτο. Προσωπικά δεν το θέλω. Εκείνο που μας προβλημάτιζε και το είχαμε θέσει ήταν η πιθανότητα μηνύσεων από πολίτες ή άλλους. Θέλαμε να προστατευθεί η επιστημονική άποψη και η έκφρασή της. Δεν ζητήσαμε, όμως, ποτέ, ούτε καν συζητήσαμε να μην εξεταζόμαστε, ή να μην καταθέσουμε εάν κληθούν και εφόσον χρειαστεί. Κάτι τέτοιο δεν τέθηκε ποτέ», τόνισε ο κ. Βατόπουλος.

Εξήγησε, μάλιστα πως αυτό που συζητήθηκε στην επιτροπή ήταν το εξής: «Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ο κ. Εξεαδάκτυλος έθεσε το θέμα της προστασίας των υγειονομικών από τέτοιες μηνύσεις. Να βρεθεί, δηλαδή, μηνυόμενος ένας γιατρός από συγγενείς ενός ασθενούς που έχασε τη ζωή του από κοροναϊό σε νοσοκομείο. Και συμφωνήσαμε απολύτως πως οι γιατροί και οι νοσηλευτές ήταν οι πρώτοι που έπρεπε να προστατευθούν. Κάτι τέτοιο δεν έγινε». «Μέλημά μας ήταν η προστασία της ελευθερίας της επιστημονικής έκφρασης, για να μην καταθέτουμε δεν έγινε λόγος ποτέ», τόνισε.