Νέες αποκαλύψεις σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών και έναν από τους εμπλεκόμενους επιχειρηματίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Ads

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει η «Εφημερίδα των Συντακτών» και ο Δημήτρης Τερζής, οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Γιάννη Λαβράνου αποδεσμεύθηκαν με «ασυνήθη» τρόπο και με πολλά ερωτήματα.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τη δημοσιογραφική έρευνα, ο επιχειρηματίας Γιάννης Λαβράνος, εκ των πρωταγωνιστών του σκανδάλου των υποκλοπών και στενά συνδεόμενος με τον ανιψιό του πρωθυπουργού, Γρήγορη Δημητριάδη, είχε πιαστεί από τις φορολογικές αρχές το καλοκαίρι του 2021 και είχαν δεσμευτεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί του, από την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ).

Όπως τονίζει το δημοσίευμα, από το καλοκαίρι του 2020 είχαν κατατεθεί στην Οικονομική Εισαγγελία και στην Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος στοιχεία για λήψη και έκδοση εικονικών τιμολογίων. Πριν λίγους μήνες η εφημερίδα είχε αποκαλύψει άλλωστε πως η Electrum Technologies του Γιάννη Λαβράνου είχε εκδώσει μεταξύ 2012 και 2015 δεκάδες τιμολόγια προς τη δημοσκοπική εταιρεία Marc, τα οποία ελέγχονται ως εικονικά, αλλά και εικονικά τιμολόγια πολλών εκατομμυρίων ευρώ και σε άλλες μεγάλες επιχειρήσεις.

Ads

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπήρξαν οχλήσεις προς τα στελέχη της ΥΕΔΔΕ να αποσύρουν την έκθεση ελέγχου, ενώ όπως έχει δημοσιεύσει η εφημερίδα Documento, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως υπό παρακολούθηση με το Predator είχε τεθεί το τότε στέλεχος της Υπηρεσίας Σπύρος Κουσουνής.

«Στις 12 Οκτωβρίου 2021 τοποθετήθηκε προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων ο κ. Αντώνης Χαρίτωνος. Η πρώτη απόφαση που φέρεται να έλαβε ο κ. Χαρίτωνος έξι ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ήταν να συντάξει εμπιστευτικό έγγραφο (με αριθμό πρωτοκόλλου 185648-18/10/2021) προς τη ΦΑΕ Αθηνών με το οποίο έδωσε εντολή να αποδεσμευτούν οι δεσμευμένοι λογαριασμοί του Γιάννη Λαβράνου, αναιρώντας την έκθεση ελέγχου που είχαν συντάξει τα στελέχη της ΥΕΔΔΕ Αττικής», επισημαίνει το δημοσίευμα και συνεχίζει:

«Το εντυπωσιακό της υπόθεσης έγκειται στο γεγονός ότι ο κ. Χαρίτωνος φέρεται να συνέταξε μόνος του και καθ’ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του το έγγραφο που αναιρούσε τη σχετική έκθεση των υφισταμένων του και αρμοδίων να συντάξουν την έκθεση ελέγχου. Η κίνηση αυτή προκάλεσε τότε έντονη δυσφορία εντός της υπηρεσίας».

Μάλιστα, ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο του ρεπορτάζ είναι το γεγονός πως η εταιρεία Krikel που εμπλέκεται στο σκάνδαλο των υποκλοπών, εν μέσω του σκανδάλου σημείωσε 480% αύξηση του τζίρου σε ετήσια βάση (8,7 εκατ.).

Όπως αναφέρει η εταιρεία, η αύξηση «οφείλεται στην ολοκλήρωση της νέας σύμβασης με την Ελληνική Αστυνομία για τον Εβρο και τις ανατολικές νήσους», κάτι που φανερώνει πως συνεχίζει να κάνει δουλειές με το ελληνικό κράτος.